Kalle Jokinen kertoi Kimi Räikköselle, kuka on huijari

Julkaistu:

Formula 1
Alkuviikolla menehtynyt Kalle Jokinen auttoi erittäin paljon Kimi Räikköstä ennen tämän F1-uraa.
Kalle Jokinen voitti Formula Ford -luokassa Suomen mestaruuden 1992. Sen jälkeen Jokinen pääsi ajamaan Britannian Formula Ford -sarjassa ja yritti rakentaa ajajauralleen jatkoa vielä myös Yhdysvalloissa, mutta rahoituksen kerääminen oli vaikeaa.

– Kalle meni Englantiin ja Amerikkaan, mutta raha oli tiukassa, ja välillä kuljettajaa kusetettiin, kartingtiimi Kohtala Sportsin tallipäällikkö Jussi Kohtala muistelee Ilta-Sanomille.

– Kun Kalle näki ne touhut ensin itse, sen jälkeen hän osasi opastaa muita ja kertoa, mihin kannattaa lähteä mukaan ja mihin ei. Hän oppi näkemään huijarit ja tuntemaan ne, joihin kannattaa luottaa.

Siitä hyötyi lopulta myös Kimi Räikkönen, joka tutustui Jokiseen 1990-luvun puolivälin jälkeen. Jokisesta tuli Räikkösen kartingmekaanikko, ystävä, tukija ja neuvonantaja.

Myös Kohtala oli lahjakas kuljettaja. Hän ajoi usein samoissa kartingkisoissa kuin Räikkönen.

– Kun oltiin menossa kisoihin Norjaan, Harald Huysman soitti Kimille, jonka kielitaito ei siihen aikaan ollut älyttömän iso. Kimi antoi puhelimen Kallelle, koska joku puhui jotain muuta kuin suomea, Kohtala kertoo.

Norjalainen Huysman oli saanut David Robertsonilta toimeksiannon hakea kontakti hämmästyttävän nopealta vaikuttaneeseen suomalaiskuljettajaan.

– Kalle hoiti homman, ja sitten he kävivät tapaamassa Robertsoneita, joista tuli Kimin managereita. Kalle huomasi nopeasti, että Robertsonit ovat kovia äijiä eivätkä mitään huijareita. Sitä kautta Kimi pääsi eteenpäin, mutta Kalle jäi kartingiin, Kohtala kertoo.
Jokisen avulla Räikkönen sai myös erittäin tärkeää apua hollantilaiselta kartinglegendalta Peter de Bruijnilta.

– Kun Kimi yritti rakentaa kansainvälistä uraa, alku ei todellakaan ollut mitään ruusuilla tanssimista. Ei ajettu voitosta voittoon. Finaalipaikat olivat kartingissa tiukassa.

– Kalle meni sitten de Bruijnin puheille ja sanoi, että hänellä on ihan oikeasti sellainen helmi, että on pakko saada parempi moottori. De Bruijn tunsi Kallen jo omalta ajouraltaan ja antoi Kimille apua moottoripuolella. Siitä eteenpäin Kimi alkoi ajaa palkintopallipaikoista, Kohtala muistelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt