Illalla tv:ssä: James Huntin ja Niki Laudan ikoninen taisto F1-mestaruudesta – osin ennennäkemätön materiaali on koomistakin katsottavaa - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Illalla tv:ssä: James Huntin ja Niki Laudan ikoninen taisto F1-mestaruudesta – osin ennennäkemätön materiaali on koomistakin katsottavaa

Vuonna 1976 F1-mestaruudesta käytiin dramaattinen taistelu itävaltalaisen Niki Laudan ja englantilaisen James Huntin välillä.

Vuonna 1976 F1-mestaruudesta käytiin dramaattinen taistelu itävaltalaisen Niki Laudan ja englantilaisen James Huntin välillä.

Julkaistu: 21.11. 17:14

Formula ykkösten maailmanmestaruudesta kaudella 1976 kamppaillut kaksikko on yksi F1-historian tunnetuimmista: James Hunt ja Niki Lauda. Heistä kertova dokumentti avaa myös formulamaailman koukeroita.

James Hunt ja Niki Lauda.

Formula ykkösten maailmanmestaruudesta kaudella 1976 kamppaillut kaksikko on yksi F1-historian tunnetuimmista – eikä vähiten vuoden 2013 Hollywood-menestyselokuva Rushin ansiosta.

Ron Howardin ohjaama filmi toi kaksikon taistot nuorempien sukupolvien ja suuren yleisön tietouteen.

Sikäli ei ole lainkaan yllättävää, että dokumenttielokuva Hunt vs. Lauda: Formula 1:n legendaarinen taistelupari julkaistiin niin ikään vuonna 2013, hieman ennen elokuvan ensi-iltaa.

Hunt ja Lauda esitellään melko pintapuolisesti vanhojen, liiankin vahvojen stereotypioiden mukaan: bilettävä englantilainen ja kovaa hommia paiskiva itävaltalainen.

Kauden läpikäynti tapahtuu jopa yllättävän samalla kaavalla kuin Rushissa. Yksittäisiin kisoihin ei pureuduta erityisen syvällisesti.

Osin ennennäkemätön arkistomateriaali on kiinnostavaa ja paikoin koomistakin katseltavaa, etenkin kun kuvissa ovat välähdykset 70-lukulaisista F1-kuskien juhlista. Ns. puhuvia päitä nähdään hieman liikaa.

Dokumenttia varten tehdyistä haastatteluista mielenkiintoisimpia ovat Laudan ja Huntin tallien Ferrarin ja McLarenin vanhat tiimimanagerit, joiden välillä on aistittavissa yhä jännitteitä ja isoja erimielisyyksiä.

F1-historiaan ja kauteen 1976 perehtyneelle dokumentti ei tarjoa juuri uutta ja jää vähän pintapuoliseksi, mutta kohdeyleisö vaikuttaakin laajemmalta kuin bensiininkäryyn tottuneet formulafanaatikot. F1-maailman koukerot on selitetty hyvin ymmärrettävästi.

Hunt vs. Lauda: Formula 1:n legendaarinen taistelupari MTV3 klo 22.55.