F1-kisaa kritisoineen äidin elämästä tehtiin helvettiä – formulapomon reaktio kertoo kaiken vaietun aiheen kiusallisuudesta - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-kisaa kritisoineen äidin elämästä tehtiin helvettiä – formulapomon reaktio kertoo kaiken vaietun aiheen kiusallisuudesta

Bahrainin hallitus ei halua minkään pilaavan elintärkeää formulajuhlaansa. Neljän lapsen äiti Najah Yusuf sai kokea sen pahimman kautta.

Pelkkää illuusiota? Bahrainin F1-juhlalla on valtava merkitys maan vallanpitäjien imagopelissä. Formulahuuman taustalla ovat vuosia jatkunut sortopolitiikka ja lukuisat ihmisoikeusrikkomukset.

2.4.2019 11:19

– Minulla on neljä lasta, joita en ole nähnyt kuuteen kuukauteen. Tilanne särkee sydämeni, mutta pidän itseäni onnekkaana verrattuna muihin.

Brittilehti The Guardianissa viime viikolla julkaistu bahrainilaisen Najah Yusufin kirje oli surullista luettavaa. Pitkässä viestissään Yusuf kertoi, millaiseksi helvetiksi hänen elämänsä muuttui keväällä 2017.

Virkanaisena työskennellyt Yusuf oli monen muun tavoin väsynyt Bahrainia johtavan Al Khalifan suvun riistopolitiikkaan. Hän koki, että maahan vuodesta toiseen saapuva F1-sirkus pönkitti hallitsijasuvun valta-asemaa ja vei huomiota kaltoin kohdellulta kansanosalta.

Yusuf kirjoitti epäkohdista Facebook-sivulleen ja vaati Bahrainin osakilpailun peruuttamista. Ei mennyt pitkään, kun Yusuf joutui kuulusteluihin Bahrainin turvallisuuspalvelun päämajaan. Hän kertoi kirjeessään toistuvista pahoinpitelyistä, hyväksikäytöstä ja miten poliisi uhkasi tappaa hänen lapsensa.

Lopulta poliisi sai Yusufin allekirjoittamaan paperin, jossa hän tunnusti tehneensä valtiolleen vahinkoa.

Kun F1-tähdet starttasivat viikonloppuna matkaan Bahrainin GP:ssä, Yusuf virui muiden ”poliittisten vihollisten” tavoin Isa Townin vankilassa kärsimässä kolmen vuoden vankeustuomiotaan.

Ennen F1-viikonloppua ihmisoikeusjärjestöt ympäri maailmaa ilmaisivat huolensa Yusufin ja hänen kohtalontovereidensa tilanteesta. Pahamaineinen Isa Town tunnetaan vankeihin kohdistuvasta rajusta väkivallasta.

Yusuf pyysi F1-maailmaa muistamaan hänen ja muiden sorrettujen kärsimyksiä kisahuuman keskellä.

Formula ykkösten jännitysnäytelmä on iso osa Bahrainin vallanpitäjien imagopeliä.

F1-talli Toro Rosson keulahahmoa Franz Tostia asia ei tuntunut erityisemmin kiinnostavan. Italialaistallin pomo oli ainoa, joka suostui kommentoimaan aihetta viikonloppuna järjestetyssä F1-tallipäälliköiden lehdistötilaisuudessa.

Tost ilmoitti, ettei usko Bahrainissa olevan mitään poliittista kuohuntaa.

– Todellisuudessa kyse on muutamasta ihmisestä, jotka haluavat aiheuttaa harmia. F1-sarja on täällä urheilun ja ihmisten viihdyttämisen vuoksi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemmalla tutkijalla Wolfgang Mühlbergerillä on eri näkemys. Lähi-idän tilanteeseen erikoistunut Mühlberger kutsuu Bahrainin ihmisoikeustilannetta erittäin huolestuttavaksi.

 Bahrain järjesti ensimmäisen kilpailunsa vuonna 2004. Jos joku formula ykkösissä olisi ollut silloin asiasta vähääkään kiinnostunut, hän olisi tiennyt, ettei maan ihmisoikeustilanne ole mikään ihanteellinen.

Tutkijan mukaan saarivaltion vallanpitäjät ovat käyttäneet lukemattomia sortokeinoja vuoden 2011 arabikevään ja verisesti tukahdutetun kansannousun jälkeen.

