14 kysymystä Valtteri Bottakselle – F1-tähti vastasi enteellisellä tavalla: ”Tiedän pystyväni siihen” - Formula 1 - Ilta-Sanomat

14 kysymystä Valtteri Bottakselle – F1-tähti vastasi enteellisellä tavalla: ”Tiedän pystyväni siihen”

Valtteri Bottas avasi F1-kauden täydellisesti.

Julkaistu: 17.3.2019 19:21

Urheilulehti tapasi Valtteri Bottaksen ennen F1-kauden alkua.

Valtteri Bottas juhli sunnuntaina F1-kauden avauskilpailun voittoa Australian Melbournessa.

Alla oleva haastattelu on julkaistu alun perin torstaina eli juuri ennen F1-kauden alkua Urheilulehden F1-erikoisnumerossa, joka on yhä myynnissä lehtipisteissä.

Olit sosiaalisen median perusteella talvella mm. Etelä-Amerikassa. Miten lomasi sujui?

Olimme uudenvuoden yli Chilessä ja kävimme myös Argentiinassa. Se oli puhdas lomamatka. Olen yrittänyt yleensä talvitauolla käydä jossain ihan lomailemassa. On kiva vaihtaa maisemaa.

Olet ilmeisesti alkanut myös valokuvaamaan?

Joo. Se on uusi harrastus. Onhan siinä oppimista, mutta se on kivaa ja tosi mielenkiintoista hommaa.

Kauanko olit lomalla?

Kuukauden, mutta oli siitäkin puolet sitä, että myös harjoittelin siinä sivussa. Kuukauden ajan olin niin, ettei tiimin puolesta ollut mitään velvollisuuksia.

Ja sen jälkeen oletkin ollut koko ajan menossa?

Heh, niin se aina menee. Nyt oli rallihommakin (Arctic Lapland Rally). Tammikuun puolivälissä alkoivat tiimin puolelta työt. Sponssipäiviä on ollut siellä sun täällä.

Olet ollut myös mm. Emma-gaalassa palkintojenjakajana. Oletko tarvinnut lisää näkyvyyttä, kun menetit suuren tukijasi Wihurin?

En. Emma-gaalaan kysyttiin, ja ajattelimme vaimoni kanssa, että se voisi olla ihan mukava ja hauska juttu. Emme olleet kumpikaan olleet siellä aiemmin. Lisäksi on ollut hyväntekeväisyyshommia: lätkämatseja ynnä muuta. Positiivisia juttuja kaikki.

Hankitte vaimosi Emilian kanssa viime kesänä dalmatialaiskoiran Fannin. Minkälaista on ollut koiran isäntänä?

Siistiä, sen mitä nyt ehdin sen kanssa peuhaamaan. Olemme käyneet juoksemassa aika paljon. Se on hyvä juoksukaveri.

Nyt alkaa kolmas kautesi Mercedeksellä. Kahtena viime vuonna olet ollut vahva alkukaudesta, mutta sitten on ollut vaikeaa. Miksi?

Ensimmäisenä vuonna, 2017, tuli vastaan ihan kokemattomuus tästä tiimistä, autosta ja erilaisista olosuhteista. Ihan loppukaudestahan sain silloin taas vauhdin päälle. Viime vuonna meni puhtaasti siihen, että asetelma muuttui tiimin sisällä ja alettiin keskittyä toiseen kuskiin.

Vaikkei pitäisi, niin väkisinkin on silloin vaikea suoriutua niin hyvällä tasolla kuin pystyy. Kun tulee kisaviikonloppuun tietäen, ettei voi taistella voitosta, niin ei se ole sama juttu. Oli vaikeaa niellä, kun mahdollisuus mestaruudesta vietiin. Nahkani on varmasti paksuuntunut. Kaudessani oli paljon hyviä juttuja, mutta ne jäivät vähän piiloon.

Huolestuttaako sinua yhtään, että Ferrari on jo ilmoittanut Sebastian Vettelin olevan ykköskuski? Lisääkö se Mercedeksen painetta tehdä vastaava ratkaisu, etenkin jos Ferrari on nopeampi auto?

Uskon, että meillä on selvät sävelet sen suhteen, että alkuvuosi menee taas varmasti tasavertaisesti. Jos tulee selkeitä piste-eroja, sitten voi tapahtua. Se on sitten vain itsestä kiinni.

Viime vuonna sinulla oli niin huonoa tuuria alkukaudesta, ettei se tainnut olla ihan pelkästään itsestä kiinni?

No, niin... Luotan siihen, että tänä vuonna ei voi olla niin paljoa huonoa säkää. Mitenkään sellaista ei kuitenkaan ole, että kauden alussa panostettaisiin toiseen kuskiin. Sellaista ei ole sopimuksessakaan.

Lewis Hamilton on kehunut kovasti työsuhdettanne ja sanonut, että tämä on ollut hänen uransa avoiminta yhteistyötä tallitoverin kanssa. Onko sinun kohdallasi samoin?

Täytyy sanoa, että kyllä tämä on tähän mennessä ollut kaikista avoiminta. Pystymme keskustelemaan ihan kaikesta tiimin sisällä. Ei ole mitään valittamista.

Oletko samaa mieltä, että mittatikkuna hän on F1-sarjan kovin vastustaja?

No kyllä. On Hamilton ollut aika kova viime vuosina, ja varsinkin viime vuonna. Se on kova motivaattori itselleni. Minulle on hyvä juttu, että tiedän olleeni joissain aika-ajoissa ja kisoissa nopeampi. Tiedän pystyväni siihen. Vaikeinta on kuitenkin suoriutua sillä tasolla koko ajan.

Yllättikö Ferrarin ilmoitus, jonka mukaan Sebastian Vettel on ykköskuski ja Charles Leclerc kakkoskuski?

Kyllähän he ovat ennenkin tehneet tuollaisia valintoja, mutta harvemmin ennen kautta. Ehkä he tekivät niin siksi, että Leclercillä on vain yksi kausi vyöllään. Ehkä he antavat hänen kasvaa ja kehittyä Vettelin vieressä.

Minkälaisena näet F1-sarjan tilanteen yleisellä tasolla?

Ihan hyvään suuntaan mennään. Viime vuonna tuntui kisaviikonloppuisin, että yleisöä oli enemmän kuin pari vuotta sitten. Autotkin olivat taas nopeampia kuin ikinä historiassa. On makeaa olla osana sellaista aikakautta. Laji kehittyy koko ajan. Parin vuoden päästä tulee taas uudet sääntömuutokset. Hyvä pöhinä on päällä. Se oli hyvä, että pari vuotta sitten aukesi somekielto varikkoväeltä. Enemmän tulee nykyään matskua täältä sisältäpäin.

Kuinka kuplassa elät F1-kauden aikana, onko kausi pelkkää formulaa ja ehditkö esimerkiksi seuraamaan maailman menoa?

Kyllä siinä ehtii muutakin. Sen on oppinutkin. Ei voi olla 24/7 tässä kuplassa. Koko ajan olen mennyt enemmän siihen suuntaan, että kun olen täällä varikolla, yritän tehdä kaiken täysillä ja täydellisesti.

Kun on vapaata, sitten on oikeasti vapaata. Olen tiiminkin kanssa keskustellut siitä, minkä verran lähetetään sähköposteja ja minäkin päivinä. On tärkeää, että saa välillä olla ajattelematta tätä lajia. Seuraan aika tasapuolisesti kaikkea urheilua ja myös maailman asioita. Omia otsikoita yritän välttää.

Lue parhaat jutut tuoreeltaan joka viikko – tilaa Urheilulehti kotiisi tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?