Manageri paljasti, miten Kimi Räikkönen pääsi unohtumattomaan F1-testiin – ”Isäni löi faktat pöytään”

Julkaistu:

Formula 1
F1-sarjan virallisilla verkkosivuilla muistellaan Kimi Räikkösen ensimmäistä testiä formula ykkösellä.
Kimi Räikkösen ensimmäinen F1-testi toteutui Sauber-tallin autolla Mugellon radalla syyskuussa vuonna 2000.

Räikkönen oli silloin 20-vuotias. Hän oli sitä ennen ajanut pikkuformuloilla vasta 23 kilpailua.

Sveitsiläisen F1-tallin perustaja Peter Sauber muistaa tavanneensa Räikkösen managerin David Robertsonin kuukautta ennen testejä.

– Minulla oli tapaaminen Davidin kanssa Unkarin GP:ssä 12. elokuuta 2000. Hän puhui hyvin innostuneesti Kimistä, jonka tapasin sitten ensimmäisen kerran Mugellon testeissä.

– Olen edelleen yllättynyt, että suostuin siihen testiin, koska kolmen päivän testi on erittäin kallis. Ilmeisesti David onnistui tartuttamaan innostuksensa minuun, Peter Sauber kertoi F1-sarjan verkkosivuilla.

Vuonna 2014 menehtyneen David Robertsonin poika, Räikkösen toinen manageri Steve Robertson muisteli, miten Peter Sauber saatiin vakuuttumaan suomalaiskuljettajan poikkeuksellisista kyvyistä.

– Isäni löi faktat pöytään ja selitti, mitä poika oli tehnyt lyhyessä ajassa formula Renault -luokassa. Hän oli voittanut 80 prosenttia kisoista – eikä pelkästään voittanut. Voittomarginaalit olivat olleet valtavan suuria. Se kiehtoi Peteriä.

– Isäni yritti vakuuttaa Peterin, että jos tämä ei ota Kimiä sinä vuonna, joku iso talli vie hänet.


Jacky Eeckelaert oli Räikkösen ensimmäinen kisainsinööri.

– On hämmästyttävää ajatella, että 12 kuukautta aiemmin kuin testasimme Kimiä, hän oli vielä kartingkuski. Joten se oli tietenkin vähän erikoista. Minulle oli kerrottu kartingin ammattilaispiireistä, että hän oli jotain poikkeuksellista. Siksi Peter suostui testiin, belgialaisinsinööri muisteli.

– Kimi pääsi erittäin nopeasti hyvään vauhtiin formula 1 -autolla. Niihin aikoihin se ei ollut helppoa. Silloin oli enemmän hevosvoimia ja paljon downforcea.

F1-kausi jatkuu loppuviikolla Monacossa. Se on Räikkösen 300. GP-viikonloppu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt