Kommentti: ”Ilkeämpi” Valtteri Bottas kosti huutelijoille – vähätellystä kakkoskuskista kasvoi kansan rakastama F1-meemien kuningas

Valtteri Bottas säväytti Melbournessa. Nyt hänet otetaan tosissaan, mutta isoin haaste on edessä, kirjoittaa Tommi Koivunen.

Valtteri Bottas näytti kulmahampaansa Melbournessa.

19.3.2019 10:06

– Niille, joita asia saattaa koskea: haistakaa v****u!

Valtteri Bottaksen tiimiradioviesti Australian GP:n jälkeen ei jättänyt epäselvyyksiä. Vähän myöhemmin Bottas vielä totesi C Morella, että ”kriitikot voivat vetää viikseen”.

Se oli kaikille lällättelijöille, asiantuntijoille ja ”asiantuntijoille”, jotka lyttäsivät hänet viime vuonna.

Bottas oli viime syksynä todella kovassa paikassa henkisesti. Sen hän myös avoimesti myönsi muutama viikko sitten, kun tapasimme Mercedeksen motorhomessa Barcelonan F1-varikolla.

Kun hänet oli alennettu syksyllä kakkoskuskiksi, otteet huononivat.

– Asetelma muuttui aika puhtaasti niin, että tiimissä alettiin keskittymään toiseen kuskiin. Väkisinkin, vaikka ei pitäisi, silloin on vaikeampaa suoriutua niin hyvällä tasolla kuin pystyy, Bottas sanoi.

– Varsinkin kun tietää kisaviikonloppuun tultaessa, että voitosta ei voi taistella. Ei se ole sama juttu.

Bottaksen kauden loppupuoli oli kiistatta heikko. Vauhti oli huonompaa kuin Lewis Hamiltonilla, ja suomalaisen ajotyyli myös söi renkaita paljon brittikuskia nopeammin.

Harva enää muisti, että Bottas oli alkukaudesta ajanut erittäin vakuuttavasti ja pannut Hamiltonin koville. Vain epäonni esti voitot Kiinassa ja Bakussa. Hockenheimissa Bottas ei saanut enää hyökätä kisan lopussa Hamiltonin kimppuun, kun Mersu suojeli kaksoisjohtoa.

Bottaksesta tuli suuren yleisön silmissä kakkoskuski, joka tottelee käskyjä. Mersun päätaktikon, tallimääräykset tiimiradiossa antaneen, James Vowlesin viestien ”Valtteri, it’s James” -aloituksesta tuli internet-meemi ja ilmiö, jolla Bottakselle naljailtiin joka ikisessä somepäivityksessä.

Bottas sai kakkosmiehenä toimimisesta aivan eri tavalla rapaa niskaansa kuin vaikkapa Kimi Räikkönen Hockenheimin kisassa, kun suomalainen määrättiin pois Sebastian Vettelin edestä.

Etenkin Melbournen voiton jälkeen nähdyn Bottaksen reaktion jälkeen on selvää, että huutelu tuntui pahalta.

Kun kysyin aiheesta Bottakselta ennen kautta, hän hymähti ja vastasi, että Vowlesin radioviesteistä on tullut aika suosittu juttu.

– Väkisinkin sen huomaa. Siinä vain miettii, että ne ketkä kommentoivat eivät tiedä kuka minä olen oikeasti tai minun tilanteestani tarkemmin. Kaikilla saa olla omat mielipiteet. Nyt on uusi vuosi, ja toivottavasti pystyn laittamaan niillekin huutelijoille jauhot suuhun.

Kärkeen ja karkuun. Valtteri Bottas onnistui Albert Parkissa täydellisesti.

Kansa rakastui

Bottas iski jauhot suuhun täydellisesti heti kauden avauskisassa. Vaikka Hamiltonilla olikin autossaan vaurioita, suoritus oli todella vakuuttava ja käänsi myös yleisön päät.

Vaikka kyseessä oli vasta kauden ensimmäinen kisa ja vika Hamiltonin autossa hidasti toista hopeanuolta, Bottakselle on nostettava hattua. Hän nousi tuhkasta uudestisyntyneenä. Sen näki rennosta ja määrätietoisesta nastolalaisesta jo talvitesteissä.

– Valtteri vaikuttaa erilaiselta. Katseessa oli jotain sellaista, mitä en muista aiemmin nähneeni hänen silmissään. Minusta tuntuu, että hän on ehkä tajunnut, että nyt täytyy olla uudella tasolla, entinen F1-kuski Johnny Herbert huomautti IS:lle ensimmäisen testiviikon viimeisenä iltana.

Kautta on jäljellä vielä 20 osakilpailun verran. Uuden Bottaksen täytyy pystyä nyt suoriutumaan samalla tasolla jokaisena viikonloppuna. Se on kaikkein vaikein tehtävä, kuten Bottas itsekin ennen kautta sanoi. Toisessa hopeanuolessa istuu maailman paras F1-kuljettaja Hamilton. Lisäksi Ferrari voi yhtäkkiä ollakin taas vahvin auto.

Joka tapauksessa Bottas on nyt hälventänyt viime vuoden demonit harteiltaan – ja karistanut myös tallipaikkaa kärkkyvän Esteban Oconin varjon vähän kauemmas. Nuori ja nopea ranskalainen joutui sunnuntaina hymyilemään ja taputtamaan väkinäisesti, kun Bottas ylitti ruutulipun ykkösenä.

James, laita puuro valmiiksi

Entinen F1-kuski Mark Webber ihmetteli palkintopallilla, mitä Bottas oli oikein syönyt aamupalaksi ennen hirmuista näytöstään. Puuroa, vastasi Bottas.

Lehdet ovat olleet täynnä Bottasta ylistäviä otsikoita. Formulafanien someviestit ovat kääntyneet muotoon ”James, it’s Valtteri”. Luonnollisesti myös parta, jonka takia Bottakseen on Teemu Pukin lailla iskostunut uudenlainen tappajanvaisto, on saanut paljon huomiota.

Vaikka joku voi nähdä Bottaksen haistattelut myös tietynlaisena pikkusieluisuutena, suomalainen näytti vain olevansa ihminen siinä missä muutkin. Kritiikki, etenkin väärältä tuntuva, satuttaa.

Bottas teki itselleen ja omalle julkikuvalleen ison palveluksen. Kakkoskuskin maine on karistettu, ja tavallisuutensa takia tylsänä pidetty Bottas osoitti luonnetta. Nyt hänet nähdään aivan eri valossa, kuten nämä tuhansia tykkäyksiä keränneet F1-sarjan YouTube-videon suosituimmat kommentitkin kertovat. Jengi on aivan liekeissä!

– Bottas went from ”Copy James” to ”You have 5 minutes to prepare my porridge James”. (Bottaksen ”ok, James” muuttui muotoon ”sinulla on viisi minuuttia aikaa valmistaa puuroni, James”.)

– 2018 Bottas: Yes of course sir, I‘ll bring her home by 6 pm. 2019 Bottas: She calls me daddy too. 2018 Bottas: Asia selvä, herra. Tuon hänet kotiin iltakuuteen mennessä. 2019 Bottas: Tyttäresi kutsuu minuakin isukiksi.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?