Uutuuskirja: Mika Salon koti uhattiin polttaa, jos hän ei auta Mika Häkkistä - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Mika Salon koti uhattiin polttaa, jos hän ei auta Mika Häkkistä

Mika vastaan Mika formula ykkösissä kirvoitti tunteita liikaakin vuonna 1999.

Mika Salon ja Mika Häkkisen tiet ristesivät usein radoilla.­

26.9.2019 8:05

Kaudella 1999 elettiin erittäin kiihkeitä aikoja formula ykkösissä, kun Mika Häkkinen ajoi McLarenilla sarjan kärkipaikoista ja Mika Salo tuurasi Ferrarilla Michael Schumacheria pohjoisirlantilaisen Eddie Irvinen parina. Schumacher oli sivussa, koska hän oli loukannut jalkansa ulosajossa.

Mika Salon uudessa elämäkerrassa, Heikki Kullan kirjoittamassa Elämäni-elämäkerrassa (readme) kerrotaan, että kilpailutilanne tallien välillä oli niihin aikoihin äärimmäisen kireä.

Keskustelu kahden suomalaisen Mikan välisestä kisaamisesta sai lisävauhtia Nürburgringissä, kun Ilta-Sanomat kysyi Salolta, onko tämä valmis törmäämään Häkkiseen, jos Ferrarilta tulee käsky pilata McLaren-kuskin kisa.

Kun Salo ei vastauksessa tyrmännyt kysymystä niin kuin artikkelin alaosassa olevasta aukeamasta näkyy, keskustelu sai entistä kovempia laineita syyskuussa 1999.

Itse kisassa ei nähty välikohtauksia suomalaisten välillä, kun Salo keskeytti 44 kierroksen jälkeen jarruongelmien takia. Häkkinen siirtyi kisan viitosena kärkeen MM-sarjassa.

Poliisin puoleen

Kulta kertoo kirjassa Mika Salon isän Seppo Salon suulla, että kahden vantaalaisperheen vesan ollessa vastakkain autourheilun kuninkuusluokassa perhe sai ikävän uhkauksen.

– Meille tuli uhkaus, että he tietävät osoitteemme ja kotimme poltetaan, jos Mika ei tajua olla ”Häkän” puolella Suomen eduksi. Sen verran rankkaa se uhkailu oli, että käännyin asiassa poliisin puoleen, Seppo Salo kertoo.

Mika Salo kertoo, ettei Ferrarin ja McLarenin välinen kilpailuasetelma vaikuttanut kuskien keskinäisiin suhteisiin.

– Eihän meillä mitään huonoja välejä koskaan ollut muutenkaan. Olimme kuitenkin naapurinpoikia ihan pienestä pitäen.

Häkkinen voitti maailmanmestaruuden lopulta kahden pisteen erolla Irvineen. Schumacher palasi radoille kaksi kisaa ennen kauden loppua ja sijoittui sarjassa viidenneksi. Salo tuurasi häntä kuudessa kilpailussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?