Lewis Hamilton myi yksityiskoneensa ja valistaa ihmisiä ympäristöasioista – ”Tähän mennessä elämälläni ei ole ollut merkitystä” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Lewis Hamilton myi yksityiskoneensa ja valistaa ihmisiä ympäristöasioista – ”Tähän mennessä elämälläni ei ole ollut merkitystä”

Kuvituskuva
Julkaistu: 23.10. 16:46

Lewis Hamilton on nostanut päätään ympäristöön liittyvissä keskustelunaiheissa.

F1-pomo Chase Carey ilmoitti elokuussa, että MM-sarja on aloittamassa PR-kampanjan, joka alleviivaa sarjan nykyisten V6-turbohybridimoottoreiden taloudellisuutta.

Autosportin julkaisemassa jutussa mainittiin myös, kuinka lajin toiveissa on tulevaisuudessa pienentää hiilidioksidipäästöjä mm. synteettisen polttoaineen avulla.

Kampanjoinnista ei ole vielä näkynyt oikeastaan pihaustakaan.

On toki totta, että F1-sarjan nykyiset moottorit ovat hyvinkin energiatehokkaita ja puhtaita, mutta toisaalta sarjan hiilijalanjälkeen vaikuttaa suuresti yli 20 kisan kalenteri, jonka aikana Euroopassa majaansa pitävät tallit matkustavat ympäri maailmaa liikuttaen valtavia rahtimääriä lento-, meri- ja maateitse. 2000-luvun edetessä kalenteri on paisunut 16–17 kisasta yli 20:een painottuen aiemmasta poiketen nimenomaan Euroopan ulkopuolisiin kaukokisoihin.

MM-sarjan PR-kampanjan sijaan formulamaailman suurin ”vihreä ääni” on syksyn aikana ollut Lewis Hamilton.

Hamilton, 34, on ajanut lähes koko elämänsä kilpaa. Vuodesta 2007 asti hän on kiertänyt maailmaa ajaen yli 70 000 kilometriä pelkästään F1-kisoissa sekä lentäen maapallon ympäri lukuisia kertoja.

Britti on etenkin viime vuosina myös suhannut aktiivisesti ympäri maailmaa mm. muotinäytöksissä. Niiden, F1-kisojen ja muiden työvelvoitteiden lisäksi britti on viihtynyt usein mm. New Yorkissa, jota on kertonut pitävänsä kuin toisena kotinaan.

Hondan vuoden 2007 F1-auton väritys oli omistettu japanilaisvalmistajan Earth Dream -ympäristökampanjalle.

Hondan vuoden 2007 F1-auton väritys oli omistettu japanilaisvalmistajan Earth Dream -ympäristökampanjalle.

Hamiltonin hiilijalanjälki on kiistatta hyvin suuri, joten jotkut pitivät Hamiltonia tekopyhänä, kun hän lateli viime viikolla kovia kannanottoja Instagramin tarinaosiossa.

– Haluan elämäni merkitsevän jotain, ja rehellisesti sanottuna tähän mennessä elämälläni ei ole ollut merkitystä. Ongelman osana oleminen ei ole merkityksellistä. Se on merkityksellistä, jos on osa ratkaisua. Pyrin parempaan. Kannustan kaikkia selvittämään asioita ja löytämään itsestään myötätunnon, jonka tiedän kaikilta löytyvän sisimmästään.

– Olen surullinen ajatellessani sitä, mihin tämä maailma on menossa. Lajimme sukupuutosta tulee enemmän ja enemmän todennäköistä, kun ylikulutamme resurssimme. Maailma on sekaisin. Johtajat ovat joko kouluttamattomia tai eivät ole lainkaan kiinnostuneita ympäristöstämme.

– Olen surullinen kun näen niin monia ihmisiä, jopa läheisiä ystäviäni, jotka sulkevat silmänsä siltä, mitä päivittäin tapahtuu. Valistus on avainasemassa. Meille on opetettu, että eläinkunnan tuotteiden syöminen on hyvästä, mutta meille on valehdeltu satojen vuosien ajan.

– Minun kesti 32 vuotta ymmärtää se vaikutus, joka minulla on maailmaan. Mietin päivittäin, mitä voin tehdä paremmin.

Hamilton poisti ensin kaksi ensimmäistä päivitystään ja lisäsi sitten vielä kryptisemmän viestin, jossa ei mainittu vegaaniutta, joka oli hänen alkuperäisten viestiensä mukaan ”ainoa keino pelastaa planeettamme”:

– Rehellisesti sanottuna minusta tuntuu, että pitäisi vain luovuttaa kaiken suhteen. Miksi vaivautua, kun maailma on niin sekaisin ja ihmisiä ei näytä kiinnostavan. Aion olla hetken itsekseni ja kerätä ajatuksiani. Kiitos teille, jotka välitätte maailmasta.

Tämäkin viesti katosi nopeasti.

Hiljattain yksityiskoneensa pois myynyt, jo vuosia vegaanina elänyt Hamilton on puhunut luonnonsuojelun lisäksi viime vuosina erityisesti eläinten oikeuksista. Kesälomallaan 2018 hän julkaisi videon, jossa siivosi muovijätettä rannalta ja vetosi ihmisiin.

– Kohtasimme tämän sotkun emmekä voineet vain katsoa vierestä. Meidän piti tehdä jotain. Meidän kaikkien täytyy toimia ja lopettaa sellaisten yhtiöiden tukeminen, jotka hakevat vain sokeasti tuottoja kauniin planeettamme kustannuksella.

– Halusin vain teidän näkevän, mitä tapahtuu muoville, jonka ostatte ja heitätte menemään. Tänne se tulee. Tämä on kuvottavaa.

Kun F1-sirkus pysähtyi toissa viikolla Japaniin, Hamilton otti kantaa maassa pidettäviin delfiiniesityksiin:

– Pyydän, älkää menkö ja tukeko tällaisia tapahtumia ympäri maailman. Älkää ostako lippuja näyttääksenne tätä lapsillenne. Sen sijaan kertokaa heille niistä hirveistä asioista, joita delfiineille, valaille ja muille mereneläville tehdään. Näiden kauniiden olentojen ei pitäisi kärsiä.