Formuloiden entiseltä mahtitallilta karu tosiasioiden tunnustus – katse jo tulevaisuudessa: ”Voi olla meille loistava tilaisuus”

Julkaistu:

formula 1
Williamsin taso ei riitä tällä hetkellä uskottavaan kilpailuun F1:ssä.
Williamsilla ei mene hyvin. 1980–90-lukujen suurtalli rämpii toista vuotta peräjälkeen formula 1:n kellarissa surkimusten surkimuksena. Tallin kuljettajat Robert Kubica ja George Russell ovat pitäneet perää järjestään liki joka kilpailussa. Pisteitä ei ole ainuttakaan, vaikka takana on jo kahdeksan osakilpailua.

Tallin romahdus on ollut melkoinen, sillä vielä kausina 2014 ja 2015 Williams sijoittui valmistajien MM-pisteissä kolmanneksi. Taakse jäivät 2014 kaikki paitsi Mercedes ja Red Bull, 2015 Mercedes ja Ferrari. Muutamassa vuodessa on tapahtunut täyskäännös. Nyt Williams on yhtä varmasti kilpailun hännillä kuin Mercedes kaksoisvoittajana kärjessä.

– Meillä ei ole tällä hetkellä edellytyksiä kilpailla muiden tallien kanssa, kisainsinööri Dave Robson kertoi Grandprix247-sivuston mukaan Ranskan GP:n jälkeen.

Williamsin autoilla on voitettu yhdeksän valmistajien ja seitsemän kuljettajien maailmanmestaruutta. Viimeisimmät juhlat pidettiin 1997, kun Jacques Villeneuve voitti maailmanmestaruuden ja talli valmistajien tittelin samaan aikaan. Sen jälkeen alkoi McLarenin ja Ferrarin voittokulku.

– Jatkoimme Ranskassa samalla tavalla kuin olemme toimineet koko kauden eli maksimoimme saatavilla olevasta autosta kaiken mahdollisen. Varikkostrategiamme onnistui, ja onnistuimme hallitsemaan liikennettä parhaamme mukaan. Emme aiheuttaneet itsellemme vahinkoa emmekä hidastaneet meitä nopeammin ajaneita.

Tulokaskuljettaja Russell on ollut kauden ainoa valopilkku, sillä hän on osoittanut olevansa selvästi nopeampi kuin veteraanikuljettaja Kubica. Puolalaisen vauhti on ollut jopa huolestuttavan hidasta. Kubica oli sivussa F1-sarjasta kahdeksan vuoden ajan sen jälkeen kun hän kärsi vakavan loukkaantumisen vuonna 2011. 34-vuotiaan ei uskota jatkavan tallissa ensi kaudella.

– Minun ensi kauden tilanteeni ei riipu ainoastaan minusta. Katsotaan, millaisia tilaisuuksia eteeni tulee ja mitä haluan tehdä. En näe arvoituksia tällä hetkellä, mutta joudun ehkä tekemään joitain kompromisseja, jos en pysty antamaan odotettuja suorituksia. En sano, että niin olisi nyt, mutta niin voi käydä tulevaisuudessa, Kubica sanoi Gpfans-sivuston mukaan ennen Ranskan kilpailua.

Yksi merkittävä syy Williamsin romahdukseen on talouspuolella. Yksityistalli ei ole pystynyt kokoamaan yhtä kilpailukykyisiä budjetteja kuin takavuosina, ja se haittaa auton kehittämistä. Williamsilla odotetaan jo kautta 2021, jolloin sarjassa tapahtuu paljon muutoksia sekä autoihin että lajin sääntöihin muutenkin.

Yksi odotetuimmista uudistuksista on kulukatto. Autosport kertoi kesäkuun alussa, että kulukatoksi on tulossa 175 miljoonaa dollaria eli noin 153 miljoonaa euroa. Autosportin arvion mukaan suurimmat tallit – Mercedes, Ferrari ja Red Bull – käyttävät noin 190–220 miljoonaa euroa vuosittain sellaisiin kuluihin, jotka laskettaisiin kulukaton alaisiksi. Toisin sanoen suurimpien tallien olisi tehtävä merkittäviä leikkauksia, mikä tasoittaisi lähtökohtia muihin nähden.

– Meidän on pidettävä huoli siitä, että meillä on kaudella 2021 oikeanlaiset resurssit oikeisiin asioihin, jotta voimme hyödyntää muutostilanteen. On ihan selvää, että 2021 voi olla meille loistava tilaisuus kulukaton ja teknisten uudistusten vuoksi, apulaistallipäällikkö Claire Williams kertoi F1:n virallisilla verkkosivuilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt