Kommentti: Rapistuuko Valtteri Bottaksen ”uusi ilme” yhtä nopeasti kuin syntyikin? Synkät uhkakuvat ovat jo ilmassa

Julkaistu:

Kommentti
Valtteri Bottaksella ei ole enää varaa Kanadassa nähtyyn mitäänsanomattomaan hiihtelyyn, kirjoittaa Ville Touru.
Valtteri Bottaksella on kauden seitsemän F1-kilpailun jälkeen kasassa kaksi voittoa ja yhteensä peräti kuusi palkintokorokesijaa.

Sinänsä oikein mainio saldo, mutta suurin hohto siitä karisee, kun lukuja vertaa tallikaveri Lewis Hamiltoniin: brittikuski on takonut tililleen viisi voittoa ja ollut kahdesti toinen.

Vaikka Bottas keikkui ensimmäisten kisojen jälkeen MM-sarjan kärjessä, tallikaverien välinen piste-ero on kauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen jo 29 pistettä.

Bottas uudisti täksi kaudeksi imagonsa. Vielä viime kaudella kilttinä apupoikasiipimiehenä tunnetuksi tullut siloposkinen suomalainen kasvatti talvella rouhean parran ja esiintyi mediassa ennennäkemättömän uhmakkaasti.

Tarvittavan silauksen Bottaksen uudelle ”pahis-imagolle” toi kauden avauskisan voitto Melbournessa ja sitä seuranneet tiimiradiohaistattelut.

– Niille, joita asia saattaa koskea: haistakaa v***u, Bottas täräytti Australian voiton jälkeen.

Sen jälkeen nastolalaista alettiin todella pitää muuttuneena miehenä.

Kauden edetessä puheet pahis-Bottaksesta ovat kuitenkin laantuneet. Bottas on jäänyt viime kisoissa Hamiltonin varjoon, eikä tiimiradiossakaan ole puhuttu rumia.

Barcelonan kolmannen peräkkäisen paalupaikan jälkeen Bottas on vaikuttanut taantuneen jälleen takaisin vanhaan rooliinsa – tai ainakin lähelle sitä.

Espanjan kakkos- ja Monacon kolmossijat olivat toki sinänsä varsin mainioita suorituksia, mutta kun vertailu käy ensisijaisesti tallikaveriin, Bottas jäi auttamatta taustaviulistiksi.


Kanadassa Bottaksen mollivoittoinen putki otti kauden pohjakosketuksen. Hän sortui aika-ajoissa virheisiin ja jäi vasta kuudenteen ruutuun. Kisassa Bottas körötteli muun muassa Renault’n kuskien kanssa sopuisasti kaukana kärkisijoista ja hiihteli lopulta maaliin neljäntenä.

Samaan aikaan korkeimmalle korokkeelle nousi jälleen tallikaveri Hamilton.

Kisan jälkeen Bottaksen kommentit olivat samaa vanhaa jargonia. Suomalainen ei edes vaikuttanut kovinkaan pettyneeltä vaan jutusteli leppoisasti mukavia.

Oliko aggressiivinen, voitonnälkäinen ja häikäilemätön paha-Bottas sittenkin vain hetken huumaa?

Se nähdään pitkälti seuraavien kisojen aikana.

Kun ero MM-taistelussa on jo 29 pistettä, Bottaksella ei ole varaa enää kovin moneen Kanadassa nähtyyn hajuttomaan, mauttomaan ja värittömään tussutteluun – varsinkaan kun viisinkertainen maailmanmestari Hamilton ei juurinkaan sorru virheisiin vaan tikkaa tauluun järkyttävän kovaa saldoa viikonloppu toisensa perään.

Britti on voittanut edellisistä 18:sta F1-kisasta 12 ja jäänyt sinä aikana vain kerran palkintokorokkeen ulkopuolelle.

Bottaksen paineet ovat nyt kovat. Jos hän ei onnistu kepittämään tallikaveriaan seuraavien kisojen aikana, vaarana on, että Mercedes jäädyttää tilanteen MM-taistossa, ja Bottas istutetaan jälleen apupojan rooliin turvaamaan tallin ykköshevosen laukkaa kohti kuudetta titteliä.

Ennen elokuun kesätaukoa ajetaan vielä viisi kilpailua. Ne ovat kriittisiä varsinkin tämän kauden mutta mahdollisesti myös koko Bottaksen F1-uran kannalta.

Kausi jatkuu vajaan kahden viikon kuluttua Ranskassa Paul Ricardin radalla.

F1-kauden jäljellä olevat kisat

23.6 Ranskan GP, Paul Ricard
30.6 Itävallan GP, Spielberg
14.7 Britannian GP, Silverstone
28.7 Saksan GP, Hockenheim
4.8 Unkarin GP, Hungaroring
1.9 Belgian GP, Spa
8.9 Italian GP, Monza
22.9 Singaporen GP, Marina Bay
29.9 Venäjän GP, Sotshi
13.10 Japanin GP, Suzuka
27.10 Meksikon GP, Mexico City
3.11 USA:n GP, Austin
17.11 Brasilian GP, Interlagos
1.12 Abu Dhabin GP, Yas Marina

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt