Valtteri Bottas vaikuttui vuoden 1937 W125-auton ratissa – ”Siihen tarvittiin isot pallit” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Valtteri Bottas vaikuttui vuoden 1937 W125-auton ratissa – ”Siihen tarvittiin isot pallit”

Valtteri Bottas starttaa viikonloppuna Shanghaissa F1-kauden kolmanteen kisaan, joka on sarjan kaikkien aikojen tuhannes kilpailu.

Julkaistu: 11.4.2019 14:35

Valtteri Bottas kertoo ajaneensa viikonloppuna klassikkoautoa, jossa jylläsi yli 600 hevosvoimaa.

Kisaviikonloppuun MM-sarjan ykkösenä lähtevä Valtteri Bottas puhui formulahistoriasta ja kertoi, mikä tähän mennessä ajetuista 999 kisasta on merkinnyt hänelle eniten.

– Lapsena katsoin kaikki kisat, aikaerolla ei ollut väliä. Katsoin kaikki harjoitukset ja heräsin keskellä yötä katsomaan. Kaikista televisiossa lapsena katsomistani kisoista Mikan (Häkkinen) ensimmäinen voitto vuoden 1997 lopulta nousee mieleen. Se avasi jotain hänelle, ja seuraavat kaksi vuotta olivat hänelle erittäin menestyksekkäät. Se oli iso kohokohta ja iso motivaattori minulle, Bottas sanoi.

Lue lisää: Kolumni: Valtteri Bottaksen heitto sai aikaan vipinää Vauva-lehden keskusteluissa – Bottas 2.0. voi olla suupäämies

Bottas kertoi kunnioituksensa lajin pioneereja kohtaa kasvaneen viime viikonvaihteessa.

– Viime lauantaina juhlimme Silverstonessa Mercedeksen 125-vuotista moottoriurheiluhistoriaa ja pääsin ajamaan vuoden 1937 W125-autoa. Siinä oli yli 600 hevosvoimaa ja se tuntui kuin raketilta renkaiden päällä. Täytyy kunnioittaa sen aikaisia kuljettajia, jotka ajoivat sen aikaisilla radoilla ilman kunnon jarruja ja kunnon pitoa. Siihen tarvittiin isot pallit. He joutuivat panemaan sataprosenttisesti elämänsä peliin joka kerta kun he hyppäsivät autoon. Nyt kun olen tuntenut, miltä nuo autot tuntuivat ja miten huonot jarrut olivat, kunnioitan alkuaikojen kuskeja entistäkin enemmän, Bottas tunnelmoi.

Bottas lähtee Shanghain kisaan MM-sarjan kärkipaikalla.

– Totta kai se vaikuttaa. Kun katsoo papereita, olen johdossa ja haluan pitää sen paikan ja tehdä erosta vielä isomman. Mutta en mieti sitä, yritän tehdä parhaani ja keskittyä niihin asioihin, jotka pystyn tekemään. Totta kai tavoitteena on säilyttää johto, mutta se onnistuu keskittymällä työhön.

Kumpi on tärkeämpää, pysyä johdossa MM-sarjassa vai hakea riskillä Shanghain kisan voittoa?

– Riskejä puntaroidaan aina, joten se riippuu tilanteesta. Haluan ehdottomasti voittaa enemmän kisoja ja olen valmis tekemään melkein mitä vain pystyäkseni siihen. Mutta radalla tehtävien valintojen pitää olla järkeviä, Bottas puntaroi.