Nämä F1-kuskit vaipuivat pimentoon, hän on tulevaisuuden mestari – analysoimme kaikkien kuljettajien kauden - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Nämä F1-kuskit vaipuivat pimentoon, hän on tulevaisuuden mestari – analysoimme kaikkien kuljettajien kauden

Kuka onnistui, kuka vaelsi varjojen mailla? IS analysoi F1-pilottien suoritukset kauden päätteeksi.

Kuka onnistui, kuka vaelsi varjojen mailla? IS analysoi F1-pilottien suoritukset kauden päätteeksi.

Julkaistu: 2.12.2019 10:37

Valtteri Bottas ajoi parhaan kautensa. Se ei riittänyt Lewis Hamiltonia vastaan.

Ilta-Sanomat analysoi F1-kuljettajat MM-pisteiden mukaisessa järjestyksessä.

Lewis Hamilton oli kauden kuningas.

Lewis Hamilton oli kauden kuningas.

1. Lewis Hamilton (Mercedes)

Nyt jo kuusinkertainen maailmanmestari. Nousi jo hyvin lähelle Michael Schumacherin ennätyksiä mestaruuksissa, voitoissa ja palkintosijoissa. Ainoa kuski, joka pääsi maaliin ja pistesijoille kauden jokaisessa kilpailussa. Hallitsi alusta loppuun eilen Abu Dhabissa ajettua päätöskisaa.

Kuvituskuva

2. Valtteri Bottas (Mercedes)

Ajoi parhaan kautensa. Saavutti ensimmäisen kerran kakkossijan MM-sarjassa, neljä voittoa ja viisi paalupaikkaa. Liian usein kisavauhti oli kuitenkin hieman huonompaa ja epätasaisempaa kuin Hamiltonilla. Hävisi tallikaverilleen 87 pistettä. Nousi sunnuntaina viimeisestä lähtöruudusta neljänneksi Abu Dhabissa.

Kuvituskuva

3. Max Verstappen (Red Bull)

Ylsi ensimmäisen kerran MM-sarjassa kärkikolmikkoon. Red Bullin hollantilaistähti voitti Itävallassa, Saksassa ja Brasiliassa. Muutamia tyhmiä virheitäkin tuli, mutta osaa ajatella kokonaisuutta jo paljon paremmin kuin aiemmin. Ainekset tulevaisuuden mestariksi.

Charles Leclerc loisti Ferrarilla.

Charles Leclerc loisti Ferrarilla.

4. Charles Leclerc (Ferrari)

Osoitti nopeasti, ettei monacolaista nostettu yhtään liian aikaisin Ferrarin kisakuljettajaksi. Voitti Spassa ja Ferrarin kannattajien riemuksi myös Monzassa. Oli yllättäen kauden paalukuningas.

Kuvituskuva

5. Sebastian Vettel (Ferrari)

Nelinkertainen maailmanmestari sai tälläkin kaudella kovaa kritiikkiä. Teki jälleen liikaa virheitä ja menetti Ferrarin ykköskuskin aseman. Pystyi voittamaan vain Singaporessa.

Kuvituskuva

6. Carlos Sainz (McLaren)

Yksi kauden suurista onnistujista. Keräsi McLarenilla eniten pisteitä niistä kuljettajista, jotka eivät ajaneet kolmen kärkitallin autoilla. Saavutti vihdoin myös ensimmäisen palkintosijansa, pari viikkoa sitten Brasiliassa.

Pierre Gasly ajoi Toro Rossolla palkintokorokkeelle Brasiliassa.

Pierre Gasly ajoi Toro Rossolla palkintokorokkeelle Brasiliassa.

7. Pierre Gasly (Red Bull / Toro Rosso)

Potkaistiin pois Red Bullin ykköstallista kesken kauden. Sen jälkeen loppukausi Toro Rossolla sujui yllättävänkin hyvin. Pääsi jopa Brasiliassa juhlimaan F1-uransa ensimmäistä palkintosijaa ajettuaan toisena ruutulipulle.

Kuvituskuva

8. Alexander Albon (Toro Rosso / Red Bull)

Vuoden tulokas. Aloitti hyvin Toro Rossolla ja sai elokuussa ylennyksen Red Bullin ykköstalliin. Ajoi viisaasti ja ylsi loppukaudella kahdeksassa kisassa sijoille 4–6. Brasiliassa palkintosija valui käsistä Hamiltonin törmäilyn takia.

Kuvituskuva

9. Daniel Ricciardo (Renault)

Ei esittänyt Renault’lla mitään ihmeellistä, mutta australialaisen hymy ei silti juuri hyytynyt. Pääsi pisteille kahdeksassa kisassa. Paras tulos oli neljäs sija, joka tuli Monzasta.

Kuvituskuva

10. Sergio Perez (Racing Point)

Tärkeä kuski Racing Point -tallille. Oli kuudes Bakussa ja Spassa. Loppukausi sujui meksikolaiselta selvästi paremmin kuin alkukausi. Poimi elokuun kesäloman jälkeen pisteitä kahdeksasta kilpailusta.

Kuvituskuva

11. Lando Norris (McLaren)

Pääsi McLarenilla hyvin sisään F1-sarjaan. Otti pisteitä 11 kilpailusta, ja useammastakin olisi tullut ilman epäonnea. Ylsi kuudenneksi Bahrainissa ja Itävallassa.

Kimi Räikkönen teki Alfa Romeolla sen minkä pystyi.

Kimi Räikkönen teki Alfa Romeolla sen minkä pystyi.

12. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo)

Aloitti kauden neljällä peräkkäisellä pistesijalla. Kesäloman jälkeen pisteille pääseminen oli vaikeaa. Yllättäen tullut neljäs sija Brasiliassa katkaisi pisteettömien kisojen putken. Alfa Romeolla oli vaikea venyä ihmetekoihin. Löi tallikaverinsa Antonio Giovinazzin pistein 43–14.

Kuvituskuva

13. Daniil Kvjat (Toro Rosso)

Keräsi Toro Rossolla 37 pistettä, joista suuri osa tuli heinäkuussa Hockenheimissa. Pääsi siellä riemuitsemaan F1-uransa kolmatta palkintosijaa ajettuaan sadekelin kisassa kolmantena ruutulipulle.

Kuvituskuva

14. Nico Hülkenberg (Renault)

Hävisi 17 pisteellä tallikaverilleen Ricciardolle. Paras tulos oli viides sija Monzassa. Joutuu poistumaan sarjasta eniten F1-kisoja ilman yhtään palkintopallisijaa ajaneena kuljettajana.

Kuvituskuva

15. Lance Stroll (Racing Point)

Ei päässyt tallikaverinsa Perezin tasolle. Heikko aika-ajaja. Kauden kohokohta kanadalaiselle oli neljäs sija sadekelillä Saksassa.

Kevin Magnussen oli pisteillä kolmessa kisassa.

Kevin Magnussen oli pisteillä kolmessa kisassa.

16. Kevin Magnussen (Haas)

Pysyi melko pimennossa. Oli kuudes avauskisassa Australiassa, mutta pääsi sen jälkeen Haasilla pisteiden makuun vain kolmessa muussa kilpailussa.

Kuvituskuva

17. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)

Aloitti huonosti, mutta paransi otteitaan kauden edetessä. Oli marraskuussa viides yllätyksellisessä Brasilian GP:ssä. Sitä ennen italialaisella oli vasta neljä pistettä. Säilytti Ferrarin tuella ajopaikkansa Alfa Romeolla.

Kuvituskuva

18. Romain Grosjean (Haas)

Heikko kausi Räikkösen entiseltä tallikaverilta. Teki liikaa virheitä ja sai vain kahdeksan pistettä, joista kuusi tuli Hockenheimissa. Keskeytyksiä tuli enemmän (7) kuin kenellekään muulle.

Kuvituskuva

19. Robert Kubica (Williams)

Puolalaisen paluukausi meni pieleen. Ei pysynyt tallikaveri George Russellin vauhdissa. Ainoa MM-piste tuli Hockenheimista sen jälkeen, kun Alfa Romeon kuskeille oli lätkäisty aikasakot.

Kuvituskuva

20. George Russell (Williams)

Jäi ilman pisteitä. Pystyi kuitenkin ajamaan varsin virheettömästi ja oli säännöllisesti Kubicaa nopeampi. Kukisti tallikaverinsa kauden jokaisessa aika-ajossa.

Tuoreimmat osastosta