”Paha Bottas” on hyytynyt – onko suomalainen mahdottomassa paikassa? ”Yhtälö on Valtterin kannalta vaikea”

Julkaistu:

formula 1
Valtteri Bottaksella on Lewis Hamiltonissa vastassaan liki ylitsepääsemätön este.
Muistaako joku vielä Valtteri Bottas 2.0:n?

Mercedeksen suomalaistykin F1-kausi alkoi niin vakuuttavalla murskavoitolla ja niin itsevarmoilla lausunnoilla, että paha Bottas oli otsikoissa kaikkialla.

Bottaksen tahti on sittemmin hyytynyt.

Kauden avaus-GP:n Australiassa voittanut Nastolan suuri poika voitti vielä Bakussa huhtikuussa, mutta kauden kokonaistilasto on suomalaisittain tyly: Lewis Hamilton kuusi voittoa, Bottas kaksi voittoa, Hamilton 197 pistettä, Bottas 166 pistettä.

Omalla urallaan kolme GP-voittoa saavuttanut Johnny Herbert sanoi Ilta-Sanomille juuri ennen kautta enteellisesti, että hän on nähnyt Bottaksen silmissä uuden palon ja entistä kirkkaamman ymmärryksen siitä, mitä menestyminen vaatii.

– Tämä on toistaiseksi ollut hänen selvästi paras kautensa, Herbert linjaa nyt IS:lle Silverstonen ratavarikolla.


Sekään ei toistaiseksi ole riittänyt, mutta se ei ole varsinaisesti mikään häpeä. Vastustaja on poikkeuksellista tekoa.

– Valtteri on aiempaa kokonaisvaltaisempi kuljettaja, mutta on aina tosi rankkaa olla Michaelin (Schumacher) tai Lewisin kaltaisen suuren kuljettajan tallitoveri. Heillä on kyky olla niin vahvoja joka viikonloppu, Herbert sanoo.

Tähtien tallikaveri

Herbert tietää, mistä puhuu. Britti ajoi Schumacherin tallitoverina Benettonilla 1995. Aiemmin, 1991, Herbert oli Schumacherin suuren kilpakumppanin Mika Häkkisen tallitoveri Lotuksella.

– Valtteri on tehnyt aika hyvää työtä. Parissa kisassa hän ei ole ollut niin vahva, mutta hän on aina pystynyt petraamaan vähän vaisujen suoritusten jälkeen. Hän on kyllä pystynyt aiheuttamaan huolenaiheita Lewisille, nykyisin Sky Sportsin F1-asiantuntijana toimiva Herbert arvioi.

– Valtteri tarvitsee hyvän ja puhtaan viikonlopun. Sellaisen, että homma lähtee taas pyörimään hänen haluamaansa suuntaan. Lewis tietää varmasti aiempaa paremmin, että Valtteri voi olla hänelle uhka.


Jo samaan hengenvetoon Herbert kuitenkin lisää, että uhkaamisesta huolimatta Bottaksen on todella hankalaa voittaa Hamiltonia.

Erityisen vaikea tehtävä Bottaksella on ajaa kiinni Hamiltonin 31 pisteen MM-johto, sillä suoritukseen vaaditaan useita englantilaisen tyrmäyksiä.

Bottaksen vastustaja on viisinkertainen maailmanmestari, joka on uransa huipulla ja löi kahdella edelliskaudella MM-taistossa Sebastian Vettelin, jonka Ferrari oli monilla radoilla Mercedestä parempi auto.

– Lewis on parempi kuin koskaan. Jos hänellä on vaikka huono aika-ajojen 1. tai 2. osio ja Valtteri on 1,5 kymmenystä edellä, Lewis kaivaa vielä taskustaan kaksi kymmenystä. Siinä hän on hurjan vahva.

– Kisoissa Lewis on kasvanut paljon siitä, mitä hän oli joskus. Hän miettii enemmän kisan kulkua ja kysyy talliltaan enemmän kysymyksiä siitä, mitä tapahtuu, Herbert analysoi.

Hamilton lähtee myös tämän viikonlopun kisaan suursuosikkina kotikentällään rakastavan kotiyleisön edessä.

– Hän on älyttömän tasainen eikä tee virheitä. Jos Lewis tekee virheen, se on jokin satunnainen metrin leveäksi ajo.

– Yhtälö on Valtterin kannalta vaikea, koska aina kun hän tarjoaa Lewisille jonkinlaisen kysymyksen, Lewisiltä löytyy vastaus.

Jatkosopimus käteen

Bottaksen tulevaisuudesta on viime aikoina tullut taas kuuma peruna, joka puhuttaa F1-maailmassa. Näin siitäkin huolimatta, että Bottas on ajanut hyvän alkukauden.

Suomalaisen sopimus Mercedeksen kanssa on katkolla, ja hopeanuolilla on hallussaan myös huippulupausten George Russellin ja Esteban Oconin oikeudet.

Herbertin mielestä Bottas ansaitsee jatkopahvin.

– Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että Valtteri ansaitsee jatkaa. Hän on tehnyt tosi, tosi hyvää työtä ja on yhä MM-taistossa mukana. Hän pystyy Lewisin lyömiseen, mutta kuten todettua, sitä on vaikeaa tehdä jatkuvasti.

– Iso testi tulee kuitenkin kesätauon jälkeen. Viime vuosina Lewis on palannut sen jälkeen vielä kovempana – ja nyt hänellä on jo ollut hyvä alkukausi, Herbert painottaa.

Herbertin huomio osuu naulan kantaan, sillä Hamilton on viime vuosina ollut kesätauon jälkeen lyömättömässä iskussa.

Bottas on kuitenkin onnistunut lunastamaan yksivuotiset jatkosopimuksensa jo ennen syyskautta. Etenkin viime vuonna Bottas jäi loppukaudesta pahasti englantilaisen jalkoihin.

Sotshissa syyskuun lopussa suomalainen olisi sentään voittanut, mutta Mercedes puuttui tallimääräyksellä peliin ja antoi voiton Hamiltonille, joka taisteli mestaruudesta Sebastian Vetteliä vastaan.

Britannian GP

Aika-ajot: C More Max la klo 15.55

Osakilpailu: C More Max ja C More Sport 1 su klo 16.05 ja MTV su klo 22.35 (jälkilähetys)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt