Ihmiset käyttäytyivät todella tökerösti Niki Laudan hautajaisissa – ”Vailla häpeän häivääkään” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Ihmiset käyttäytyivät todella tökerösti Niki Laudan hautajaisissa – ”Vailla häpeän häivääkään”

Leski Birgit Lauda nostaa Niki Laudan käyttämän punaisen kypärän arkun päälle.

Julkaistu: 29.5.2019 17:47

Formulalegenda Niki Lauda haudattiin keskiviikkona kotikaupungissaan Wienissä.

Yksi koskettavimmista hetkistä Wienin Pyhän Tapanin katedraalissa oli, kun Niki Laudan leski Birgit Lauda nosti punaisen kypärän arkun päälle.

Sen viime viikon maanantaina menehtynyt formulasuuruus sai mukaansa viimeiselle matkalleen, samoin kuin punaiset ajohaalarinsa, joihin hän oli puettu omien toiveidensa mukaisesti.

Tilaisuus oli kaunis ja lämmin, mutta joidenkin vieraiden tökerö ja epäkunnioittava käytös herätti inhoa.

Hautajaisvieraille oli esitetty selvä toive siitä, ettei arkun äärellä otettaisi valokuvia. Tilaisuudesta välitettyjen valokuvien perusteella ihmiset vähän välittivät esitetystä toiveesta: kännykät kaivettiin taskusta alta aikayksikön.

Monet ihmiset kuvasivat hautajaistilaisuudessa, vaikka oli esitetty nimenomainen toivomus, ettei katedraalissa kuvata.

Sosiaalisessa mediassa oli paljon kommentteja, joissa valokuvaamista pidettiin huonoa makua osoittavana, epäkunnioittavana, iljettävänä ja yököttävänä.

Viesteissä mainittiin mm, että ”jos menet ottamaan osaa, niin sitten otat osaa – etkä valokuvaa” ja ”nuo ihmiset näyttävät noita kuvia kotona vailla häpeän häivääkään ja ovat jopa ylpeitä, että ovat ottaneet ne. Miten ihmiskunta voi vajota noin alas?”.

Laudan hautajaisiin oli luonnollisesti kokoontunut lähes koko formulakerma. Tunnetuimmat olivat kuljettajalegendat Alain Prost, David Coulthard ja Nico Rosberg sekä nykykuljettajista viisinkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton.

Hautajaisvieraiden joukossa oli myös Mercedeksen suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas. Alfa Romeolla ajava Kimi Räikkönen sen sijaan ei ollut Wienissä hautajaisissa paikalla.

Hautajaisvieraiden joukossa oli myös Valtteri Bottas vaimonsa Emilian kanssa.

Muista julkisuuden henkilöistä hautajaisissa olivat mm. Itävallan presidentti Alexander van der Bellen, itävaltalaislähtöinen näyttelijä ja senaattori Arnold Schwarzenegger sekä alppihiihtotähdet Hermann Meier ja Aksel Lund Svindal.

Myös tavallisilla kansalaisilla oli tilaisuus käydä jättämässä viimeinen tervehdyksensä Laudalle. Vaikka Wienissä satoi keskiviikkona, ihmiset jonottivat vesisateessa tuntien ajan, ja jono ylettyi katedraalilta lähikortteleihin saakka.

Lauda menehtyi viime viikon maanantaina 70 vuoden iässä. Hän oli aikansa menestyksekkäimpiä F1-kuljettajia ja voitti maailmanmestaruuden kolmesti, Ferrarilla 1975 ja 1977 ja McLarenilla 1984.

Niki Lauda 1949–2019.

Omaiset ja muu hautajaisväki saattelivat Niki Laudan viimeiselle matkalle.

Lauda joutui vuonna 1976 yhteen F1-historian hirveimmistä onnettomuuksista ja pelastui kuin ihmeen kaupalla palavasta autosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?