”Kun helvetti pääsi irti!” – kiistellystä F1-kolarista on kulunut 25 vuotta, oliko se Schumacherin törkytemppu? - Formula 1 - Ilta-Sanomat

”Kun helvetti pääsi irti!” – kiistellystä F1-kolarista on kulunut 25 vuotta, oliko se Schumacherin törkytemppu?

Damon Hill ajoi Michael Schumacheria takaa Adelaiden F1-kisassa 1994. Myöhemmin samassa kisassa kaksikko kolaroi.

Julkaistu: 13.11.2019 15:59

Keskiviikkona on kulunut tasan 25 vuotta siitä, kun Michael Schumacher saavutti ensimmäisen F1-mestaruutensa hyvin kyseenalaisella tavalla.

Kauden 1994 päätöskilpailu ajettiin Adelaiden katuradalla Australiassa. Ayrton Senna oli menehtynyt aiemmin samana vuonna.

Benetton-tallin saksalaistähti Michael Schumacher johti MM-sarjaa vain yhden pisteen erolla Williamsin brittikuljettajaan Damon Hilliin ennen viimeistä kilpailua.

Schumacher siirtyi kilpailussa kärkeen, mutta vähitellen Hill alkoi nousta lähemmäksi. Kisan 36. kierroksella ”Schumi” törmäsi reuna-aitaan East Terrace -kaarteessa ja palasi vaurioituneella autollaan suoraan Hillin eteen.

Seuraavassa mutkassa Hill lähti yrittämään sisäkautta ohitusta. Schumacher käänsi kuitenkin autonsa aggressiivisesti päin Hillin Williamsia.

Sen jälkeen Schumacherin auto kääntyi kahdelle pyörälle ja törmäsi rengaspinoihin niin, ettei jatkaminen ollut enää mahdollista.

Hill pystyi jatkamaan, mutta ei kovin kauan. Tukivarsi oli hajonnut vasemmalta edestä, eikä autoa pystytty korjaamaan varikolla.

Myös Hillin oli pakko keskeyttää. Se merkitsi sitä, että Schumacher sai ensimmäisen F1-mestaruutensa. Eroa kärkikaksikon välille jäi yksi MM-piste.

– Tänä aamuna on kulunut 25 vuotta siitä, kun helvetti pääsi irti! Paljon hyvin väsyneitä ja kiukkuisia ihmisiä purki silloin tunteitaan tv:n ääressä. Voin vain sanoa olevani pahoillani, että jouduitte silloin nousemaan sängystä, Hill kirjoitti Twitter-tilillään.

Kilpailun tuomariston mielestä kolari, jonka näkee tästä YouTube-videosta, oli kilpailuonnettomuus, josta ei ollut syytä jakaa rangaistuksia.

Varsin yleisesti formulapiireissä on kuitenkin oltu sitä mieltä, että Schumacher pyrki kolaroimalla estämään Hillin ohitusaikeet.

Niin Schumacher teki kauden 1997 päätöskilpailussa Jerezissä, silloin mestaruustaistelussa Jacques Villeneuvea vastaan. Sen taistelun Schumacher hävisi.

Sitä ennen Damon Hillistä oli tullut maailmanmestari Williamsin ratissa vuonna 1996.