Kolumni: F1 ja Fingerpori – vaippaikäinen Valtteri pomppi kunnanjohtaja Maneliuksen auton katolla ikävin seurauksin - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Kolumni: F1 ja Fingerpori – vaippaikäinen Valtteri pomppi kunnanjohtaja Maneliuksen auton katolla ikävin seurauksin

Kuvituskuva
Julkaistu: 31.3. 13:41

Valtterin ollessa vaahtosammuttimen kokoinen hän teki jäynät Maneliuksen autolle, kirjoittaa Juha Kanerva.

Vale, emävale, F1:n pistetilanne.

Kryptinen otsikko ja alku, jotka kaipaavat selitys-osaa. Yritetäänpä tarjota sellainen.

Kyse on Valtteri Bottaksesta, jonka lempinimi on Vale. Fingerporin ja F1:n symbioosi liittyy yhtä lailla Bottakseen, joka on kotoisin Nastolan ja Lahden välissä sijaitsevasta Uudestakylästä. Sieltä, jossa myös sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla kasvoi ja jonka sielunmaisema näkyy Fingerporin tapahtumissa ja henkilöhahmoissa. Esimerkiksi kaupunginjohtaja Aulis Homelius on karikatyyri (ainakin nimenä) Nastolan ex-kunnanjohtajasta Aulis Maneliuksesta.

En ole nähnyt Bottaksen seikkailevan Fingerporin ruuduilla, mutta aineksia olisi. Mercedes-kuski ei ole lainkaan niin tylsä kaveri kuin hänen julkisuuskuvansa antaa ymmärtää.

***

Valtterin ollessa vaahtosammuttimen kokoinen hän teki jäynät Maneliuksen autolle. Kunnanisän hieno Saab oli parkkeerattu rivitalon pihaan, jossa pikku-Bottas opetteli konttaamaan. Ja kyse on siis vaippaikäisestä Valtterista eikä täysi-ikäisestä Kimistä.

Yritteliäs Valtteri kipusi puskurin kautta Saabin konepellille ja siitä katolle. Äänekkään vierailun jälkeen auto kaipasi pientä pintaremonttia, mutta isän mukaan Manelius otti takaiskun miehekkäästi vastaan.

– Oli siinä muitakin poikia mukana, mutta Valtteri todettiin syylliseksi. Ei kunnanjohtaja kauheasti suuttunut. Sanoi vain, että maalaamalla tuosta selviää, Rauno Bottas on muistellut.

***

Jos Bottaksen lempinimi on Vale, niin kuka kantaa lisänimeä Gorilla? Se voisi tietysti olla Kimi Räikkönen, joka on esiintynyt kyseisen eläimen karvoissa suomalaisissa kesätapahtumissa. Annetaan hänen pitää Jäämies-tittelinsä ja jätetään apinoiden planeetta sen alkuperäisajajalle.

Autourheilutoimittaja Fredrik af Petersens on kirjoittanut Hufvudstadsbladetiin hauskan jutun F1-kuskien lempinimistä helmenään Monzan gorilla eli Vittorio Brambilla (1937–2001). Monzassa kasvanut Brambilla muistutti ruumiinrakenteeltaan pikemmin nyrkkeilijää kuin formulakuskia.

Jykevään olemukseen liittyi saapasmaan machokulttuurin kuuluva röyhkeys ja itsetietoisuus. Kätellessään ihmisiä Brambilla puristi viattoman uhrin käden tunnottomaksi ja loi kaupan päälle katseen, jolla mittasi vastaparin tuskan määrää.

Ylimielinen käytös herätti kiukkua muissa kuljettajissa. Kun italialainen kolaroi Alankomaiden GP:ssä ensimmäisessä mutkassa Clay Regazzonin kanssa, sveitsiläinen ei sulattanut Brambillan valitsemia ajolinjoja. Regazzoni ryntäsi autostaan, meni Brambillan auton luo ja täräytti tätä nyrkillä päähän.

Lopputulos oli nolo, koska Brambillalla oli päässään kypärä, eikä hän ollut moksiskaan iskusta.

Oma nolo hetkensä oli Gorillallakin. Brambilla voitti urallaan vain yhden osakilpailun. Itävallassa 1975 hän nosti molemmat kätensä ilmaan ruutulipun heiluessa menettäen autonsa hallinnan. Brambillan voitokas March 752 suistui kaiteeseen.

Ja vielä...

Sipilän hallituksen kaatuminen oli ikävä asia urheilun rahoitukselle, koska liikuntapoliittiseen selontekoon sisältynyt olympiarahasto jäi tyhjän päälle eikä sen toteutuminen näytä ollenkaan varmalta.

Lisää Juha Kanervan kolumneja voit lukea täältä.