30 vuotta täyttävä Valtteri Bottas kertoo, miten ikääntyminen on vaikuttanut hänen harjoitteluun – ”Ajantaju välillä unohtuu”

Julkaistu:

formula 1
Valtteri Bottas kertoo IS:n haastattelussa harjoittelustaan.
Valtteri Bottas kilpailee viikonloppuna kolmatta kertaa järjestettävässä nimikkokisassaan Valtteri Bottas Duathlonissa.

Kisa koostuu viiden kilometrin maastojuoksusta, 20 kilometrin maastopyöräilystä ja kilpailun päättävästä kolmen kilometrin juoksusta.

Bottas on tunnetusti kovakuntoinen huippu-urheilija. Duathlonin lajit ovat hänelle enemmän kuin tuttuja.

Viime aikoina hänen harjoittelunsa on painottunut enemmän pyöräilyyn.

– Varsinkin viimeisen vuoden aikana on tullut pyöräiltyä enemmän kuin ikinä aiemmin. Väkisin alkaa ikääkin tulemaan, niin koitan senkin takia vähän vähentää juoksua. Olen aina ollut selkeästi enemmän juoksija, mutta kun sitä tekee paljon, itseään rikkoo helposti, Bottas sanoo Ilta-Sanomille.

– Pyöräily on iisimpi vaihtoehto polville, nilkoille ja kaikelle. Pidän kovasti maasto- ja maantiepyöräilystä. Maisemat vaihtuvat ja siinä näkee paljon samalla.

Kuten Bottas sanoi, ikää tulee. Hän täyttää 28. elokuuta 30 vuotta.

– Numeroitahan ne vain ovat, mutta kyllä sitä miettii, miten nopeasti aika menee. Ei ole kauaakaan, kun täytin 20 vuotta ja nyt sitten 30. Ajantaju välillä unohtuu varsinkin tässä meidän lajissa, kun koko ajan mennään paikasta toiseen ja kaudet vaihtuvat.

– Mies parhaassa iässä, eikös se näin ole, Bottas hymähtää vielä perään.

Todennäköisesti myös kilpakuski parhaassa iässä. Eikä Bottas sentään niin iäkäs ole, että harjoitteluun olisi pyöräilyn ja juoksun tasapainon muuttamisen lisäksi tullut suuria muutoksia.

– Olemme käyttäneet aika pitkälti samoja menetelmiä kuin aiempina vuosina, sanoo Bottas, jonka kuntovalmentaja on Antti Vierula.


– Salitreeniä sekä nopeus- ja reaktiokoordinaatioharjoituksia, että nopeuspuoli pysyy hyvänä ja pääkoppa tikissä. Olen toki aina koettanut tehdä kaikkea muutakin kuten uintia. Viime talvena pelasin lätkää vähän enemmän, koska painosta ei tarvitse enää olla niin tarkka. Ei haittaa, vaikka jalkoihin tulisi vähän lihasta. Painan nyt kaksi kiloa enemmän kuin aiemmin, sanoo 173-senttinen suomalaiskuljettaja, jonka paino on lähteestä riippuen 70 kilon hujakoilla.

Bottas viittaa sääntömuutoksiin F1-kuskien ja -autojen painorajoissa. Sääntömuutokset otettiin kuljettajien keskuudessa todella suurella lämmöllä vastaan, sillä aiempina vuosina etenkin pidemmät ja isoraamisemmat kuljettajat joutuivat syömään kovinkin niukasti ja tasapainoilemaan ikävällä tavalla.

– Kyllä se on auttanut. Olen pysynyt selkeästi terveempänä kuin aiempina vuosina, Bottas summaa.

Duathlonissaan Bottas oli viime vuonna tulosluettelon 10:s. Voittaja Markus Vuorelan aika oli 1.15,20, Bottaksen aika kirjattiin 1.24,57.

Tapahtuma on ensisijaisesti hauskanpitoa ja yhteisen hyvän tekemistä.

– Olen kuitenkin kilpailija, joten aina kun olen viivalla, lähden täysillä. Hissukseen ei ole tarkoitus mennä. Joka vuosi haluan parantaa omaa aikaani. Kilpailen sillä lailla itseäni vastaan.


Duathlon järjestetään Pajulahdessa eli Villähteen kasvatin kotiseudulla.

– Tarkoitus on saada ihmiset liikkeelle vaikka koko perheen voimin. On kiva nähdä, kun jengiä tulee viettämään päivän yhdessä. Olemme koettaneet panostaa tänä vuonna vielä enemmän yleisön viihtymiseen, että siellä olisi ohjelmaa kaikenikäisille.

On iso plussa, että Bottas pystyy tapahtuman avulla myös näyttämään kotiseutuaan ihmisille, jotka saapuvat paikalle kauempaa.

– Nimenomaan. Se on kiva, että ihmiset tulevat myös katsomaan, mistä minä olen kotoisin. He näkevät vähän sitäkin seutua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt