Heikki Kovalaisen formulapatsas poistettiin paraatipaikalta Suomussalmella ja dumpattiin karuun varastoon – taiteilija ihmettelee

Julkaistu:

formula 1
Heikki Kovalaisen formulamonumentti siirrettiin kaikessa hiljaisuudessa Suomussalmen kunnan varikolle.
Katoavaista on maallinen kunnia. Kun Heikki Kovalainen vuonna 2007 aloitti F1-uransa, paraatipaikalle Suomussalmen kuntakeskuksen tuntumaan pystytettiin oman kylän pojan kunniaksi formulapatsas.

Enää on Suomussalmen ohi ajavien formulafanien turha etsiä Kovalaisen kunniaksi pystytettyä teosta ja ladata sen juurella otettuja kuvia someen. Lajin henkeen sopivasti patsaan auto on nyt varikolla.

– Auto on jo poistettu. Se on tällä hetkellä varikolla. Ei tosin formulavarikolla vaan kunnan varikolla, kunnanjohtaja Erno Heikkinen kertoo.

Patsaan poistamisen syyksi ilmoitetaan kunnan puolelta turvallisuustekijät, sillä viime talven aikana monet kuntalaiset havahtuivat, että 3–4 metriä korkean tolpan päähän kiinnitetty luonnollista kokoa oleva formula-auto keräsi päälleen melkoisen lumikuorman.

Taiteilija on toista mieltä.

– Se auto on kyllä niin hyvin kiinnitetty alustaan, ettei se sieltä olisi mihinkään irronnut. Painoa sillä on vähän toista sataa kiloa, teoksen auton puskureista työstänyt Ilpo Luukkonen kertoo.

Taiteilija Luukkonen haluaisi auton itselleen. Sijoituspaikkakin löytyisi nykyisen asuinpaikan lähistöltä.

– Olen käyttänyt autoon yli sata työtuntia. Sillä on minulle niin paljon tunnearvoa, että mielelläni ottaisin sen itselleni, jos kunta sen antaa, Luukkonen tuumasi.

Tällä hetkellä ei vielä ole tiedossa, minne auto varikolta lähtee.

– Sitä ei ole vielä päätetty. Meille on tullut useita yhteydenottoja auton tiimoilta, ja asiaa tässä selvitellään. Meillä on myös tiedossa taiteilijan kiinnostus teostaan kohtaan, kunnanjohtaja Heikkinen vahvistaa.

Heikkinen oli peruskoululainen niihin aikoihin, kun nykyään 38-vuotiaan Kovalaisen matka kohti autourheilun huippua alkoi.

Oman kylän pojan ensimmäinen F1-sopimus Renault’lle 2007 oli tosi kova juttu. Heikki-huuma vain yltyi, kun talliksi vaihtui McLaren ja uran ainoaksi jäänyt osakilpailuvoitto irtosi Unkarista heinäkuussa 2008.

– Kyllä Heikin menestyminen oli tosi kova juttu. Ala-asteella seurasin hänen uraansa kartingissa ja myöhemmin yläasteikäisenä formulauraa, Heikkinen kertoo.


Yli kymmenen vuoden takaisista yksi asia on jäänyt kunnanjohtajalle erityisesti mieleen.

– Se oli merkille pantavaa, miten ylpeä Heikki aina oli omasta kotipaikkakunnastaan. Hän toi Suomussalmea ja omia juuriaan esille joka paikassa, Heikkinen muistelee.

Huippuvuosina Kovalaisen nimissä järjestetty kesäinen kartingtapahtuma veti Suomussalmen keskustaan tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä tapaamaan idoliaan.

Formulateoksen työstänyt Ilpo Luukkonen näki ja koki läheltä sen huuman, jonka oman kylän poika synnytti.

– Ne olivat hienoja vuosia. Minä pyöritin takavuosina karaokea, ja meillä oli formulakaraoke karsintoineen. Loppukilpailu oli sitten kartingtapahtuman yhteydessä täällä Suomussalmella.

– Väkeä oli paljon, ja ihmiset olivat todella ylpeitä Heikistä, Luukkonen muistelee vuoden kainuulaiseksi viime vuosikymmenellä valitun F1-kuljettajan suosiota.

Idea kunnan varikolle päätyneeseen Kovalaisen formulaan tuli paikallisten yrittäjien taholta, vaikka Suomussalmen kunta suurimman osan lystistä aikoinaan maksoi.

– Meidän tiimimme voitti talvella 2007 formuloiden lumiveistoskisan. Sen jälkeen paikallinen K-kauppias ehdotti asiaa, ja siitä se lähti.

– Ensimmäinen auto oli raskastekoisempi, mutta kun Heikki vaihtoi tallia, tein aina uuden version. McLarenin väreissä ollut auto oli ensimmäinen, jonka tein vanhoista autojen puskureista, Luukkonen kertoo.

IS ei tavoittanut Heikki Kovalaista, joka on viime vuodet ajanut Super GT -sarjaa Japanissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt