Kimi Räikkönen, herätys! Keskinkertainen tallitoveri pääsemässä niskan päälle - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-tuomio: Herätys, Kimi Räikkönen! Keskinkertainen tallitoveri pääsemässä niskan päälle – ”Reissu oli synkkä ja sekava”

IS:n toimittajat Janne Aittoniemi, Tommi Koivunen ja Tuomas Arkimies arvioivat Singaporen F1-kisan.

IS:n toimittajat Janne Aittoniemi, Tommi Koivunen ja Tuomas Arkimies arvioivat Singaporen F1-kisan.

Julkaistu: 23.9. 5:57

Ilta-Sanomien raati perkasi Singaporen F1-viikonlopun annin.

Ferrari yllätti ottamalla kaksoisvoiton F1-sarjan Singaporen osakilpailussa. Sebastian Vettel ajoi ykköseksi yli vuoden tauon jälkeen, mutta Ferrarin taktiset ratkaisut puhuttivat taas kerran. Myös Mercedes-kuljettajien Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin välit näyttävät kiristyneen.

Kimi Räikkösen viikonloppu ei sujunut kehuttavasti. Ilta-Sanomien toimittajat Janne Aittoniemi, Tommi Koivunen ja Tuomas Arkimies pohtivat, mitä F1-viikonlopusta jäi käteen.

Janne Aittoniemi

Tähti: Ferrari SF90. Punaisen italialaisauton voitto Span ja Monzan nopeilla radoilla ei yllättänyt asiantuntijoita, mutta jopa kaksoisvoitto sarjan toiseksi hitaimmalla radalla oli iso yllätys. Se perustui mainiosti toimineisiin uusiin kehitysosiin, hyvään renkaiden hallintaan ja siihen, että talli ymmärtää auton käyttäytymistä paljon paremmin kuin vielä elokuussa Unkarissa.

Puheenaihe: Bottaksen ja Hamiltonin välit kiristyivät selvästi. Aika-ajoissa Hamilton päätti olla välittämättä tallin sisäisestä säännöstä, joka koski ajojärjestystä. Kisassa Bottas pidettiin tallimääräyksellä britin takana. Kun Bottasta nöyryytetään, olisi kiva nähdä, että hän edes joskus vastaisi siihen kovin ottein radalla.

Moka: Tällä kaudella pahasti epäonnistuneen Haas-tallin jatkosopimus Romain Grosjeanin kanssa. Mitä jenkkitalli luulee sillä vielä saavuttavansa? Grosjean tekee typeriä virheitä, valittaa jatkuvasti jostain ja yltää pisteille todella harvoin. Singaporen kisassa Grosjean pääsi tuurilla jatkoon kolaroituaan Williamsin George Russellin kanssa.

Päänahka: Herätys, Kimi Räikkönen! Kautta on vielä jäljellä kuusi kisaa, ja taidoiltaan keskinkertaisena pidetty tallikaveri alkaa päästä niskan päälle. Antonio Giovinazzi pääsi toisessa peräkkäisessä kisassa pistesijoille. Italialainen päihitti Räikkösen perjantain harjoituksissa, aika-ajoissa ja lopulta turva-auton avulla myös kisassa. Hän jopa johti hetken aikaa kärkikuskien käytyä sitä ennen varikolla.

Yllätys: Ferrarin erinomainen iskukyky hitaalla radalla oli suuri yllätys, mutta niin oli myös Mercedeksen selvä epäonnistuminen varsinkin taktisella puolella sekä aika-ajoissa että kisassa. Talli lähti ennakkosuosikkina Singaporeen, mutta kuinka kävikään? Kumpikaan Mercedes-kuljettajista ei päässyt palkintopallille. Sellaista on tapahtunut viime vuosina hyvin harvoin.

Tommi Koivunen

Tähti: Charles Leclerc. Voittajaluonne, joka on silti harvinaisen kypsä ikäisekseen. Ei olisi voinut ajaa ihan hirveästi parempaa viikonloppua. Upea paalupaikkakierros, minkä jälkeen hyvä lähtö kisaan ja kontrolloitu alku. Voitto valui käsistä ilman omaa syytä.

