F1-pomot puhuivat ilmastonmuutoksesta – Mercedes-pomon lapset osallistuivat ilmastomarssiin

Julkaistu:

formula 1
F1-pomot puhuivat ilmastonmuutoksesta.
Maapallon tulevaisuuden suurimpana uhkana pidetty ilmastonmuutos on asia, joka puhuttaa ympäri maailman.

Formula ykkösissä asiasta puhutaan harvakseltaan, mutta perjantaina asiaan saatiin poikkeus, kun ilmastonmuutos nousi tapetille tallipäällikköjen lehdistötilaisuudessa.

Red Bullin tallipomo Christian Horner painotti, että hänen mielestään nykyisten F1-moottoreiden taloudellisuus on hyvin aliarvostettua.

– On ällistyttävää, mihin formula ykkösissä on pystytty, kun mietitään tämän teknologian kehittämistä. Se on viesti, jota pitää saada paremmin liikkeelle, Horner painotti.

Peräti 21 kisaa ympäri maailman käsittävän formulasirkuksen hiilijalanjälki muodostuukin itse ajamisen sijaan ennen kaikkea juuri ihmisten, autojen ynnä muun rahdin liikuttamisesta ympäri maailman.

Tämän huomioi myös Horner.

– Olemme kaikki tulleet tänne lentokoneilla – tai ainakin suurin osa – ja polttaneet bensaa 11,5 kilometrin korkeudessa. Sen hiilijalanjälki on luonnollisesti paljon merkittävämpi kuin sen, mitä Melbournessa tapahtuu tänä viikonloppuna, Horner sanoi.

Mercedeksen Toto Wolff kertoi, että hänen teini-ikäiset lapsensa osallistuivat perjantaina lasten ja nuorten ilmastomarssiin, ilmastoaktivisti Greta Thunbergin, 16, käynnistämään maailmanlaajuiseen liikkeeseen.

– Pidän sitä hyvin merkittävänä, miten tämä nuori sukupolvi haluaa aktiivisesti ottaa kantaa siihen, minkälainen tulevaisuus on.

Wolff totesi lentokoneiden polttaman polttoainemäärän olevan ”musertavan suuri”.

– Luin hiljattain, että maailman 15 suurimmalla konttilaivalla on samansuuruiset päästöt kuin 760 miljoonalla autolla. Me kaikki näemme Euroopassakin kesäisin muovimäärän, joka päätyy meriin vuosittain. Nämä ovat asioita, jotka täytyy hoitaa kuntoon.

– Meillä kaikilla on velvollisuus olla esimerkiksi käyttämättä muovipulloja ja katsoa ympäristön perään. Samalla tavalla meidän kaikkien, jotka olemme mukana formula ykkösissä, täytyy varmistaa että oikea viesti menee perille. Nämä moottorit ovat taloudellisimmat ja vihreimmät moottorit, joita on ikinä ollut olemassa, Wolff näki.


– Meillä (F1:ssä) on akkuteknologiaa ja energian talteenottoa, jotka kehittyvät koko ajan tehokkaammiksi, ja se on juuri sitä teknologiaa, joka lopulta päätyy katuautoihin. Meidän täytyy kaiuttaa maailmalle se viesti, että nämä ovat energiatehokkaimpia ja ympäristöystävällisimpiä moottoreita, mitä koskaan on ollut olemassa.

Renault’n Cyril Abiteboul huomautti, että jos nykyistä formula ykkösten hybridimoottorien teknologiaa päästäisiin toden teolla hyödyntämään massatuotannossa, merkitys maailman hiilidioksidipäästöihin olisi merkittäviä.

– On uuden sukupolven päätettävissä, onko yhä relevanttia ajaa autoilla ympyrää ympäri maailman. Ennen kaikkea on tärkeää, että F1 säilyy teknologian aallonharjalla, Abiteboul sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt