F1-kauden suurimmasta pettymyksestä ei ole epäselvyyttä – Mika Salolla tiedonmurusia kulissien takaa: ”En voi kertoa tarkemmin”

Pierre Gasly kyntää Red Bullilla pahanpäiväisesti. Kauanko moista katsellaan?

Pierre Gasly (vas.) ei ole vakuuttanut Red Bullin ohjaimissa.

5.7.2019 6:41

F1-kauden suurin pettymys on toistaiseksi ollut Red Bullin Pierre Gasly. Täksi kaudeksi Toro Rossolta ykköstalliin nostettu ranskalainen on jäänyt harvinaisen karusti tallikaverinsa Max Verstappenin jalkoihin.

Yhdeksän kilpailun jälkeen Gaslyn sijoituslista on lohduton: 11:s, 8:s, 6:s, keskeytys, 6:s, 5:s, 8:s, 10:s ja 7:s.

Samaan aikaan Verstappen on sijoittunut kolmesti palkintokorokkeelle, voittanut yhden kisan ja ollut heikoimmillaankin kertaalleen vain viides.

Gaslyn asema on ollut yksi F1-maailman kuumimpia puheita viime aikoina. Monet ovat vaatineet Gaslylle potkuja, mutta Red Bull ei ole tuntunut hätäilevän asian kanssa.

– Red Bull on yleensä ollut aika kiireinen näiden asioiden kanssa: jos joku ei suorita, niin samantien pihalle, Mika Salo sanoo.

– Luulen, että Red Bull tietää nyt jotakin, mitä me muut emme. Tiimin sisällä varmaan tiedetään, mikä Gaslyn ongelma on, ja siksi hänelle annetaan vielä mahdollisuuksia. Eihän se mikään hidas kaveri ole ollut koskaan aiemmin.

Gaslyn pelastus on kenties ollut se, ettei Red Bullilla ole tällä hetkellä jonoksi asti valinnanvaraa kuskeissaan. Sen sisartallissa Toro Rossolla ajavat tällä kaudella tulokaskuski Alexander Albon, 23, ja kirjavan matkan energiajuomajätin palveluksessa tehnyt Daniil Kvjat, 25.

Pierre Gaslyn alkukausi Red Bullilla on ollut katastrofi.

Venäläiskuski Kvjat ajoi ensi kertaa Toro Rossolla jo kaudella 2014. Seuraavalle kaudelle hän nousi Red Bullilla mutta sai sieltä potkut jo kauden 2016 alkupuoliskolla epävarmojen otteidensa vuoksi. Sen jälkeen Kvjat ajoi loppukauden jälleen Toro Rossolla, kunnes sai monoa sieltäkin kauden 2017 loppupuoliskolla.

Kaikkien yllätykseksi hänet palkattiin puolitoista kautta myöhemmin jälleen täksi kaudeksi Toro Rossolle, sillä vaihtoehdot olivat vähissä.

Spekulaatiot Kvjatin mahdollisesta paluusta Red Bullille ensi kaudeksi ovat sen sijaan jo alkaneet.

Kumpikaan Toro Rosson kuljettajista ei ole varsinaisesti säkenöinyt alkukaudella, joten heidän nostaminen kesken kauden ylemmäs tulee tuskin kyseeseen.

Myöskään Red Bullin junioriohjelmassa ei ole juuri nyt ketään formula ykkösiin valmiina olevaa timanttia. Junioriohjelman pomo Helmut Marko ei ole perinteisesti ollut pitkäjänteisintä tyyppiä, ja ovet ovat käyneet tiuhaan. Tällä hetkellä junioriohjelmassa ei esimerkiksi ole ainuttakaan kuljettajaa, joka olisi ollut mukana ennen vuotta 2018. (Lista jutun alla).

Vielä vuosi sitten tallin ykköslupauksena pidettiin F3-eurosarjassa ajanutta Dan Ticktumia, mutta britti sai viime viikolla potkut junioriohjelmasta.

– Ticktumilla oli joitakin omia henkilökohtaisia ongelmia niin paljon. Nopea kaveri mutta ei tullut koskaan kenenkään kanssa toimeen, Salo tietää kertoa.

– Ei siinä oikein ole nyt ketään, jonka pystyisi heti nostamaan ykkösiin. Red Bull joutuu katsomaan myös ulkopuolelle.

Salo nostaa Red Bullin tämän hetken ykköslupaukseksi Formula 3 -luokan kärkitaistossa olevan 18-vuotiaan virolaisen Juri Vipsin.

– Se on kova jätkä. Näkisin, että jos hän jatkaa tuota tahtia, niin nostetaan piankin jo ykkösiin.

Jopa jo ensi kaudeksi?

– Sitä ei koskaan tiedä. Olisihan se hienoa saada virolaiskuski sinne.

Tuleeko Juri Vipsistä historian ensimmäinen virolainen F1-kuski?

Tiivisti F1-piireissä yhä mukana oleva Salo paljastaa tiedon kulissien takaa, että Red Bull on pannut jo yhden nuoren kuljettajansa ajamaan F1-simulaattoria.

– Siellä on yksi ketä he ovat alkaneet ajattaa, mutta en voi sen tarkemmin puhua. Tiedän, että he yrittävät kovasti kouluttaa ainakin yhtä poikaa.

F1-kausi jatkuu ensi viikolla Englannin Silverstonessa.

Red Bullin junioriohjelman kuljettajat

Kuljettaja, maa, sarja (mukana vuodesta)

Juri Vips, Viro, F3 (2018)

Jack Doohan, Australia, Aasian F3 (2018)

Dennis Hauger, Norja, F4 (2018)

Jonny Edgar, Britannia, F4 (2018)

Harry Thompson, Britannia, karting (2018)

Patricio O’Ward, Meksiko, F2 ja IndyCar (2019)

Lucas Auer, Itävalta, Japanin Super Formula (2019)

Liam Lawson, Uusi-Seelanti, F3 (2019)

Yuki Tsunoda, Japani, F3 (2019)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?