Kuvat: Niki Laudan ulkonäkö muuttui onnettomuudessa karusti: ”Vaimoni pyörtyi, kun näki minut ensi kerran”

Julkaistu:

Formula ykkösten kolminkertainen maailmanmestari Niki Lauda kuoli maanantaina. Itävaltalainen lajilegenda oli kuollessaan 70-vuotias.

Lauda kärsinyt vakavista terveysongelmista viimeisen elinvuotensa aikana. Hänelle tehtiin esimerkiksi elokuussa 2018 keuhkonsiirto Wienin keskussairaalassa, kun hän oli joutunut sitä ennen tehohoitoon kovan flunssan takia.
Ajouransa aikana Lauda oli kuolla vuonna 1976 tapahtuneessa onnettomuudessa. Lauda loukkaantui hengenvaarallisesti 1. elokuuta 1976 Nürburgringillä sattuneessa turmassa, joka on yksi autourheiluhistorian dramaattisimmista.

Nürburgring oli lähes 23 kilometrin pituisena F1-sarjan vaarallisin rata. Kisapäivänä sää oli epävakaa, ja Niki Lauda oli ennen kisan alkua ehdottanut Nürburgringin kilpailun boikotoimista turvallisuussyistä.

Lauda joutui kisassa onnettomuuteen vasemmalle kääntyvässä melko nopeassa kaarteessa. Ferrari paiskautui kaiteeseen, siitä takaisin keskelle rataa ja syttyi tuleen. Takana Surteesilla ajanut Brett Lunger ei pystynyt väistämään. Hän osui Laudan autoon.

Lauda juuttui ohjaamoon auton ollessa liekeissä. Hetkeä myöhemmin Guy Edwards, Arturo Merzario ja Harald Ertl ajoivat onnettomuuspaikalle. He ryhtyivät auttamaan Laudaa yhdessä Lungerin kanssa.


Pelastajat huomasivat pian, että Laudan turvavyö oli juuttunut kiinni. Laudan kypärä oli myös irronnut hänen päästään onnettomuudessa. Liekit aiheuttivat itävaltalaiselle pahoja palovammoja muiden muassa kasvoihin, kun hän oli yhä jumissa auton ohjaamossa. Lauda huusi suoraa huutoa, kun hänen ihonsa paloi.

– Luulisin, että kului minuutin verran ennen kuin onnistuimme saamaan vyöt auki, Edwards on kertonut Autosportille.

Ulkonäkö ei ollut tärkeä

Laudan henki pystyttiin pelastamaan, ja hän pystyi palaamaan F1-kisoihin vielä saman kauden aikana.

Onnettomuus kuitenkin turmeli hänen ulkonäkönsä. Monet kuuluisat plastiikkakirurgit ehdottivat Laudalle leikkausta, mutta hän kieltäytyi aina. Laudalle ei ollut koskaan tärkeää, miltä hän näyttää.

– Puolet korvasta puuttuu yhä, mutta mitä sitten? Sillä kuulee edelleen, Lauda sanoi.

– Vaimoni kylläkin pyörtyi, kun näki minut onnettomuuden jälkeen ensimmäisen kerran. Siinä vaiheessa tiesin, etten näytä kovin hyvältä.

L
Lauda osasi aina suhtautua onnettomuuteensa ja muuttuneeseen ulkonäköönsä huumorilla. Kun eräs satunnainen kulkija taannoin tapasi Laudan ja tv-ryhmän samassa mutkassa, jossa onnettomuus oli tapahtunut, hän kysyi Laudalta, mitä tämä siellä teki.

– Etsin toista korvaani, kuljettajalegenda vastasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt