Valtteri Bottas muuttui pehmonallesta äijäksi – Matti Kyllönen lateli värikästä tekstiä: ”Onko tämä vain unta?”

Valtteri Bottas luopui pehmonallemaisesta olemuksestaan.

Valtteri Bottaksen muutos ei ole pelkästään ulkonäöllinen. Radalla nähtiin myös paljon päättäväisempi ja rohkeampi kuljettaja.

20.3.2019 16:26

Valtteri Bottas herätti runsaasti kansainvälistä huomiota F1-sarjan avausviikonloppuna – eikä pelkästään upean voittonsa ansiosta.

Bottaksen sensaatiomainen voitto toki keräsi otsikkoja, mutta niitä toi myös Bottaksen olemus. Siloposkinen kiiltokuvapoika oli poissa, tilalle tuli risupartainen ”äijä”, joka voittajahaastattelussa jopa haistatteli omille kriitikoilleen.

Mitä oikein on tapahtunut? Miten kävi sille kuuliaiselle ja avuliaalle Valtterille, joka vielä neljä kuukautta sitten kiltisti alistui Mercedeksen kakkoskuskiksi?

– Onko tämä vain unta vai todellakin todellista? Valtteri on muuttunut mies! selostajalegenda Matti Kyllönen fiilisteli.

– On tapahtunut aika huikea ja ilahduttava askel eteenpäin. Pehmonalle on taakse jäänyt tilanne, ja tilalle on tullut ihan uusi kaveri, räjähtävä persoona, joka myös pääsi muiden kuljettajien ihon alle, Kyllönen arvioi.

Mistä muutos sitten johtuu? Nykyinen Moskito Televisionin urheilupäällikkö, MTV:lle 12 vuotta formula ykkösten MM-sarjaa selostanut Oskari Saari sanoo pääsyyn olevan vaikeassa viime kaudessa.

Valtteri Bottas pääsi juhlimaan F1-kauden avausvoittoa viime sunnuntaina Australiassa.

Viime kausi sujui Bottakselta alavireisesti. Bottas sai niskaansa osittain kohtuuttomastikin rapaa, vaikka kaikki vaikeudet eivät Bottaksesta itsestään puhtaasti johtuneet.

– Valtterilla on ollut aikaa pohtia, ja hän on selvästikin päättänyt, että hän ei halua enää olla Mr. Nice Guy, selostusvuosiltaan Bottaksen tunteva Saari sanoi.

– Ratkaisu on aivan oikea. Formulamaailmassa ei voi olla liian kiltti, muuten jää jalkoihin.

Saari sanoo, että muutos Bottaksen olemuksessa ei ole kuitenkaan keinotekoinen. Nyt Bottas on enempi oma itsensä kuin esimerkiksi viime kaudella.

– Valtteri ei ole koskaan ollut mikään puudeli luonteeltaan. Sellainen ajatus ei pidä paikkansa, että hän olisi liian kiltti. Se on harha. Se vain näyttäytyy siten, koska Valtteri on siviilissä niin kohtelias herrasmies, Saari painottaa.

Saaren mukaan Bottas on aina ollut todella vahva kilpailija. Erityisesti henkinen vahvuus näkyi uran alkuvuosina GP3-sarjassa, kun Bottaksen piti alkaa menestyä.

– Valtterilla on siviiliminä ja kilpailuminä. Niitä ei pidä sekoittaa keskenään. Ihan kuin Sebastian Vettelillä. Hänkin on hyvin kohtelias mutta ei mikään kiva kilpakumppani radalla. Se vaan ei tullut Valtterilla viime kaudella esiin, Saari vertaa.

– Pääasia, että muutos näkyy radalla niin kuin se nyt näkyi.

Mika Häkkinenkin muuttui

Kyllönen vertaa Bottaksen muutosta samanlaiseksi kuin tapahtui Mika Häkkiselle hänen ajaessaan F3-sarjaa Englannissa 1980-luvun lopussa.

– Kun Mikalla oli vaikeuksia, hän meni rohkeasti James Huntin luo puhumaan. Hunt pystyi psyykkaamaan Mikan ihan uuteen kuosiin, ja Mika on itsekin sanonut, että se oli valtavan hyvä palaveri, Kyllönen kuvaa.

Kyllöstä kiinnostaakin tietää, onko Bottas rohkaistunut itse vai onko hän saanut esimerkiksi ulkopuolista keskusteluapua.

Kyllönen muistuttaa, että vielä ei kannata elätellä ”uudesta Valtterista” liikoja toiveita.

– Täytyy kuitenkin pitää jäitä hatussa ja vähän housuissakin. Valtterilla meni avausviikonloppuna kaikki ihan nappiin. Kausi on kuitenkin pitkä, ja niitä vastoinkäymisiäkin varmasti tulee. Niiden hetkellä kaikki vasta punnitaan, Kyllönen huomauttaa.

– Ainakin muutama kisa pitää vielä katsoa eteenpäin, ennen kuin voi vetää syvempiä johtopäätöksiä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?