Tv-katsojien kannattaa panna merkille formula ykkösten kiistelty sääntömuutos – ”Mitä enemmän taistelua, sen parempi”

Julkaistu:

F1
Jos formula ykkösten silmäätekevien kaavailut toteutuvat, autourheilun kuninkuusluokassa nähdään alkavalla kaudella paljon säpinää ja näyttäviä ohituksia.
Sääntömuutokset ovat tunnetusti kaudesta toiseen osa F1-sarjan arkea – kuten se, että uudistukset jakavat jyrkästikin mielipiteitä.

Ilta-Sanomat kysyi C More -kanavan asiantuntijalta ja kokeneelta F1-insinööriltä Ossi Oikariselta, mihin sääntömuutoksiin lajia seuraavien tv-katsojien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

– Kannattaa ehdottomasti seurata muutoksia autojen aerodynamiikassa. Autojen etu- ja takasiivet ovat suurempia, ja DRS:n eli avattavan takasiiven vaikutus on isompi, 14 vuotta F1-insinöörinä vuosina 1997–2012 työskennellyt Oikarinen kertoi.

Sääntömuutosten taustalla on halu tehdä ohittaminen helpommaksi ja sitä kautta sarjan viihdearvon lisääminen.

Muutokset aerodynamiikassa tarkoittavat myös, että edellä ajavan auton seuraaminen lähietäisyydeltä on entistä helpompaa.

Oikarinen toivoo, että kauden aikana nähdään enemmän ohitustilanteita ja muutenkin enemmän säpinää.

– Tähän saakka F1-autoilla on ollut vaikeaa seurata toista autoa, kun edellä ajavan auton aerodynamiikka on häirinnyt takana tulevan auton aerodynamiikkaa. Muutoksilla pyritään siihen, että auton seuraaminen olisi helpompaa.


Päätös sääntömuutoksesta oli kaikkea muuta kuin yksimielinen. Autosport-lehti kertoi viime kaudella, että lukuisat tallit vastustivat uusia sääntöjä. Vastustajien joukossa olivat muun muassa sarjan kärkitalleihin kuuluvat Ferrari ja Red Bull.

Epäilijöitä riittää edelleen. Muutosten vaikutus nähdään vasta, kun F1-kausi pyörähtää käyntiin maaliskuun puolivälissä Australiassa.

Formulamaailman läpikotaisin tunteva Oikarinen pitää uudistusta tervetulleena.

– Tämä on askel oikeaan suuntaan. Mitä enemmän taistelua radalla nähdään ja mitä helpompaa kilpaileminen on, sen parempi.

F1-sarjan talvitestit alkavat maanantaina 18. helmikuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt