F1: Brasilian gp:ssä tehtiin historiaa monin tavoin - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Brasiliassa uskomaton F1-kisa – kaikkien aikojen nuorin kärkikolmikko, Räikkösen ikävä putki katkesi ja paljon muutakin historiallista tapahtui

Voittoon ajanut Max Verstappen (vas.) sai palkintopallilla vierelleen kisan yllätyskakkosen Pierre Gaslyn.

Voittoon ajanut Max Verstappen (vas.) sai palkintopallilla vierelleen kisan yllätyskakkosen Pierre Gaslyn.

Julkaistu: 18.11. 12:18

Brasilian GP:stä tuli todella yllätyksellinen kilpailu, jossa tehtiin historiaa monin tavoin.

Tällaisia tilastofaktoja Brasilian F1-kisa toi lopulta hyvin dramaattisten loppuhetkien jälkeen:

  1. Brasilian GP:stä tuli vuonna 2014 alkaneella hybridimoottorien aikakaudella ensimmäinen kilpailu, jossa kärkikolmikkoon ei päässyt yhtään Mercedestä eikä Ferraria. Edellisen kerran niin oli tapahtunut USA:n osakilpailussa 2013, jolloin Sebastian Vettel ajoi Red Bullilla voittajana maaliin ennen Lotuksen Romain Grosjeania ja silloista tallikaveriaan Mark Webberiä.

  2. Pierre Gaslyn toinen sija oli hänen ensimmäinen palkintopallisijansa F1-sarjassa ja samalla myös Toro Rosso -tallin paras sijoitus Vettelin vuonna 2008 Monzassa tuoman voiton jälkeen. 23-vuotiaasta Gaslysta tuli nuorimpana F1-kisassa palkintopallille päässyt ranskalaiskuljettaja.

  3. Myös McLarenin Carlos Sainz ylsi ensimmäisen kerran F1-urallaan kärkikolmikkoon. Sainz on nyt eniten F1-kisoja (101) ennen ensimmäistä palkintosijaansa ajanut kuski. McLarenille palkintokorokesijoitus oli ensimmäinen vuoden 2014 Australian GP:n jälkeen.

  4. Max Verstappen, Pierre Gasly ja Carlos Sainz on kaikkien aikojen nuorin kärkikolmikko F1-sarjassa. Heidän keski-ikänsä on tällä hetkellä 23 vuotta ja 8 kuukautta. Aiemmin keski-iältään nuorin kärkikolmikko oli Sebastian Vettel, Heikki Kovalainen ja Robert Kubica. He nousivat palkintopallille Monzassa 2008.

  5. Tämä oli ensimmäinen kerta vuoden 1994 Saksan GP:n jälkeen, kun kaksi kuljettajaa saavutti ensimmäisen palkintosijansa samassa F1-kisassa. Silloin 25 vuotta sitten Hockenheimissa Olivier Panis sijoittui Ligierillä toiseksi ja tallikaveri Eric Bernard kolmanneksi.

  6. Ensimmäinen ja toinen sija saavutettiin Hondan moottorilla. Edellisen kerran niin oli tapahtunut 28 vuotta sitten, Japanin GP:ssä 1991. Silloin Gerhard Berger voitti Suzukan kilpailun McLaren-Hondalla ja toisena maaliin ajanut tallikaveri Ayrton Senna pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta.

  7. Hondan kaksoisvoitto, tosin kahden eri tallin autoilla, tuli 17. marraskuuta, joka oli japanilaisyhtiön perustajan Soichiro Hondan syntymäpäivä. Hän syntyi vuonna 1906 ja menehtyi 1991.

  8. Neljänneksi sijoittunut Kimi Räikkönen katkaisi uransa pisimmän pisteettömien F1-kisojen putkensa. Räikkönen oli jäänyt ennen Brasilian GP:tä seitsemässä edellisessä kilpailussa ilman MM-pisteitä.

  9. Räikkösen tallikaverille Antonio Giovinazzille viides sija oli uran tähän asti paras saavutus F1-sarjassa.

  10. Max Verstappen voitti ensimmäisen kerran F1-urallaan paalupaikalta.

Rallimestarin poika Carlos Sainz starttasi 101 F1-kisaan ennen kuin ylsi vihdoinkin kärkikolmikkoon. Kolmas sija tuli lopulta Lewis Hamiltonin saaman aikarangaistuksen jälkeen.

Rallimestarin poika Carlos Sainz starttasi 101 F1-kisaan ennen kuin ylsi vihdoinkin kärkikolmikkoon. Kolmas sija tuli lopulta Lewis Hamiltonin saaman aikarangaistuksen jälkeen.