F1-sarjassa jysähti siirtopommi – Alex Albonilla värikäs tausta: Äiti istui vankilassa, sai jo kerran potkut energiajuomajätiltä...

Julkaistu:

formula 1
23-vuotias Alexander Albon nostettiin Red Bull Racingille. Albonin tie talliin on ollut värikäs.
Red Bullin kuljettajaohjelman pomo Helmut Marko on tunnettu armottomuudestaan ja kovista ratkaisuistaan.

Siksi tiistaina tullut uutinen ei ollut yllätys: Alexander Albon nousee Toro Rossolta Red Bullille ja vie toiseen suuntaan menevän Pierre Gaslyn paikan.

Gasly keräsi alkukauden kisoista vain 63 pistettä eikä noussut kertaakaan palkintopallille, kun taas Red Bullin ykköstykki Max Verstappen on voittanut kaksi kisaa, noussut yhteensä viidesti palkinnoille ja kerännyt 181 pinnaa.

Albon on pisteissä perässä Toro Rosson toista kuljettajaa Daniil Kvjatia (16–27), mutta 23-vuotiaan tulokaskuskin suoritukset ovat olleet vaikuttavia.

Red Bullin päätös ei yllättänyt lainkaan Afa Heikkistä, joka tuntee Helmut Markon erinomaisesti vuosiltaan Koiranen GP:n tiimimanagerina. Koirasen riveissä ajoivat mm. Red Bullin silloiset suojatit Kvjat ja Carlos Sainz.

– Ei tullut yhtään yllätyksenä. Aika fiksu veto Red Bullin puolelta. Nyt he pystyvät katsomaan Albonia Verstappenia vastaan. Daniil on sitten optiona, jos Albon ei suoriudu tehtävästä. Tämän vedon jälkeen heillä on näkemys molemmista kuskeista, Heikkinen sanoo ja viittaa Kvjatin ajaneen jo aiemmin ykköstallissa.


Ratkaisu oli ennen kaikkea siksi odotettu, että Red Bullilta on nähty aiemminkin vastaavaa.

Kvjat ajoi Red Bullilla 2015 ja kolme kisaa 2016 ennen kuin sai väistyä juuri Verstappenin tieltä. Sittemmin hän on saanut Red Bullin organisaatiosta potkut – ja palasi täksi kaudeksi Toro Rossolle.

Alennus Red Bullilta Toro Rossolle on tuttu nyt myös Gaslylle. Albonillakin on kokemusta potkuista, sillä varhaisteinistä asti häntä tukenut Red Bull lopetti yhteistyön hänen kanssaan 2012 – samana vuonna, jolloin hänen thaimaalainen äitinsä Kankamol tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan.

Mm. BBC on kirjoittanut tuomion tulleen väärien tietojen antamisesta, vilpillisistä kaupoista, varkauksista ja veropetoksesta, jotka liittyivät hänen pyörittämäänsä luksusautojen kauppaan.


Thaimaata edustavan Albonin isä on englantilainen entinen kilpa-ajaja Nigel Albon. Britanniassa kasvanut Albon oli Red Bullin jälkeen 2013–15 Lotuksen kuskiohjelmassa. Uran neljä ensimmäistä vuotta (2012–15) formuloissa olivat kuitenkin tuloksellisesti keskinkertaisia.

– Hän on joutunut taistelemaan tosi paljon uransa eteen. On ollut rahoitus- ja muita haasteita, Heikkinen sanoo.

Kartingissa maineen erittäin nopeana kuskina luonut Albon oli 2016 GP3-sarjan kakkonen Charles Leclercin jälkeen. Kausi 2017 F2-sarjassa toi vasta 10. sijan. Viime vuonna hän oli kolmas George Russellin ja Lando Norrisin jälkeen.

Heikkinen arvelee, että viime vuonna Albon sai ajaa käytännössä ilmaiseksi tai hyvin edullisella diilillä F2-sarjassa DAMS-tallissa upporikkaan Michael Latifin ansiosta. Näin poika Nicholas Latifi sai huippuluokan tallitoverin ja mittatikun.

Vaikka Gaslyn suoritustaso ei vakuuttanut, on selvää, että Max Verstappenin rinnalla on helppoa näyttää huonolta. Varsinkin kun joutuu hyppäämään uuteen autoon kesken tulokaskautensa.

– Jos Albon suoriutuu Verstappenia vastaan, hän on kova jätkä. Jos ei, niin ei sekään yllätä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt