”Radio Räikkösen” parhaat! F1 listasi Kimin ikimuistoisimmat sutkautukset – ykkösenä todellinen klassikko

Julkaistu:

Formula 1
F1:n virallisilla verkkosivuilla listattiin Kimi Räikkönen parhaat tiimiradiohetket.
Kimi Räikkönen on vuonna 2001 alkaneen F1-uransa aikana tullut tunnetuksi ajotaitojensa lisäksi persoonastaan. Lyhyet vastaukset ja sarkastiset kuitit ovat tehneet Suomen Jäämiehestä fanien suursuosikin ympäri maailman.

Vuosien varrella Räikkönen on loistanut radalla – ja tiimiradiossa. Räikkösen legendaarisia tiimiradiosutkautuksia on kertynyt vino pino, ja F1:n virallisilla nettisivuilla on nyt laitettu parhaat niistä järjestykseen.

– On vaikeaa paikantaa Radio Räikkösen paras hetki... pelkästään niiden rajoittaminen kymmeneen oli vaikeaa, F1:n Twitter-tilin alustuksessa kirjoitettiin.
Top kymppiin mahtui tiimiradiokeskusteluja Räikkösen pitkän uran varrelta; epäselvyyksiä, kirosanoja, turhautumista, raivoamista ja kaikkea niiden väliltä. Tiimit ovat vaihtuneet, Räikkösen tiimiradioheitot pysyneet.

Moni muistaa esimerkiksi kolmoseksi nostetun juomapulloepisodin viime kauden helteisestä Unkarin GP:stä. Tuolloin Ferrarilla ajanut Räikkönen kävi epätoivoisen radiokeskustelun kisainsinööri Carlo Santin kanssa sen jälkeen, kun Ferrari oli unohtanut kytkeä Räikkösen juomapullon. Räikkönen ei aluksi tahtonut millään ymmärtää tallinsa kömmähdystä ja tuloksena oli ”pientä” epäselvyyttä.

 – Unohditte kytkeä juomapullo, Räikkönen ilmoitti.

– Kyllä, vahvistan, varikkomuurilta todettiin.

–  Onko juoma nyt päällä? Minulla ei ole aavistustakaan.

– Unohdimme kytkeä sen. Kimi, sinulla ei ole nyt juomaa, anteeksi.

– Onko se päällä vai ei? Siis juoma. Kertokaa minulle!

– Ei, Kimi, ei. Sinulla ei ole nyt juomaa.

– Ei ei ei. Onko katkaisin auki vai kiinni?

– Tarkoitatko hidastus-nappia?

– Ei ei. Onko juomapulloni tyhjä?

– Ei ei, Kimi, ei. Sinulla ei ole juomaa.

Listan hopeapaikka meni vuoden 2017 Bakun osakilpailun keskustelulle, jossa Räikkönen kaipaili kovasti ajohanskojaan ja rattiaan. Ja ykköshetki – vähemmän yllättäen – oli se kaikkein legendaarisin; Lotus, Abu Dhabi 2012 ja ”Just leave me alone I know what to do” eli ”Jättäkää minut rauhaan, tiedän mitä tehdä”.

Räikkönen tokaisi ikimuistoiset sanat ajaessaan kohti voittoa Lotuksellaan.

Koko hauska lista löytyy videomuodossa F1:n verkkosivuilta täältä.

Räikkösen maine tunnetaan ja suomalainen on saanut vastailla kysymyksiin sutkautuksistaan. Esimerkiksi italialaislehti La Gazzetta dello Sport kysyi viime vuonna Räikkösen mielipidettä tiimiradiopuheistaan, jotka kuulostavat toisinaan erittäin ärhäköiltä.

– Tehdäänpä yksi asia selväksi. Joskus me kuljettajat voimme vaikuttaa vihaisilta, kun puhumme tallille (radiossa), koska korotamme ääntämme. Tosiasiassa teemme niin vain sen takia, koska pelkäämme, ettei meitä kuulla, Räikkönen sanoi.

– Kommunikointi radion kautta ei ole niin helppoa kuin voisi ulkopuolelta kuvitella, Räikkönen jatkoi.


Vuoden 2012 Abu Dhabin legendaarista I know what to do -kommenttia Räikkönen selitti seuraavasti:

– Jopa siinä kommentissa monet näkivät jotain negatiivista, mutta tallin piti ymmärtää niiden sanojen tarkoitus ja toimia sen mukaan.

Seuraavan kerran Räikkösen tiimiradiohetkiä on mahdollista kuulla ensi viikolla, kun vuorossa on Monacon GP. Räikkönen, 39, on tällä kaudella ajanut kelpo kisoja Alfa Romeolla. Hän on sarjassa yhdeksäntenä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt