Sebastian Vettelin ratkaisu järisyttää F1-maailmaa – Mika Salo väläyttää korvaajaehdokasta: ”Onko hän valmis siihen?” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Sebastian Vettelin ratkaisu järisyttää F1-maailmaa – Mika Salo väläyttää korvaajaehdokasta: ”Onko hän valmis siihen?”

Sebastian Vettel jättää Ferrarin tämän vuoden jälkeen.

Sebastian Vettel jättää hyvästit Ferrarille.

12.5.2020 12:57

Formulapiireissä alkoi kova kuhina, kun Ferrari tiedotti tiistaina, ettei Sebastian Vettel jatka tallissa enää kauden 2020 jälkeen.

– Olihan Vettelin lähtö vähän odotettavissa. Otteet eivät ole olleet sitä tasoa kuin olisi pitänyt nuoreen tallikaveriin verrattuna, entinen Ferrarin kuljettaja Mika Salo sanoo.

– Muutenkin koko Vettelin olemus oli vähän sellainen jo viime vuonna, ettei hän olisi halunnut olla siellä.

32-vuotiaalta saksalaiselta vapautuu tarjolle kuljettajanpaikka sarjan legendaarisimmassa mahtitallissa. Halukkaita on varmasti.

Spekulaatioissa korvaajaksi on heitelty jo ainakin Daniel Ricciardon ja Carlos Sainzin nimiä. Taannoin myös suurmestari Lewis Hamilton yhdistettiin huhuissa italialaistalliin.

Myös Valtteri Bottaksen sopimus on katkolla tämän vuoden jälkeen. Hänen nimensä ei kuitenkaan ole juuri Ferrari-spekulaatioissa välähdellyt.

Salo nostaa esiin Alfa Romeolla nyt toista kautta kisakuskina olevan Antonio Giovinazzin, 26.

– Giovinazzia tietenkin työnnetään, koska hän on Ferrarin akatemiakuski. Mutta onko hän valmis siihen? Hyvin vaikea sanoa.

– Giovinazzi olisi ehdottomasti tarvinnut tältä kaudelta arvokasta kokemusta, Salo puntaroi viitaten koronaviruksen jäädyttämään F1-kauteen.

Antonio Giovinazzi ajoi viime kaudella neljästi pisteille Kimi Räikkösen tallikaverina Alfa Romeolla.

Giovinazzin pussiin voisi pelata myös hänen passinsa. Maranellon orin ohjaimissa kun ei olla nähty italialaista kisakuljettajaa sitten syksyn 2009, jolloin Luca Badoer ja Giancarlo Fisichella kävivät loppukaudesta vuorotellen tuuraamassa loukkaantunutta Felipe Massaa.

Ferrarin edellinen vakituinen italialaispilotti on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1992 (Ivan Capelli).

Kun Ferrarilta edellisen kerran avautui kuskipaikka Kimi Räikkösen jäljiltä, monacolaistimantti Charles Leclerc oli päivänselvä korvaaja. Nyt tilanne kuskimarkkinoilla on kuitenkin kutkuttavan mielenkiintoinen.

– Ei todellakaan ole mitään ilmiselvää vaihtoehtoa. Giovinazzi on kuitenkin lähimpänä mielestäni, Salo sanoo.

– Mielestäni Ricciardo ja Sainz ovat aika kaukaa haettuja. Hamilton taas on tyytyväinen Mersulla ja voittaa siellä, niin miksi lähteä seikkailemaan muualle?

Oman lisämausteensa varsinkin Hamiltonin soppaan tuovat huhut Mercedeksen mahdollisesta vetäytymisestä F1-sarjasta. Alun perin vetäytymistä uumoiltiin jo kauden 2020 jälkeen, mutta koronaviruksen takia massiiviset sääntömuutokset siirtyvätkin vuodella eteenpäin eli vasta kaudelle 2022.

Formulamaailmasta hyvin perillä oleva Mika Salo ajoi itse Ferrarilla kaudella 1999.

Myös Vettelin uran jatkuminen on kuuma kysymys. Viisi viime kautta Ferrarilla ajanut saksalainen ei ole antanut vielä signaaleja tulevasta.

– On kieltämättä vaikea sanoa, jatkaako Vettel. Onko hänelle edes mitään hyvää paikkaa olemassa, että haluaisi jatkaa?

Muun muassa F1-sisäpiiriläinen Martin Brundle kertoi Twitterissä lähteisiinsä nojaten, että Vettel olisi neuvotellut ainakin yhden tallin kanssa tulevasta.

Ilmoille spekulaatioissa on heitetty ainakin Renault ja McLaren.

Vieläkö nelinkertainen maailmanmestari haluaisi lähteä koluamaan keskikastin talliin? Mainitut sääntömuutokset voivat tosin muuttaa tallien voimasuhteita merkittävästi lähitulevaisuudessa.

– Tuntuu vaikealta nähdä, mutta niinhän (Fernando) Alonso ja Räikkönenkin ovat tehneet. Että jos virtaa riittää, niin miksei.

Renki ja isäntä? Tieto Vettelin lähdöstä muuttanee Ferrarin sisäistä asetelmaa tälle kaudelle – jos sitä päästään ylipäätään ajamaan.

Vettel ajaa kuitenkin vielä Ferrarilla tänä vuonna, jos F1-kausi saadaan jossakin vaiheessa vauhtiin. Tällä tietoa kauden olisi tarkoitus alkaa heinäkuun alussa Itävallassa.

Tieto Vettelin ja Ferrarin teiden erkanemisesta muuttanee tallin dynamiikkaa aiempaan nähden.

– Todennäköisesti antavat nyt ainakin Leclercin ajaa ihan täysillä. Viime vuonna alkukausi meni siihen, että Leclercin piti olla vähän kakkoskuskina, vaikka oli nopeampi.

– Ei todellakaan pitäisi olla mitään epäselvyyttä, Salo painottaa.

Klo 13.59: Korjattu Capellin ajaneen Ferrarilla 1992 ja sääntömuutosten siirtyneen vuoteen 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?