Romain Grosjean on kyllästynyt formularatojen harvainvaltaan. - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-konkarin mitta täyttyi lajin harvainvaltaan – ”Kuin antaisi Roger Federerille pöytätennismailan”

Romain Grosjean pohtii, voiko formula ykköstä pitää urheiluna.

Julkaistu: 23.2. 22:06

Haasilla ajava F1-konkari Romain Grosjean pohdiskeli Motorsportille, voiko formula ykköstä pitää urheiluna.

Romain Grosjeanin F1-ura alkoi jo 11 vuotta sitten Renaultin ratissa. Sittemmin myös Lotuksen ja nykyisen tallinsa Haasin riveissä moottoriurheilun kuninkuusluokassa kilpaillut 33-vuotias sveitsiläinen on yltänyt 164:n GP-starttinsa aikana palkintopallille kymmeneen otteeseen, mutta uran ensimmäinen osakilpailuvoitto on yhä ottamatta.

Ilman dramaattista muutosta viime kauteen verrattuna, avausvoitto tai edes palkintopallille palaaminen vaikuttaa kaukaiselta haaveelta. Kolmanneksi viimeiseksi kuljettajien pistetilastossa kahdeksalla pisteellä jäänyt Grosjean venyi kymmenen parhaan joukkoon vain kolmessa osakilpailussa kauden aikana.

Konkarikuljettaja myönsi Motorsportin tuoreessa haastattelussa olevan hyvin mahdollista, että pitkä ura päättyy ilman osakilpailuvoittoja. Grosjean liittyy kommenteillaan niiden F1-ihmisten joukkoon, joille viime vuosikymmenen aikana vakiintunut harvainvalta lajin huipulla ei maistu.

– Kutsumme formula ykköstä urheiluksi, mutta onko se sitä? En ole varma. Se on show’ta, mutta urheilun kuuluisi olla reilua, ja F1 ei ole reilua, Grosjean tylytti Motorsportille.

Tilastot puoltavat vahvasti Grosjeanin näkökantaa. Edellisen kerran osakilpailuvoittoon venyi kuljettaja lajia dominoivien Ferrarin, Red Bullin ja Mercedeksen kuljettajakaksikoiden ulkopuolelta maaliskuussa 2013, kun Grosjeanin tuolloinen tallikaveri Kimi Räikkönen voitti Australian osakilpailun Lotuksella.

– On fyysisesti äärimmäisen raskasta ajaa F1-autoa, ja se vaatii paljon työtä kaikilta, mutta nykytilanne on kuin antaisi Roger Federerille pöytätennismailan Ranskan avoimia varten. Hänellä ei olisi mahdollisuuttakaan, kuvaili Grosjean pienempien tallien asemaa F1-sirkuksessa.

Romain Grosjean otti tuntumaa Haasin uuteen F1-ajokkiin Barcelonassa.

Grosjean muistuttaa, että myös pienempien tallien pilttuista löytyy loistavia kuljettajia, jotka eivät pääse nykytilanteessa näyttämään todellista osaamistaan.

– Katsokaa vaikka Daniel Ricciardoa. Renaultilla ajaessaan hän ei ole yltänyt palkintopallille vaikka onkin loistava kuljettaja, mutta Red Bullilla ajaessaan hän voitti kisoja ja pääsi usein palkintopallille. Kaikki riippuu siitä, minkä auton ratti käsien välissä on.

Ricciardo voitti seitsemän osakilpailua Red Bull -vuosiensa aikana, kunnes siirtyi Renaultille viime kaudeksi. Grosjeanin kaikki palkintopallisijat tulivat vuosina 2012–2015 Lotuksen ratissa. Oma sopimus Haasilla kattaa vielä ensi kauden.