Niki Laudan kuolema järkytti suomalais­selostajaa – sai nimensä F1-legendan mukaan: ”Laudan ympärillä oli valtava aura”

rac

Julkaistu:

formula 1
Niki Laudan poismeno oli surullinen yllätys Niki Juuselalle.
Autourheilumaailma otti tiistaina järkyttyneenä vastaan uutisen arvostetun F1-legendan Niki Laudan poismenosta. Pahoista terveysmurheista viime vuosina kärsinyt Lauda, 70, kuoli maanantaina läheistensä läsnäollessa.

Värikästä hahmoa jäävät kaipaamaan monet, myös suomalainen F1-selostaja Niki Juusela, 41, joka on saanut etunimensä kolminkertaisen F1-maailmanmestarin mukaan.

– Tämä on valtava shokki. Kyse ei ole pelkästään hänen menestyksestään radalla, vaan myös siitä, miten monessa hän on ollut mukana uransa jälkeen. Nyt puhutaan megaluokan menetyksestä, Monacon GP:hen matkalla ollut Juusela sanoi tiistaina puhelimitse Ilta-Sanomille.

Juuselan mukaan Laudan poismeno oli surullinen yllätys, vaikka itävaltalaisen terveysongelmat olivat laajasti tiedossa.

– Oli aina fiilis, että Lauda tulee vielä varikolle hyvästelemään ennen poistumistaan ansaituille eläkepäiville. Oli aikamoinen shokki, ettei näin koskaan käynyt.


Vuonna 1978 syntynyt Juusela sai etunimensä Laudan mukaan, jonka uskomaton selviytymistarina inspiroi urheilun ystäviä. Lauda selvisi karmeasta kolarista, joka poltti hänen kasvonsa ja vahingoitti hänen keuhkojaan 1976. Sinnikäs itävaltalainen palasi rattiin ennätysnopeasti ja ajoi tulevina vuosina vielä mestaruuksiin.
Juuselan isä oli suuri moottoriurheilun ystävä ja päätti nimetä poikansa myyttisen huippukuskin mukaan. Juusela kertoo seuranneensa jo pienenä poikana Laudan vaiheita ihaillen.

Myöhemmin media-alan ammattilaiselle tuli mahdollisuus tavata tunnettu F1-hahmo kasvotusten. Juuselan mukaan Lauda ilahtui kuullessaan tarinan Juuselan etunimen taustalla.

– Tapasin Laudan ensimmäisen kerran, kun olin radion urheilutoimituksessa töissä. Hän tuli lentämään simulaattoria tyyppikoulutukseen. Hänellä oli silloin vähän kiire, mutta kerroin hänelle asiasta.

– Toisen kerran tapasin hänet Singaporessa 2017, kun tein hänestä pidemmän haastattelun. Silloin muistutin häntä, että olin nimetty hänen mukaansa. Hän oli siitä hirveän otettu. Hänen mielestään se oli hieno juttu.

Sittemmin Juusela näki muun muassa Mercedeksen F1-tallin puheenjohtajana toiminutta Laudaa säännöllisesti varikolla. Tähtiä vilisevissä F1-piireissä Lauda oli täysin omanlaisensa hahmo.

– Formulavarikolla on entisiä ja nykyisiä mestareita ja kaiken näköisiä lajitoimijoita. Laudan ympärillä oli kuitenkin valtava aura. Missä tahansa Niki meni, liike hänen ympärillään pysähtyi. Kunnioituksen pystyi aistimaan, kun hänet näki.

Toimittajien keskuudessa Lauda opittiin tuntemaan persoonana, joka ei pelännyt puhua asioista ääneen. Takavuosien mestarilla riitti yleensä myös aikaa kaikille – tittelistä ja statuksesta riippumatta.

– Tuollaisia hahmoja ei ole tässä maailmassa liikaa. Hän oli myyttinen selviytyjä mutta myös hyvin suora ja aito ihminen, joka ei puhunut latteuksia. Sillä hän ansaitsi kaikkien kunnioituksen niin kilpaurallaan kuin myöhemmin tiimien sisällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt