Kalle Jokinen kiersi Eurooppaa Räikkösen kanssa – päästi ajokortittoman Kimin rattiin autobaanoilla: ”Vaihdettiin kuskia lennosta”

Julkaistu:

Formula 1
Kalle Jokinen (1972–2019) oli tärkeä vaikuttaja Kimi Räikkösen uran alkuvaiheissa.
Kimi Räikköstä vahvasti hänen uransa alkuaikoina tukenut Kalle Jokinen on kuollut 47-vuotiaana.

Jokinen ja Räikkönen työskentelivät läheisesti 1990-luvun lopulla. Jokisen oma kilpaura oli päättynyt 1995.

Jokinen kiersi Räikkösen kanssa Euroopan kartingkisoja Räikkösen uran alkuvaiheissa 1997. Hän oli Räikkösen mekaanikko, ystävä ja tukija. Kaksikko kiersi Eurooppaa pakettiautolla.

– Muut veti valtavilla puoliperävaunurekoilla ja lensi kisapaikoille. Me tehtiin se karumpi versio, Jokinen muisteli vuonna 2004 Urheilusanomien F1-erikoislehden jutussa, jonka Ilta-Sanomat julkaisi uudelleen 2018.

Matkoilla sattui ja tapahtui. Räikkösellä ei ollut ajokorttia kaksikon kulkiessa ympäri Eurooppaa, mutta Jokinen silti päästi välillä Räikkösen rattiin.

– Olin nuori ja tyhmä ja sanoin, että okei, anna palaa. Me vaihdettiin usein kuskia lennosta. Autobaanoilla Kimi ajoi yhtä paljon kuin minäkin, Jokinen kertoi Kari Hotakaisen kirjoittamassa kirjassa Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala, 2018).

Kerran Räikkönen päästeli kunnolla. Suomalaiskaksikko oli Monzassa 1998, ja Räikkönen ajoi Opel Corsan dieselversiota, jolla ei kovin kummoisiin temppuihin yleensä pystynyt.

– Ja tää jätkä (Räikkönen) vetää sillä nelipyöräluisua ympäri liikenneympyrää – ja nauraa. En voinut kuin ihmetellen katsoa sen jalkoja ja käsiä, että millä se tekee ton. En käsittänyt. Sillä on vaan niin kauhea perstuntuma, Jokinen muisteli IS:lle 2004.

Jokisen oma ura kilpa-ajajana oli jo päättynyt, mutta hän tunsi ihmisiä lajipiireistä.

Jokinen puhui myöhemmin belgialaiselle Peter de Bruijnille, joka vaikutti siihen aikaan CRG-tallissa.

Hotakaisen kirjassa kerrotaan, että de Bruijn antoi suomalaiskaksikolle huippukuskeilta jääneitä varamoottoreita.

Jokinen oli myöhemmin myös auttamassa Räikköstä F1-sarjaan, kun hän kielitaitoisena ja Räikkösen kyvyt tuntevana neuvotteli Steve Robertonin tulevan formulaässän manageriksi.

Räikkösen kunnioitus Jokista kohtaan on melkoinen. Kun hän muistelee uransa alkuaikoja Hotakaisen kirjassa, hän ei kertaakaan unohda mainita Kallea, ”joka ymmärsi moottoreita ja englantia”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt