Valtteri Bottas ja Esteban Ocon käyvät tulikuuman taistelun himoitusta F1-paikasta – nämä ovat molempien vahvuudet ja heikkoudet

Julkaistu:

formula 1
Valtteri Bottaksen jatko olisi tallille riskitön valinta, ja Mercedes saisi siirrettyä Esteban Oconin Renault’lle.
Kaikki odottavat Mercedekseltä ilmoitusta Lewis Hamiltonin ensi kauden tallikaverista.

Se on kuuma puheenaihe F1-sarjassa, joka palaa kesätauolta ensi viikolla Belgian Spassa.

Saksalaislehti Auto Bild väitti keskiviikkona, että Esteban Ocon on lähellä kaksivuotista sopimusta Renault’n kanssa.

Jos Ocon menee Renault’lle, se tarkoittaa, että Valtteri Bottas saa uuden sopimuksen Mercedekseltä. Tallipäällikkö Toto Wolffin mukaan muita ehdokkaita ei ole.

Monet asiantuntijat uskovat kuitenkin yhä, ettei Mercedes ole vielä tehnyt lopullista päätöstä.

Ilta-Sanomat analysoi, miksi Mercedeksen kannattaisi yhä pitää kiinni Bottaksesta ja miksi myös Ocon kiinnostaa tämän hetken parasta F1-tallia.

Valtteri Bottas

Plussat:

+ Turvallinen, riskitön valinta. Bottas tarjoaa sitä, mistä huipputallit yleensä pitävät: vakautta ja pysyvyyttä. Mercedeksellä tiedetään tarkalleen mitä saadaan, jos Bottaksen kanssa tehdään jatkosopimus.

+ Jo varsin kokenut kuljettaja. Ajanut jo 130 F1-kilpailua.

+ Hyvä ja luotettava tiimipelaaja. Osaa ajatella tallin etua. Ei aiheuta ongelmia. Mercedeksen kannalta positiivista on, että harmonia on säilynyt Bottaksen ja Hamiltonin välillä, vaikka tänä vuonna nastolalainen onkin yrittänyt ajaa hieman aggressiivisemmin tallikaveriaan vastaan.

+ Täyttänyt varsin hyvin tallin odotukset. Pystynyt auttamaan Mercedestä voittamaan yhä lisää autonvalmistajien mestaruuksia.

+ Ollut monesti tallikaveri Hamiltonia nopeampi ja osoittanut erinomaista nopeutta aika-ajoissa. Yltänyt tällä kaudella paalupaikalle yhtä monta kertaa (4) kuin Hamilton, joka on F1-paalujen ennätysmies.

Miinukset:

– Aloitti jälleen kauden hyvin, mutta suoritukset alkoivat taas heikentyä kesän aikana. Niin kävi myös viime vuonna, jolloin Bottas ehti kuitenkin saada jatkosopimuksen jo heinäkuussa.

– Kisavauhdissa parantamisen varaa. Tällä kaudella Bottas on tullut vain kolmessa kilpailussa ruutulipulle Hamiltonin edellä.

– Renkaiden hallinnassa edelleen enemmän ongelmia kuin Hamiltonilla.

– Epäonnistumiset Mercedeksen kotikisassa Saksassa ja viikkoa myöhemmin Unkarissa tulivat hieman huonoon aikaan. Tallipäällikkö Wolff on kuitenkin vakuuttanut, ettei kuljettajapäätöstä tehdä yhden tai kahden kilpailun perusteella.

– Monien fanien mielestä liian väritön kuljettaja. Ei samanlaista karismaa kuin muutamilla muilla huippukuskeilla.


Esteban Ocon

Plussat:

+ Seitsemän vuotta Bottasta nuorempi. Täyttää syyskuun puolivälissä vasta 23 vuotta.

+ Osoitti lahjakkuutensa jo alemmissa formulaluokissa. Kukisti viisi vuotta sitten F3-luokan EM-sarjassa Max Verstappenin, jota monet pitävät tällä hetkellä nopeimpana F1-kuljettajana.

+ Nuori ranskalainen on ollut Mercedeksen junioriohjelmassa vuodesta 2015 saakka. Jos Mercedes luopuu Oconista, hänen kouluttamiseensa käytetyt miljoonat ovat sen jälkeen paljolti hukkaan heitettyä rahaa.

+ Oconin potentiaali kiinnostaa Mercedestä myös siksi, koska tallissa on ajateltava jo myös Hamiltonin jälkeistä aikaa. Red Bullilla on Verstappen ja Ferrarilla Charles Leclerc. Voi kuitenkin olla niin, että Mercedeksen tavoitteena on saada Verstappen ensi kauden jälkeen.

+ Taloudelliset syyt. On selvää, että Ranska on Mercedekselle tärkeämpi markkina-alue kuin pieni Suomi. Oconille tuskin tarvitsisi maksaa enempää kuin pari miljoonaa euroa kaudesta. Pystyisi tiettävästi tuomaan myös enemmän sponsorirahaa kuin Bottas.

Miinukset:

– Monin tavoin epävarmempi valinta kuin Bottas, vaikka Mercedeksellä on hyvin tarkat tiedot siitä, miten Ocon on ajanut aiempina vuosina kilpailuissa ja tänä vuonna varakuljettajana tallin simulaattorilla.

– Ei ole ajanut mitään kilpailuja tällä kaudella. Pitkä tauko ei yleensä tee hyvää kuljettajalle.

– Monet ovat sitä mieltä, ettei Ocon pystynyt tekemään Force Indialla niin suurta vaikutusta Sergio Perezin tallikaverina, että hän ansaitsisi nyt kisakuskin paikan Mercedeksellä.

– Oconin ja Perezin välillä oli kahnausta, ja he jopa kolaroivat keskenään. On hyvin mahdollista, että Ocon alkaisi taistella myös Hamiltonia vastaan niin rajusti, ettei se enää olisi tallin etujen mukaista.

– Myös paineensietokyky on pieni arvoitus. Oconilla ei ole vielä kokemusta F1-kisojen voittotaisteluista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt