Kommentti: F1-sirkus tylsistyttää itsensä hengiltä – juhannusruuhkissakin nähtiin rohkeampia ohituksia

Julkaistu:

Kommentti
Formulat on tuotu turvaan ensin jatkuvasta kuoleman uhasta ja sitten koko ajan väijyneistä teknisistä ongelmista. Turvallisuuden hinta on ollut tylsyys, kirjoittaa Lari Vesander
Legendaarinen F1-kuski James Hunt kiteytti formuloiden viehätyksen aikoinaan yhteen lauseeseen: ”Mitä lähempänä olet kuolemaa, sitä enemmän tunnet eläväsi.”

Huntin aikaan formuloissa oli nykyistä enemmän seksiä ja vaaraa – varsinkin jälkimmäistä. Vuosina 1973–78 F1-sirkuksessa kuoli kahdeksan kuskia.

Ennen kaikki ei ollut paremmin. Kuskilla joka ajoi noina aikoina formulaa viiden vuoden ajan, oli 20 prosentin mahdollisuus päätyä hautaan.

Luojan kiitos, autojen turvallisuus on sen jälkeen parantunut.

Autot ovat muuttuneet muutenkin luotettavimmiksi. Moni muistaa, että Mika Häkkisen McLaren petti 1990-luvulla ”aina”. Muistikuva ei ole täysin väärä. Häkkinen keskeytti McLarenilla 32 ensimmäisestä kilpailustaan yli puolet.

Niin tosin teki tuohon aikaan moni muukin. Esimerkiksi Monacossa 1996 kisaan startanneista 22 kuskista vain kolme pääsi maaliin asti.

Keskeytykset toivat kisaan draamaa ja arvaamattomuutta. Kuka tahansa saattoi keskeyttää koska tahansa. Formulat oli urheilumaailman Game of Thrones: kuka tahansa päähenkilöistä saattoi joutua yhtäkkiä sivuun.

Nyt autot ovat turvallisempia ja luotettavampia kuin koskaan. Samalla kisat ovat kenties ennalta-arvattavampia kuin koskaan, varsinkin kun välitankkaukset vietiin pois.

Vajaassa puolessa vuosisadassa formulat on tuotu turvaan ensin jatkuvasta kuoleman uhasta ja sitten koko ajan väijyneistä teknisistä ongelmista. Turvallisuuden hinta on ollut tylsyys.

Jos yllätyksiä ei tule, formulat ovat sitä mitä ne olivat sunnuntaina: tuntikausien lähetys miljonäärien letka-ajoista. Juhannuksen paluuliikenteen ruuhkissakin oli viikonloppuna rohkeampia ohituksia kuin Kanadassa, eikä se kerro hyvää sen paremmin juhannusruuhkista kuin formuloistakaan.

Eikä kyse ole vain yhdestä kisasta. Vuodesta 2014 lähtien on kisattu 107 F1-kisaa. Mercedes on voittanut niistä 80, joista 45 kaksoisvoitolla. Tuona aikana Lewis Hamilton on voittanut enemmän kisoja kuin muut kuskit yhteensä.

Suomesta käsin viime vuosien F1-kisat ovat ehkä vaikuttaneet tavallista jännittävämmiltä, koska Nico Rosberg ja Valtteri Bottas ovat päässeet nauttimaan Mercedeksen ylivoimasta. Jos onnistuu ottamaan sinivalkoiset lasit pois päästä, eteen avautuu toisenlainen F1-maailmaa.

Näkymä ei ole kaunis. Moottoriurheilun kuninkuusluokka on tylsistyttämässä itsensä hengiltä.

Tuskin kukaan haluaa viedä formuloita taas lähemmäksi kuolemaa. Olisi kuitenkin mukavaa, jos laji saataisiin sääntömuutoksilla edes lähemmäksi kärkiautojen ohituksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt