Kommentti: Formulapuolisoiden kaikki toiveet toteutetaan, mutta ainutlaatuinen rooli vaatii myös uhrauksia

Julkaistu:

Formula 1
Puolisot matkustavat F1-kuljettajien mukana siksi, että he haluavat tukea rakkaitaan. Se vaatii uhrauksia, kirjoittaa Rita Tainola.
F1-viikonloput ovat massiivisia mediatapahtumia. Kisatapahtumat kiinnostavat. Kuka voittaa? Kuka yllättää, entä tuleeko sopimusuutisia?

Kuljettajat ovat keskiössä, mutta myös heidän puolisonsa ja tyttöystävänsä kääntävät katseita ja keräävät valtavasti ruutuaikaa. Heidän liikkeitään seurataan herkeämättä.

Nämä naiset eivät elä kisaviikonloppujen aikana tavallista arkea. Heidän kauloissaan roikkuvat kulkuluvat oikeuttavat pääsyn paikkoihin, joihin tavallisilla ihmisillä ei ole mitään asiaa. Heitä kuljetetaan autoilla paikasta toiseen, ja heidän kaikki toiveensa toteutetaan niin varikkoalueella kuin hienoissa hotelleissakin.


Valtaosan ajasta he kuitenkin keskittyvät tukemaan miehiään, jotka valmistautuvat huolellisesti äärimmäisen vaativaan kilpailutapahtumaan. Usein kiirettä on niin paljon, että perheen lapsista huolehtii lastenhoitaja. Silloin tällöin varttuneemmat lapset saattavat päästä isän työpaikalle tunnustelemaan formulamaailmaa. Usein suloiset lapset esiintyvät varikolla hurmaavasti.

Kauniiden ja tyylikkäiden puolisoiden tehtävä on myös onnistua kääntämään kameroiden linssit itseään kohden. Usein he esiintyvät yhdessä paikalle kutsumiensa ystävien kanssa. Kuljettajat joutuvat viettämään paljon aikaa tiimipalavereissa, joten on hyvä, että puolisoilla on muutakin juttuseuraa.

Seurueilla on varikolla käytössään rajattomat palvelut. Tallin kokit valmistavat naisten toiveiden mukaista ruokaa. Olen huomannut, että yleensä kropastaan huolta pitävät naiset tilaavat vähäkalorista ruokaa: salaattia, kanaa tai kalaa.

Suomalaisten formulapuolisot

Olen seurannut F1-kisoja aina maailmanmestari Keke Rosbergin ajoista asti. Jo tuolloin kuskien puolisot viihtyivät varikolla. Voittaessaan maailmanmestaruuden ”Keken” rinnalla nähtiin hänen silloinen naisystävänsä Yvonne Rosenlew. Kaunis ”Vonne” oli mainostajien suosikki. Hänen yllään nähtiin paljon Keken sponsoreiden tuotteita. Näin markkinat toimivat.Mika Häkkisen ja Michael Schumacherin kisatessa heidän vaimonsa Erja ja Corinna viettivät aikaa varikoilla. Corinna ei tosin osallistunut kaikkiin kisoihin. Hänellä oli hevosharrastuksensa.

Erja sen sijaan oli alati Mikan mukana ja tukena. Hän jätti matkailualan työnsä ja matkusti ympäri maailmaa Mikan kanssa. Pari oli erottamaton.


Useille kuljettajille vaimojen tai tyttöystävien mukanaolo on äärimmäisen tärkeää. Jos kisa on mennyt huonosti, pahan olon voi purkaa lähimmäiselleen. Erja Häkkinen sanoikin aikoinaan sen olevan eduksi, jos vaimo ymmärtää lajia. Silloin hän voi keskustella miehensä kanssa formuloihin liittyvistä aiheista kisaviikonloppuina ja niiden jälkeen.

Kuljettajien puolisot ovat niin omistautuneita miehilleen, etteivät he edes käy ostoksilla viikonlopun aikana. Shoppailuun on aikaa muulloinkin.

Varikon sanaton hierarkia

Varikolla ja sen ulkopuolella daamit ovat kohteliaan ystävällisiä, mutta tietoisia toistensa tyylistä. F1-sirkuksessa on naistenkin kesken oma hierarkiansa. Onhan se sanomattakin selvää, että menestyvän kuljettajan puolisoa ja tämän tekemisiä seurataan enemmän kuin tuntemattomamman kuljettajan.

Esimerkiksi Kimi Räikkösen vaimon Minttu Räikkösen liikkeitä seurataan jatkuvasti suurennuslasin kanssa. Ja miksipä niin ei tehtäisi, onhan Minttu todella tyylikäs ja itsevarma.


Harva edes muistaa, että ryhtyessään käymään kilpailuissa Minttu oli hieman epävarma. Pikkuhiljaa hän löysi lyömättömän tyylinsä ja on nykyään yksi varikon kuvatuimmista naisista.

Viime aikoina Minttua, Robinin ja Riannan äitiä, ei ole näkynyt kisoissa, mutta syksyllä hän ilmestyy jälleen varikolle.

Valtteri Bottaksen F1-uran alkuaikoina hänen vaimonsa Emilia oli tuttu näky varikolla. Ihmiset ihastelivat sitä, kuinka vaatimattoman oloinen Emilia ei tehnyt itsestään numeroa. Hänen luonnollisuuttaan kehuttiin paljon, ja kehutaan edelleen.


Emiliaa ei ole juuri näkynyt F1-hulinoissa äskettäin. Hän keskittyy hevosurheiluun mutta matkustaa miehensä tueksi mahdollisuuksien mukaan.

Monacon tähtiloistoa

Yksi F1-kisa on ylitse muiden: Monacon GP. Silloin paikalla ovat kaikki. Ruhtinaskuntaan matkustavat vaimot, tyttöystävät ja kuljettajien julkkiskaverit. Kaikkien on näyttäydyttävä Monacossa. Jotkut kuljettajat tuovat satamaan huvipurtensa ja kutsuvat sinne kavereitaan. Itse he asuvat aina tutuissa hotelleissa.

Tämä on tyypillinen käytäntö F1-kuljettajille. He majoittuvat puolisoidensa kanssa aina samoissa paikoissa. Näin syntyy rutiini, joka helpottaa hektisen arjen keskellä. Hotellit oppivat tietämään, mitä heidän vieraansa vaativat ja tarvitsevat.

Monacossa kaunottaret ilmestyvät varikolle viimeistään ennen aika-ajoa. Asu valitaan tarkan harkinnan jälkeen. Mitä näyttävämpi asu, sen parempi. Yleensä heillä on mukanaan tuhansien eurojen arvoinen Birkin-käsilaukku. Birkin-laukku on ”must-tuote” vaikean saatavuutensa takia.

Puolisot matkustavat kuljettajien mukana ympäri maailmaa siksi, että he haluavat tukea rakkaitaan. Se vaatii uhrauksia ja joskus omista asioista luopumista. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kuljettajien F1-ura kestä ikuisesti. Monen kuljettajan puoliso onkin sanonut, että heidän vuoronsa koittaa miehen uran päätyttyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt