Formulakuski sai tylyt potkut huijauksen takia – suomalainen ex-tallikaveri: ”Käsittämätöntä, että pleikkarin peluulla voi menettää työpaikkansa” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Formulakuski sai tylyt potkut huijauksen takia – suomalainen ex-tallikaveri: ”Käsittämätöntä, että pleikkarin peluulla voi menettää työpaikkansa”

Daniel Abt ei enää aja Audilla.

Julkaistu: 28.5. 11:06

Daniel Abtin entinen tallikaveri Aaro Vainio ymmärtää Audin ratkaisua, mutta ihmettelee maailmaa, jossa huijaus virtuaaliradoilla maksaa työpaikan oikeissa kisoissa.

Formula E:ssä, vuonna 2014 alkaneessa FIA:n sähköformulasarjassa sen alusta asti kilpaillut Daniel Abt sai karut potkut, kun hän jäi kiinni huijauksesta virtuaalikilpailussa.

Abt, 27, oli värvännyt ammattimaisesti simukisoja ajavan Lorenz Höringin tilalleen Berliinin radalla ajettuun virtuaalikisaan. Hän, tai siis Höring, pärjäsi kisassa selvästi aiempaa paremmin ja ajoi kolmanneksi, mikä herätti mm. kisan kakkoseksi ajaneen Stoffel Vandoornen epäilyt.

Mercedeksellä sähköformulasarjassa nykyään kilpaileva Vandoorne on pitkäaikainen simukisailija, GP2-mestari ja McLarenin entinen F1-kuski.

– En todella ole tyytyväinen, koska tuo ei ollut Daniel itse ajamassa autoaan. Hän sekoitti kaiken. Tuo oli naurettavaa, äänekkäästi kilpailijaansa epäillyt Vandoorne avautui kisan jälkeen Twitch-striimissä.

Kisajärjestäjät saivat lopulta selville, että Abtin paikalla kurvaili todella Höring.

Abt hylättiin ja sai 10 000 euron sakot. Tiistaina hänen työnantajansa Audi ilmoitti kuljettajan hyllytyksestä ja myöhemmin on vahvistunut, että Abt menettää ajopaikkansa pysyvästi.

Sama teema on puhuttanut koronaviruspandemian sekoittamassa maailmassa aiemminkin. Yhdysvalloissa on nähty niin ikään ajopaikan ja sponsoreiden menetyksiä virtuaalikisoissa tapahtuneen häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Toiset ottavat virtuaalikisat totisemmin ja toiset kepeämmin. Fakta on kuitenkin se, että myös esimerkiksi Abt oli edustamassa työnantajaansa virallisessa tapahtumassa, jonka esimerkiksi mainittu Vandoorne otti ilmeisen tosissaan, harjoitellen ja testaten kisaa varten huomattavia määriä ja menestystä tavoitellen.

Abt on selittänyt jälkikäteen tempaustaan niin, että hän sai ystävänsä kanssa idean pilasta ja halusi näyttää, mihin puhdas simukuljettaja pystyy FE-tähtiä vastaan. Hän on kiistänyt halunneensa esimerkiksi näyttäytyä itse parempana menestyjänä virtuaaliradoilla kuin mihin oikeasti olisi pystynyt.

Daniel Abt ei enää juhli Audin väreissä.

Suomalaiskuski Aaro Vainio, 26, on Abtin vanha tallitoveri GP3-sarjasta. Myös hän näkee asian molemmat puolet.

– Se on mielestäni käsittämätöntä, että pleikkarin peluulla voi menettää työpaikkansa. Sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Toisaalta ymmärrän Audia ja sitä, että rehellisyys ja läpinäkyvyys ovat tärkeitä asioita heille, Vainio kommentoi IS:lle.

– Ymmärrän Audin ratkaisun, mutta kuitenkin viime kädessä puhutaan oikeasti pleikkarin pelaamisesta. Hän on ajanut koko elämänsä kilpaa päästäkseen tähän pisteeseen, ja sitten tuollainen källi tai jäynä, jota ei oltu ajateltu ihan loppuun asti, maksaa noin paljon. Hölmö teko, mutta seuraukset tuntuvat aivan liian isoilta tekoon nähden.

Silti on muistettava, että Abt oli edustamassa työnantajaansa ja jäi kiinni huijauksesta.

– Ymmärrän sen, että tämä ei ollut heidän etiikan mukaistaan.

Aaro Vainio kuvattuna vuonna 2012, jolloin hän ajoi Daniel Abtin tallitoverina GP3-sarjassa. Vainio oli loppupisteiden neljäs, Abt toinen.

Abtin potkut olivat viimeinen niitti virtuaaliradoilla viihtyneelle Antonio Felix da Costalle, Red Bullin entiselle juniorikuskille, joka johtaa koronaviruspandemian takia keskeytettynä olevaa Formula E -kautta. Hän aikoo jatkossa välttää oman ajamisensa suoratoistolähetykset.

– Hyvästi Twitch, hyvästi striimit. Minulle riitti. Ei nähdä enää ikinä, Felix da Costa kirjoitti Twitterissä – ja viittasi siihen, miten kalliiksi mahdollinen virhe nettimaailmassa voisi käydä.

Formula 1 -kuskeista Lando Norris on pitkäaikainen striimaaja, ja koronaviruspandemian aikana erityisesti Charles Leclerc mutta myös Alex Albon ja George Russell ovat pyörittäneet omia pelilähetyksiään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?