– Vuoden 2011 jälkeen Bahrainissa on nähty iso vangitsemisaalto. Käytännössä kaikkia ihmisen perusvapauksia on rajoitettu kovalla otteella. Ihmisillä on matkustuskieltoja, järjestöjä ei saa perustaa, sananvapautta on rajoitettu ja mediayrityksiä suljettu, Mühlberger sanoo Ilta-Sanomille.

Hallitsijasuku on vaientanut kriitikoita jopa vainoharhaisesti. Mühlberger mainitsee lukuisat lääkärit, jotka hoitivat vuoden 2011 mielenosoituksissa loukkaantuneita ihmisiä.

– Hallitus koki lääkäreiden ja hoitajien tukeneen kansannousua ja tuomitsi heitä vankilaan. Tosiasiassa he vain yrittivät pelastaa poliisin luodeista haavoittuneiden henkiä.

Esiintyjät viihdyttivät Bahrainin osakilpailuun saapuneita formulafaneja.

F1-osakilpailulla on Bahrainin vallanpitäjille valtava merkitys. Najah Yusufille ja muille F1-kilpailut ovat keino saada maan ihmisoikeustilanteelle kansainvälistä huomiota.

Mühlbergerin mukaan F1-sarjalla olisi halutessaan mahdollisuus vaikuttaa hallitukseen ja vähentää tämän sortopolitiikkaa. Rahassa kylpevät F1-pomot eivät ole kuitenkaan profiloituneet varsinaisiksi ihmisoikeuksien puolestapuhujiksi.

– Bahrain järjesti ensimmäisen kilpailunsa vuonna 2004. Jos joku formula ykkösissä olisi ollut silloin asiasta vähääkään kiinnostunut, hän olisi tiennyt, ettei maan ihmisoikeustilanne ole mikään ihanteellinen.

Valtaosa autourheilun kuninkuusluokan valtaapitävistä toimii kuten Tost ja yrittää vältellä aihetta, joka voisi varjostaa miljardibisnestä.

– Asia huolestuttaisi F1-johtoa huomattavasti enemmän, jos joku kuljettajista puhuisi siitä julkisuudessa ja ilmaisisi huolensa, Mühlberger sanoo.

– Olisin kuitenkin todella ihmeissäni, jos näin oikeasti tapahtuisi.

Bahrainin kruununprinssi Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa käveli varikolla ennen sunnuntain F1-kisan alkua.

Jalkapallotähti David Beckham oli kutsuttu heiluttamaan ruutulippua tämän vuoden Bahrainin GP:ssä.

Bahrainin vallanpitäjien sortotoimien taustalla on lukuisia syitä. Sunnihallinnon johtama shiiaenemmistöinen maa on syvästi jakautunut, eikä valtionjohto ole osannut käsitellä vaikeaa tilannetta.

Wolfgang Mühlberger nostaa esiin myös taloudellisen riippuvuuden poliittisesta liittolaisesta Saudi-Arabiasta ja ulkopoliittiset jännitteet, jotka ovat luoneet hallinnolle painetta.

Kaiken kuohunnan keskellä formula 1 -osakilpailulla on ollut vallanpitäjille erityisen tärkeä merkitys. Sen avulla hallinto on luonut Bahrainista kuvaa modernina valtiona, jolla on keskeinen rooli kansainvälisessä yhteisössä.

–Qatar, Arabiemiraatit ja Bahrain ovat kilpailleet keskenään, mikä maa saa järjestää kansainvälisiä urheilutapahtumia. Yleisurheilun ja jalkapallon MM-kisat järjestävä Qatar on ollut tässä erityisen aktiivinen, kun taas Bahrainissa tämä on rajoittunut F1-osakilpailuun, Mühlberger sanoo.

Vuosittaisesta F1-kisasta on tullut niin iso osa Bahrainin hallitsijoiden imagopeliä, etteivät he anna minkään pilata urheilujuhlaansa. Najah Yusuf ja muut sarjaa kritisoineet ovat saaneet kokea tämän karulla tavalla.

–Niin kauan, kun F1-viikonloppu sujuu ilman negatiivisia kommentteja, hallitus on voittanut jälleen yhden erän pelissään, tutkija pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?