Kommentti: Ferrarilla on käsissään ongelma – ja niin on Kimi Räikkösen tallillakin - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ferrarilla on käsissään ongelma – ja niin on Kimi Räikkösen tallillakin

Ferrarin täytyy pohtia isoa kysymystä: kannattaako sen todella pitää Sebastian Vetteliä ykköshevosenaan? kysyy Tommi Koivunen.

F1-kilpailukauden alku on nostanut esiin kiinnostavia kysymyksiä.

1.4.2019 11:22

Ferrarilla on käsissään formula ykkösten nopein auto. Kahden kisan jälkeen taulussa on silti tyly tulos: Mercedes on ottanut kaksi kaksoisvoittoa, Ferrarin saaliina on yksi palkintopallisija.

Australian ja Bahrainin F1-kisat tiivistävät osuvasti myös kahden viime kauden kuvan. Avauskisassa Ferrarilla oli vahvojen talvitestien jälkeen mystisiä ongelmia. Toisessa kisassa se valtasi eturivin, mutta kisassa toiseen autoon tuli tekniikkavika ja Sebastian Vettel mokaili tuttuun tyyliinsä.

Ferrari on onnistunut sössimään itsensä jo selvälle takamatkalle MM-sarjoissa.

Iso kysymys koskee nyt kuitenkin kuljettajia. Kannattaako Ferrarin todella pitää kiinni Mattia Binotton linjauksesta, jonka mukaan Vettel on tallin kuskeista etusijalla?

Charles Leclerc on osoittanut olevansa valmis Ferrarin ykköshepaksi kokemattomuudestaan huolimatta. Bahrainissa tuli jättipettymys, kun moottorivika vei varman voiton, mutta Leclerc näytti paitsi kykynsä, myös kypsyytensä.

Kun Leclercin siirto Ferrarille vahvistettiin, nähtiin joitakin unisia arvioita, joiden mukaan hän olisi vielä liian kokematon tai että hänen paineensietokykynsä olisi koetuksella.

No, kuten sunnuntainakin nähtiin, Leclerciä ei paljoa hetkauta yksi tekniikkavika autokilpailussa. Hän suhtautui jättipettymykseen todella kypsästi. Bakussa 2017 ylivoimaisesti paalulta voittoon pari päivää isänsä traagisen poismenon jälkeen ajaneen monacolaisen pääkoppa kyllä kestää vaikeatkin paikat. Elämä on opettanut.

Vettel sen sijaan on nyt kahtena vuonna peräkkäin hävinnyt mestaruuden Lewis Hamiltonille, joka pani saksalaisen taas kyykkyyn Bahrainissa.

Kyykytys uhkaa tulla myös Leclerciltä, jos talli sen vain sallii. Ilmassa on samoja merkkejä kuin vuonna 2014, jolloin Toro Rossolta Red Bullille nostettu Daniel Ricciardo löi saksalaisen selvästi.

Ferrarin kannattaa nyt miettiä tarkkaan ja harkiten, haluaako se todella lyödä toivonsa mestaruustaistossa taas Vetteliin, jonka paikka löytyy Hamiltonin rintataskusta.

Giovinazzi ei vakuuta

Ainakin orastava ongelma on myös Alfa Romeolla eli viime kauden Sauberilla, jonka riveistä Leclerc siirtyi Ferrarille. Toiseen suuntaan muuttanut Kimi Räikkönen on ajanut kaksi hyvää kisaviikonloppua ja nostanut omilla suorituksillaan Alfa Romeon valmistajien MM-sarjassa neljänneksi.

Apuja on tullut toki mm. Renault’lta, jonka F1-projekti polkee paikallaan isoista panostuksista huolimatta. Sunnuntaina molemmat ranskalaistallin autot hyytyivät radan varteen.

Kimi Räikkönen on avannut kautensa vahvasti.

Ainakin Renault, McLaren ja Haas hengittävät kuitenkin Alfa Romeon niskaan. Räikkönen ei voi kannatella tallia yksinään, vaan Antonio Giovinazzilta kaivataan huomattavasti parempaa suorittamista.

Toistaiseksi italialainen ei ole vakuuttanut. Pitää toki muistaa, että esimerkiksi Leclercinkin viime kauden alku oli haastava. Silti: kaikki muut tulokaskuskit eli Lando Norris, Alexander Albon ja George Russell ovat heti säväyttäneet suorituksillaan. Giovinazzi, jolla on vyöllään kaksi epäonnistunutta kisaviikonloppua vuodelta 2017, ei ole ainakaan vielä onnistunut.

Hänen täytyy parantaa merkittävästi. Yksin Räikkönen ei voi lyödä muita huipputasaisen keskikastin talleja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?