Erikoinen F1-tilasto povaa Valtteri Bottakselle superkautta

Julkaistu:

formula 1
Mercedeksen kaksoisvoitto Australian kisassa tietää F1-tallille huippukautta, jos tilastoja on uskominen.
Formula 1 -kauden avauskilpailu on käyty kahta kautta lukuun ottamatta Australian Melbournessa vuodesta 1996. Albert Parkin radalla ajettu kisa on tarjonnut paitsi lähtölaukauksen kaudelle usein myös silmäyksen siihen, kuka vie mestaruuden kauden päätteeksi.

Erityisesti kaksoisvoittoon yltäminen Australiassa on tilastojen perusteella tiennyt tallille kovaa menestystä kyseisellä kaudella.

Mercedeksen Valtteri Bottas voitti kauden 2019 avauskisan näytöstyyliin sunnuntaina ennen tallikaveriaan Lewis Hamiltonia. Ja jos historiankirjoja haluaa uskoa, tämä enteilee suomalaiselle superkautta.

F1-sarjan nettisivujen mukaan Melbournessa ajetussa kisassa otettu kaksoisvoitto on joka ikisellä kerralla tuonut samalla kaudella kisan voittajalle kuljettajien maailmanmestaruuden ja tallille merkkimestaruuden. Näin on vuodesta 1996 käynyt peräti seitsemän kertaa!

Suomalaisista Melbournen kisan ja saman kauden maailmanmestaruuden on voittanut Mika Häkkinen. Hän juhli vuonna 1998 Australiassa kaksoisvoittoa McLarenilla tallikaverinsa David Coulthardin kanssa ja syksyllä uransa ensimmäistä MM-titteliä.

Häkkisen ohella muut kuusi kuljettajaa ovat Damon Hill (1996), Michael Schumacher (2000, 2004), Jenson Button (2009), Lewis Hamilton (2015) ja Nico Rosberg (2016).

Jo yksin avauskisan voitto ilman tallin kaksoisvoittoa Melbournessa on muutenkin usein tiennyt menestystä. Tämän muistaa varmasti myös Räikkönen, joka nousi vuoden 2007 voittonsa jälkeen tuon kauden mestariksi. Myös muun muassa Schumacher ja Hamiltonin ovat joillakin mestaruuskausillaan yltäneet voittoon kauden avauksessa Albert Parkissa.

Bottas oli todella kovassa vireessä Australiassa. Hänen voittomarginaalinsa, 20,8 sekuntia, oli suurempi kuin yhdessäkään F1-kisassa kaudella 2018.

Samalla hänestä tuli F1-historian ensimmäinen 26 pistettä yhdestä kilpailusta kerännyt kuljettaja. Bottas sai normaalit 25 pinnaa voitosta ja yhden pisteen kilpailun nopeimmasta kierroksesta. Nopeimman kierroksen piste palasi F1-sarjaan ensi kertaa sitten kauden 1959.

Tämä oli myös neljäs kausi putkeen, kun Hamilton ajoi Australian kilpailussa paalulle mutta jäi kisassa toiseksi. Vuosina 2017–18 voitot vei Sebastian Vettel, vuonna 2016 Rosberg. Kaikkiaan britillä on Melbournesta kuusi paalupaikkaa ilman voittoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt