McLaren uhkaa lähteä formula ykkösistä – ”Kahden asian pitää toteutua”

Lontoossa pidetään tiistaina erittäin tärkeä kokous.

Carlos Sainz junior ajoi McLarenilla kauden 2019 avauskisassa Australiassa.

24.3.2019 22:05

Kokouksessa F1-sarjan omistaja Liberty Media, kaikki kymmenen F1-tallia ja Kansainvälinen autoliitto FIA keskustelevat formula ykkösten MM-sarjaan tehtävistä sääntömuutoksista, joiden on määrä tulla voimaan kaudella 2021.

F1-talli McLarenin toimitusjohtaja Zak Brown antoi ennen Lontoon kokousta haastattelun brittilehti The Observerille, jossa hän esitti kovia uhkavaatimuksia. Jos niihin ei suostuta, Brown uhkaa vetää McLarenin pois formula ykkösistä.

– McLarenin näkökulmasta kahden asian pitää toteutua: taloudellisen kannattavuuden ja reilun kilpailun. Jos näin ei tapahdu, meidän täytyy vakavasti harkita osallistumistamme formula ykkösiin. Emme haluaisi joutua tämän pohdinnan eteen, Brown sanoi ja jatkoi:

– Tämän väitetään varmasti olevan pelkkää neuvottelutaktiikkaa, mutta McLarenin täytyy olla taloudellisesti vastuullinen ja kilpailukykyinen talli. Jos meistä tuntuu, etteivät uudet säännöt takaa tätä, meidän täytyy pohtia tilannettamme F1-sarjassa.

McLarenin lähtö olisi suuri isku autourheilun kuninkuusluokalle, sillä McLaren on yksi tunnetuimmista nimistä F1-sarjassa. Bruce McLarenin vuonna 1963 perustama talli on voittanut kaksitoista kuljettajien MM-titteliä ja kahdeksan merkkimestaruutta.

Zak Brown on kyllästynyt F1-sarjan epätasaisuuteen.

Amerikkalainen Brown kannattaa Liberty Median ehdotuksia tallien budjettikatosta ja tasaisemmasta tulonjaosta. Hän haluaisi kehittää formula ykkösiä lähemmäs NFL:n ja NHL:n kaltaisia sarjoja, joiden sisäänrakennetut mekanismit tasoittavat kilpailua.

Brownia, 47, potuttaa nyky-F1, jossa mestaruudesta taistelevat käytännössä vain Mercedes, Ferrari ja Red Bull.

– F1-sarjan historiassa on ollut jaksoja, joissa yksi talli on ylivoimainen. MM-sarjasta tekisi mahtavan se, ettei ylivoimaisia talleja enää olisi. Joku voisi voittaa kaksi mestaruutta putkeen, ei viittä tai kuutta, Brown sanoi.

McLarenilla on historian saatossa ajanut neljä suomalaiskuskia: Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen. Heistä Häkkinen voitti McLarenilla kaksi maailmanmestaruutta: vuosina 1998 ja 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?