Kimi Räikkösen sopimus syntyi hämmästyttävän nopeasti – ”Hän lähetti minulle välittömästi tekstiviestin”

Julkaistu:

Formula 1
Beat Zehnder on yksi Kimi Räikkösen luottoihmisistä Alfa Romeolla. Hän avasi keskustelut tallisiirrosta jo 2017.
Jo 30 vuotta Sauberilla työskennellyt Beat Zehnder, 53, on nähnyt sveitsiläistallin kaikki ylä- ja alamäet.

Tiimimanagerina toimivalla Zehnderillä on juuri nyt syytä hymyyn, sillä Sauber Motorsportilla menee loistavasti. Alfa Romeo Racingiksi nimetty F1-talli saa suurta taloudellista tukea Fiatilta, ja tallia pidetään jonkinlaisena mustana hevosena, joka voi kaiken mennessä nappiin taistella MM-sarjassa jopa neljännestä sijasta.

Nimenvaihdoksen lisäksi Sauber, siis Alfa Romeo, on saanut kasvojenkohotuksen kuljettajapuolella, kun 39-vuotias maailmanmestari Kimi Räikkönen palasi talliin 18 vuoden tauon jälkeen.

– Koko juttu alkoi pari vuotta sitten. Sanoin Kimille, että jos ikinä kyllästyt Ferrariin tai he potkivat sinut pihalle, yritämme mahdollistaa paluusi Sauberille. Nämä keskustelut käytiin jo 2017, Zehnder kertoo Ilta-Sanomille.


Viime syksynä Ferrari teki päätöksen nostaa Charles Leclerc Sauberilta Räikkösen tilalle.

– Kimi sai tietää Monzassa torstaina. Hän lähetti minulle välittömästi tekstiviestin.

Kuten aiemminkin julkisuudessa on kerrottu, sopimus syntyi todella nopeasti.

– Soittelimme ja lähetimme sähköposteja. Järjestimme seuraavalla viikolla tapaamisen Fredin (tallipomo Frederic Vasseur) kanssa Kimin kotona tiistaina ja torstaina. Perjantaina kaikki oli oikeastaan sovittu. Se on todella vaikuttavaa F1-standardeilla.

Räikkönen auttoi Nick Heidfeldin kanssa Sauberin historiansa parhaaseen tulokseen, kun talli oli MM-sarjan neljäs vuonna 2001. Vuosi oli ikimuistoinen. Zehnderin ja Räikkösen ystävyys on kestänyt siitä asti.

– Olemme aina kunnioittaneet toisiamme emmekä puhu paskaa. Voisin kertoa hänestä tarinoita kuten hänkin minusta, Zehnder naurahtaa.

– Meillä on aina ollut hyvät välit. Joskus ihmiset sanoivat, että Kimin näkee varikolla nauramassa vain minun seurassani. Olemme istuneet kuskien kokouksissa melkein aina vierekkäin.


Harvoista tulee hyviä ystäviä vielä aivan ensitapaamisella. Zehnderillä ja Räikköselläkään ei klikannut heti.

– Ehdottomasti ei, ei vielä ensimmäisessä testissä tai sen jälkeisinä viikkoina. Käskimme nimittäin hänet neljäksi viikoksi Itävaltaan harjoittelemaan Josefin (kuntovalmentaja Leberer) kanssa. Kimi ei ollut iloinen. Ei todellakaan. Hän olisi halunnut muun muassa päästä Suomeen synttäribileisiin, Zehnder muistelee.

”Meillä on omat ratkaisumme”

Ajat ovat muuttuneet. Räikkösellä ei enää ole kiire Suomeen juhlimaan. Hän asuu Sveitsissä lähellä tallin tehdasta, jossa on vieraillut todella tiiviiseen tahtiin läpi talven. Nimi on italialaistunut, mutta Zehnderin mukaan Sauberia ei voi kutsua Ferrarin sisartalliksi.

– Emme piilottele sitä, että meillä on Ferrarin moottori ja vaihdelaatikko, mutta jos katsot autoamme, meillä on omat ratkaisumme. Me olemme oma valmistajamme. Autoa ei ole kopioitu, vaan meillä on oma ja erityinen tapamme toimia.

Sauber on ollut formula ykkösissä mukana vuodesta 1993. Beat Zehnder tuntee tallin paremmin kuin ehkä kukaan muu, onhan hän ollut useammassa kisassa paikalla kuin edes tallin perustaja Peter Sauber.

– Sauberissa on erityistä se, että toimimme moottoriurheilussa korkeimmalla mahdollisella tasolla, vaikka Sveitsissä ei ole moottoriurheilukulttuuria, Zehnder alleviivaa.


Moottoriurheilu kiellettiin Sveitsissä vuonna 1955, kun Le Mans'n 24 tunnin kisassa sattunut onnettomuus vaati 84 ihmisen hengen.

– Laji on yhä kielletty, sähköformulat ovat poikkeus. Meillä on vuorinousukisoja ja lentokentillä ajettavia kisoja muttei ollenkaan ratoja.

– Sauberiin on myös voinut aina luottaa, ja se on saanut houkuteltua kumppanikseen isoja autoyhtiöitä.
  • F1-kausi käynnistyy viikonloppuna Australian Melbournesta
  • Alta löydät lisätietoa F1-kuljettajista ja kauden kisoista
  • Klikkaa tai pyyhkäise kuvakarusellia nuolen kohdaltaKommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt