Mercedes joutuu maksamaan miljoonakaupalla F1-menestyksestään – näin kalliiksi murskaava ylivoima käy - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Mercedes joutuu maksamaan miljoonakaupalla F1-menestyksestään – näin kalliiksi murskaava ylivoima käy

Lewis Hamilton juhli jälleen maailmanmestaruutta.

Lewis Hamilton juhli jälleen maailmanmestaruutta.

Julkaistu: 6.12.2019 8:34

Jokainen F1-piste maksaa talleille suuren summan.

Mercedes teki historiaa päättyneellä F1-kaudella. Siitä tuli ensimmäinen talli lajin historiassa, joka on voittanut kuusi kertaa peräjälkeen kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruuden. Kaikkiaan talli keräsi kaudella 2019 739 pistettä.

Hopeanuolet eivät köröttele F1-sarjassa minkään tiistaimiljonäärin taskurahoilla, vaan budjetti on vuodesta toiseen useita satoja miljoonia euroja. Mercedesin budjetti oli 435 miljoonaa euroa ja myös Ferrarin budjetti oli yli 400 miljoonaa.

Pelkkään F1-sarjaan osallistumiseen pitää varata sievoinen summa, jos talli menestyi edellisellä kaudella. F1:ssä osallistumismaksu on varsin vaatimaton, noin puoli miljoonaa euroa. Mutta siihen päälle tulee pistelisä. Jokainen edellisellä kaudella kerätty piste kasvattaa maksupottia noin 6 000 eurolla valmistajien mestarille ja noin 5 000 euroa kaikilla muilla talleilla.

Autosportin mukaan Mercedesille tämä tarkoittaa sitä, että sen huima 739 pisteen saalis lihottaa osallistumismaksun kokonaisuudessaan noin viiteen miljoonaan euroon. Summa on F1-sarjan ennätys, sillä vaikka talli keräsi enemmän pisteitä kaudella 2017 niin tämän jälkeen pistelisää on korotettu.

Ferrari ja Red Bull ovat luonnollisesti seuraavina, mutta niiden summat ovat selvästi pienemmät. Ferrari maksaa noin kolme miljoonaa euroa, Red Bull noin kaksi ja puoli. Muut tallit pääsevät korkeintaan noin miljoonan euron tienoille.

Yhden pisteen kerännyt Williams joutuu maksamaan vain noin 5 000 euroa pelkän osallistumismaksun päälle.

Tuoreimmat osastosta