Lauantain F1-ajot peruttiin taifuunin takia – varikkotoimittaja Mervi Kallio kertoo olosuhteista Japanissa

Julkaistu:

Formula 1
Suzukan ympäristö näyttää säästyneen pahimmalta.
Japaniin viikonloppuna iskenyt taifuuni Hagibis aiheutti lauantain F1-ohjelman perumisen.

Suzukan moottoriradalla kisattavan GP-viikonlopun kolmansia harjoituksia ei ajettu lainkaan, aika-ajot siirrettiin sunnuntaiaamuksi. NHK World Newsin mukaan Japanissa on kuollut yksi ihminen taifuunin seurauksena. Neljä on kateissa ja loukkaantuneita on 50.

Radan läheisyydessä myrsky ei ole kuitenkaan yltynyt niin voimakkaaksi kuin esimerkiksi pääkaupunki Tokion alueella.

C Moren varikkotoimittaja Mervi Kallio kertoi iltaseitsemältä paikallista aikaa, että taifuuni ei ole estänyt hänen ja F1-kisojen konkarikuvaajan Tomi Pulkkisen työntekoa lauantaina.

– Jos menee ulos ja yrittää pitää sateenvarjoa, se kyllä kääntyy saman tien, eli sateenvarjoa ei ole toivoakaan pitää auki. Ulos pystyy kuitenkin menemään. Kävimme muutama tunti sitten ulkona tekemässä materiaalia lähetyksiimme. Tuulenpuuskat olivat voimakkaita ja vettä tuli taivaalta, mutta pystyimme tekemään materiaalia, Kallio kertoi Yokkaichista, joka sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Suzukasta.

– Erään ennusteen mukaan tuulenpuuskat voivat pahimmillaan yltää 256 kilometrin tuntivauhtiin, joten ne ovat aika rajuja. Tuntuu, että tämä alue on kuitenkin säästynyt pahimmalta. Ei ole ollut sellaista, että tavarat lentelisivät ulkona tai muuta vastaavaa. Vertaisin tätä Suomessa kokemiini suurimpiin myrskyihin, Kallio taustoitti.

– Muualta näkemieni kuvien perusteella toisaalla myrsky on toki tehnyt tuhoja, eli taloista on irronnut kattoja ja niin edelleen. Paikallinen ilmatieteen laitos on antanut varoituksen rajuista sateista ja tuulesta. Ihmisiä on kehotettu varovaisuuteen.

Entisen F1-meteorologin Steffen Dietzin arvion mukaan ajaminen olisi lauantaina ollut mahdotonta.
F1-kisan aika-ajot jätettiin aikoinaan ajamatta lauantaina vuoden 2004 Japanin GP:n yhteydessä, tuolloinkin taifuunin takia. Silloinkin aika-ajot ajettiin sunnuntaiaamuna – ja viikonlopun rakenteesta innostuttiin niin, että alkukauden 2005 ajan aika-ajojen ratkaiseva toinen osio ajettiin sunnuntaiaamuisin. Systeemistä kuitenkin luovuttiin kesken kauden.

Vapaaksi pyhitetty lauantai on todellinen harvinaisuus F1-kisaviikonloppuna.

– Asumme Red Bullin henkilökunnan kanssa samassa hotellissa. Siellä hekin pyörivät eivätkä oikein tiedä, mitä tekisi, Kallio naurahti.

Kallio viestitti vielä hieman myöhemmin, että sateetkin ovat Suzukan kupeessa Yokkaichissa lakanneet täysin.

Aika-ajojen on sunnuntaina määrä alkaa kello 4 Suomen aikaa. Kilpailu on ohjelmassa kello 8.10.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt