Nyt nähtiin ”historian karmein F1-kisa” – Lewis Hamilton täräytti pöytään syylliset lajin tappavaan tylsyyteen

Julkaistu:

Formula 1
Sunnuntaina ajettu Ranskan GP oli kansainvälisen lehdistön mielestä tappavan tylsä.
Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi jälleen ylivoimaiseen voittoon eikä kisassa tapahtunut juuri muuta.

Ainoa puheenaihe oli viimeisellä kierroksella käyty taistelu neljän auton kesken, mutta siinäkin oli panoksena vain seitsemäs sija eikä kamppailua edes nähty suorana tv:stä.

Brittilehti Telegraphin kokenut formulatoimittaja Oliver Brown julisti kolumnissaan Ranskan kisan olleen ”karmein kisa, minkä hän on urallaan nähnyt”. Sanaleikeistä pitävä saksalaislehti Bild otsikoi kisan olleen Langweiler-Rennen, eli tylsä kisa.

Brownin mielestä formula ykkösen pitää muuttua lajina tai se kuolee pois. Hän perusteli väitettään sillä, että Paul Ricard -radan katsomot olivat puolityhjiä, tv-katsojamäärät ainakin ennen formulahullussa Britanniassa laskevat ja kisoista on tullut letka-ajoa vailla energiaa.
Suurin syy tylsyyteen on Mercedeksen pitkään jatkunut hallinta. Talli on voittanut jo viisi perättäistä kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruutta. Tänä vuonna se vie ennätyksellisen kuudennen tuplatittelinsä, ellei ihmettä tapahdu. Mercedes on voittanut kauden kaikki kisat. Hamiltonilla on kuusi voittoa ja Valtteri Bottaksella kaksi.

Jopa Hamilton vaikuttaa kyllästyneen tilanteeseen.

– Jos sanotte kisoja tylsiksi, ymmärrän sen täysin, Hamilton sanoi toimittajille Ranskan GP:n jälkeen.


Viisinkertainen maailmanmestari Hamilton, 34, kertoi nautittavansa paljon enemmän kisoista, joissa voitosta taistellaan loppuun saakka. Viimeksi näin kävi Kanadassa, jossa Hamilton löi Ferrarin Sebastian Vettelin saksalaiselle määrätyn kiistanalaisen aikasakon avulla.

Hamilton tiesi myös, kenen syytä tylsyys on. Hän muistutti formulafaneja, että kuljettajat ovat viattomia.

– Me emme kirjoita sääntöjä. Meillä ei ole mitään tekemistä tallien välisen rahanjaon ja muun sellaisen kanssa, Hamilton sanoi Autosportin mukaan.
Britti Hamilton kehotti faneja painostamaan F1-päättäjiä, joiden vastuulla lajin kiinnostavuus on.

– Uskon, että he yrittävät parhaansa, mutta he ovat tehneet surkeita päätöksiä jo vuosikausien ajan.

Hamiltonin mielestä ongelmat juurtavat juurensa aikaan, jolloin Bernie Ecclestone hallitsi formula ykkösten MM-sarjaa. Tuolloin luotiin säännöt, jotka ovat mahdollistaneet kärkitallien ja muiden välisen eron repeämisen valtavaksi.


Formula ykkösten tulevaisuuden kannalta ratkaiseva vuosi on 2021. Tuolloin lajissa tulevat voimaan uudet säännöt, joista tallit, F1-sarjaa hallitseva Liberty Media ja Kansainvälinen autoliitto FIA parhaillaan neuvottelevat.

Viime viikolla Pariisissa oli tärkeä FIA:n huippukokous, jossa keskusteltiin sääntömuutoksista. Hamilton oli paikalla yhtenä kuljettajien edustajana.

– Olenko luottavainen siitä, että tilanne tulee muuttumaan täysin? Uskon, että olemme matkalla kohti parempaa, Hamilton vastasi omaan kysymykseensä.
Hamilton kertoi halunneensa Pariisissa ajaa fanien asiaa ja muuttaa formula ykkösiä kiinnostavampaan suuntaan.

– Tähän asti lajista on tehty päätöksiä ilman, että paikalla on ollut yhtään kuskia kertomassa mielipidettään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt