Valtteri Bottakseen yhdistetty Tiffany on monipuolinen nainen – sovittaa yhteen urheilun ja muodin: ”Pidän kimalluksesta” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Valtteri Bottakseen yhdistetty Tiffany on monipuolinen nainen – sovittaa yhteen urheilun ja muodin: ”Pidän kimalluksesta”

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.1. 21:27

Tiffany Cromwell on muotialaa opiskellut naispyöräilyn tyyli-ikoni, jonka lempinimi on Down Underin diiva.

Marraskuussa eronnut F1-tähti Valtteri Bottas, 30, on viihtynyt eronsa jälkeen huippupyöräilijä Tiffany Cromwellin, 31, kanssa.

Asiasta kertoo australialainen The Advertiser -lehti. Saksalaisessa Canyon–SRAM-tallissa polkeva 31-vuotias Cromwell on kokenut pyöräilijä.

Cromwell syntyi 6. heinäkuuta 1988 Stirlingin pikkukaupungissa Perthin eteläpuolella. Nykyään hänen kotikaupunkinsa on Adelaide.

Cromwellin urheilullinen lahjakkuus havaittiin jo varhain. Cromwell on kertonut lapsuutensa urheiluharrastuksesta vuonna 2017 tehdyssä haastattelussa.

– Etelä-Australian urheiluinstituutti kartoitti lahjakkaita nuoria. Ensin he vierailivat koulussamme, ja sen jälkeen minut kutsuttiin heidän laitokselleen uuteen testiin. Sen jälkeen minulle suositeltiin pyöräilyä, Cromwell kertoo.

Vahva yleisurheilutausta

Kehotuksesta innostuneena tyttö aloittikin lajin: ensin ratapyöräilijänä ja sitten hän siirtyi muiden lasten kanssa myös maantielle. Amatöörivuosinaan Cromwell kilpaili sekä velodromilla että maantieajossa. Pyöräilyn ohella hän ehti harrastaa muitakin lajeja.

Cromwell kertoo aloittaneensa baletin, mutta kilpaurheilu vei voiton tanssiharrastuksesta.

– Pelasin kahdeksan vuotta koripalloa ja yleisurheilua harrastin monipuolisesti, Cromwell taustoittaa.

Hän sanoo kilpailleensa sekä rata- ja kenttälajeissa että maastojuoksussa. Myös triathlonia hän ehti kokeilla. Valtteri Bottas tunnetaan innokkaana duathlonin harrastajana, joten parilla tuntuu olevan paljon yhteistä kestävyysurheilun saralla.

Nykyään Cromwell harjoittelee 16–24 tuntia viikossa. Kalenteri täyttyy harjoituksista ja kilpailuista. Valtaosa vuodesta menee joukkueen kanssa matkustaessa.

– Kisapäiviä on 50–60 vuodessa.

Kilpailukausi alkaa tammi–helmikuussa Australiassa. Keväästä lähtien ammattilaiskisojen painopiste on Euroopassa. Cromwell on kertonut haastattelussa asuvansa silloin Nizzan lähellä Etelä-Ranskassa.

Pyöräilypiireissä Cromwell tunnetaan lempinimellä ”Diva from Down Under”.

– Diiva mukavalla, ei ilkeällä tavalla, Cromwell kommentoi liikanimeään Pro Cycling -lehden haastattelussa helmikuussa 2018.

– Rakastan shoppailua ja pidän kimalluksesta, hän hehkutti.

Kannattaa näyttää hyvältä

Vuonna 2016 hän paljasti pyöräilyasusteita valmistavan Raphan sivuilla julkaistussa haastattelussa vähimmäistavoitteensa pyöräilijänä.

– Pyöräilymaailmassa on sanonta, josta pidän. Vaikka et ajaisi hyvin, niin kauan kun näytät hyvältä, ihmiset arvelevat, että sinulla on vain huono päivä. Mutta, jos näytät pahalta ja ajat huonosti, ihmiset pitävät sinua huonona.

Englantilainen Rapha on Canyon–SRAM-tallin yhteistyökumppani.

– Olen ennen kaikkea kilpapyöräilijä, mutta olen myös tavallinen ihminen ja haluan olla tekemisissä arkisten asioiden kanssa, hän sanoi Pro Cyclingissa.

– Pyöräily on hurjaa touhua, jossa täytyy olla vähän hullu, mutta muutoin olemme naisia.