Puheenaihe: Onko Mersun ote lipeämässä? Huono tulos ja huono taktiikka, vaikka hopeanuolia pidettiin paljon Ferraria suurempana suosikkina Singaporen kaduille. Pitää sanoa, että alkukausi mairitteli Mercedestä, kun Ferrari hukkasi omia mahdollisuuksiaan. Seitsemästä viime kisasta Mercedes on voittanut vain kaksi! Se tekee hyvää lajille.

Moka: Daniel Ricciardolle aika-ajoista annettu rangaistus tuntui naurettavalta. Aussi sai 0,000001 sekunnin hyödyn yksittäisellä kierroksella aika-ajojen ensimmäisessä osiossa – ja tästä hyvästä pitää hylätä koko suoritus? Voi hyvää päivää. Ricciardo oli perustellusti todella pettynyt kisansa pilanneeseen ratkaisuun.

Päänahka: Antonio Giovinazzi löi taas Kimi Räikkösen. Tässähän on jo vähän kaikuja Räikkösen jälkimmäisestä Lotus-vuodesta, kun Romain Grosjean oli loppukaudesta usein niskan päällä. No, uskon, että Räikkönen on yhä loppukaudesta etenkin kisavauhdissa ja -varmuudessa Giovinazzia etevämpi.

Yllätys: Haasin kausi on ollut niin vaikea ja epätasainen, että yllätyin Kevin Magnussenin sinniteltyä todella pitkään kiinni pisteissä. Oli suuri sääli, että tanskalaisen kisa meni sitten lopussa pilalle ilman hänen omaa syytään. Magnussenin tallitoverin Grosjeanin sähläilyt eivät sen sijaan yllättäneet.

Tuomas Arkimies

Tähti: Ferrari-talli yllätti Singaporen kisaviikonloppuna lyömällä jauhot suuhun F1-ratoja mielin määrin hallinneelle Mercedekselle. Ennakkoajatuksissa Singaporen rata ei edes pitänyt olla mitenkään erityisen hyvä iskun paikka Ferrarille, mutta niin vain ”punakone” tuli, näki ja nappasi kaksoisvoiton. Ferrarin kehityspaketti puri Singaporessa, aerodynamiikkaan tehdyt muutokset toivat ison loikan kilpailukykyyn.

Loppukauden kisoihin tulee nyt ihan eri tavalla säpinää ja mielenkiintoa.

Puheenaihe: Ferrari suosi taktiikassaan voittoon ajanutta Sebastian Vetteliä. Olisiko Vettelin tallitoveria Charles Leclerciä kohtaan pitänyt olla reilumpi? Ferrari hillitsi kuskiensa välistä taistoa myös kisan loppupuolella – toki kaksoisvoittoaan turvaten.

Moka: Ei varsinaista ja selkeää mokailua, mutta suomalaiskuskeille Singaporen-reissu oli synkkä ja osin sekava. Jo viikon päästä Venäjän Sotshissa on tilaisuus näyttää parempaa.

Päänahka: Sebastian Vettel on palannut voittajien kirjoihin yli vuoden tauon jälkeen. Se on saksalaistähdelle henkisesti erittäin tärkeää. Toki Ferrarin ajajilleen junailemaa taktiikkaa voidaan kyseenalaistaa, mutta joka tapauksessa Vettel teki erittäin hyvää työtä.

Yllätys: F1:n nykyinen aika-ajo ei olekaan pelkkää ”videopeliä ja raiteilla ajamista”. Ferrarin Charles Leclerc nappasi paalupaikan, vaikka hänen kierroksensa sisälsi ylimääräistä ohjelmaa luistojen ja oho-tilanteiden muodossa. Oli piristävää huomata, että paalun voi yhä ottaa, vaikka meno olisi paikka paikoin näyttävääkin. Leclercin paalussa oli kaikuja ”vanhoista hyvistä ajoista”.