Pro Cyclingin haastattelussa Cromwell tervehti ilolla alalla tapahtunutta muutosta.

– Aikaisemmin palvottiin langanlaihoja malleja, mutta nykyään vahvat ja urheilulliset naiset ovat valokeilassa.

Cromwellilla on pituutta 166 senttiä ja painoa 50 kiloa.

Opiskellut muotialaa

Aussipolkija iloitsee sosiaalisen median urheilijoille tarjoamista mahdollisuuksista.

– Somen ansiosta urheilevat naiset pystyvät antamaan monipuolisemman kuvan, koska perinteinen media keskittyy lähinnä urheilusta raportoimiseen.

Cromwell tunnetaan naisten ammattilaiskiertueen tyyli-ikonina. Kyse ei ole sattumasta, sillä australialainen opiskeli muotoilua ennen kuin siirtyi ammattilaiseksi kaudeksi 2010. Cromwell täydentää yleensä kilpailuasuaan raidallisella huivilla, kaulakorulla (”Tiffany & co tietysti, koska minulla on sama nimi”) ja värikkäästi maalatuilla kynsillä.

– Opiskelin muotialaa ja olen luova ihminen, joten yritän ilmaista itseäni myös pyöräillessäni.

Cromwell sanoo haaveilleensa vuosia pyöräilytallista, jonka päärahoittaja olisi muotialan suuryritys. Hän on itse suunnitellut malliston tallinsa sponsorille Rapha-vaatemerkille.

Naispyöräilijöille minimipalkka

Cromwell nosti Pro Cyclingin haastattelussa esiin naisten pyöräilyn vähäistä näkyvyyttä miehiin verrattuna.

– Meillä on muutamia hienoja kisoja, joita näytetään televisiossa, mutta miksi niitä ei televisioida enempää.

Pyöräilyssä pyörii myös isot rahat, mutta lähinnä miesten puolella. Naisten palkkataso ja palkintorahat ovat kovin vaatimattomia.

– En elä missään yltäkylläisyydessä, mutta tulen kyllä hyvin toimeen, Cromwell ilmoitti talvella 2018.

– Pystyn ostamaan ruokaa, maksamaan vuokrani ja ostamaan silloin tällöin jotain kivaa.

Cromwell esitti hiljattain The Adviser -lehdessä, että naisten ammattilaiskiertueen pyöräilijöille pitäisi saada minimipalkka.

Pitää mukalakivillä ajamisesta

Cromwell ei ole mikään peesaaja, joka polkee tuulensuojassa kyttäämässä. Hän sanoo pitävänsä vaativista kilpailureiteistä.

– Pidän mukulakiviosuuksista, koska ajaminen on silloin työlästä ja keskittyminen täytyy olla koko ajan tapissa.

Nuorempana Cromwell tunnettiin lähinnä mäkiajajana, mutta vuosien mittaan hänestä on kehkeytynyt monipuolinen yleiskuski. Nykyään hän pärjää aika-ajossa, pystyy vetämään tallin ykköstykeille loppukirin ja kaiken lisäksi voittamaan pääjoukon kirejä itsekin.

Näin kävi muun muassa naisten Italian ympäriajossa 2016, jolloin hän voitti yllättäen etapin.

– En ole voittanut kovin monta kisaa, mutta ykköstilani ovat olleet poikkeuksellisen hienoja.

Tavoite Tokion olympiakisoissa

Cromwellin meriittilistalta löytyy toinenkin naisten Giron etappivoitto (vuodelta 2012) ja kevään arvostetun kevätklassikon Het Nieuwsbaldin voitto (2013).

Arvokisamitaleita hänellä ei ole. Lähimmäksi mitalipallia Cromwell pääsi syksyllä 2013, jolloin hän ajoi viidenneksi Espanjan Ponferradassa järjestetyissä MM-kilpailuissa.

Cromwellin kilpakumppaneihin kuuluu Suomen Lotta Henttala (o.s. Lepistö). Noormarkkulaisen entinen tallikaveri Lisa Klein on ajanut kaksi viime kautta Cromwellin kanssa Canyon-SRAM -tallissa. Henttala on valittu Tokion olympiakisoihin. Myös Cromwell on sanonut, että kesän 2020 olympiakisat ovat juuri nyt hänen tärkein tavoitteensa.

Bottaksen ex-vaimo Emilia Bottas oli uimari. Hän oli mukana olympiakisoissa 2008, 2012 ja 2016.

Tuoreimmat osastosta