Legendaarinen F1-selostaja Matti Kyllönen täytti 70 vuotta – tekee yhä täysillä töitä tv-lähetysten kulisseissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Formula 1
Formuloiden sinivalkoinen ääni Matti Kyllönen täytti keskiviikkona 70 vuotta.
Ilta-Sanomat tavoitti entisen F1-selostajan Matti Kyllösen puhelimitse Espanjasta.

Kyllönen on yhä seitsemänkymppisenäkin tiukasti mukana työelämässä. Hän työskentelee tuottajana Moskito Televisionissa. Viime vuosina häntä on kuultu vielä selostajanakin F1-veneiden MM-sarjan lähetyksissä.

– Tietyntyyppinen polte vetää yhä mukaan. Jos minulla on edelleen annettavaa, niin todella mielelläni olen auttamassa ja kouluttamassa selostamisessa ja siihen liittyvissä töissä. Mielestäni selostaminen on Suomessa tällä hetkellä kautta linjan korkealla tasolla. Jokainen selostaja on kuitenkin taiteentekijä ja kaipaa palautetta.

Kyllönen on mukana Viasatin tuotannoissa Valioliigan, jalkapallon maajoukkuepelien ja Jokerien KHL-otteluiden televisioinneissa.

– Minulla on iso vastuu jalkapallo- ja myös jääkiekkoselostajien töiden määrittelyssä. Laadin työvuorolistoja, käyn keskusteluja selostajien kanssa, valvon heidän tekemisiään ja annan tarvittaessa palautetta, Kyllönen kertoo.

Ensimmäiset F1-kisansa vuonna 1985 selostanut Kyllönen myöntää, että olisi mahtavaa päästä vielä selostamaan edes joitakin formulakisoja.

– Ilman muuta, jos sellainen mahdollisuus vielä joskus tulisi.

– Puolileikilläni katsoin, miten vanha oli suuri oppi-isäni Murray Walker, kun hän selosti viereisessä kopissa Mika Häkkisen maailmanmestaruuden Suzukassa 1998. Hän oli silloin 75-vuotias.

Ura alkoi Salpausselän kisoissa: ”Ei mennyt ihan nappiin”

Savitaipaleelta lähtöisin olevan Kyllösen ura selostajana alkoi Salpausselän kisoissa 1976. Ensimmäisestä selostustyöstä ei jäänyt hyviä muistoja.

– Se oli miesten 15 kilometrin hiihto, ja selostin sen legendaarisen Pentti Salmen kanssa Ylen tv-ykköselle. Se oli kyllä kauhukokemus. Ei mennyt ihan nappiin.

– Olimme pihalla kuin lumiukot, koska kaikki ajanottojärjestelmät pettivät. Väliajoista ei tiedetty mitään. Emme tienneet sitäkään, milloin kuumin kärki tulee maaliin, Kyllönen muistelee.

Sen jälkeen Kyllöselle tuli selostamisessa useiden vuosien tauko.

– Kun pyydettiin, niin lähdin mukaan formulakuvioihin. Se olikin sitten sellaista, missä intohimo ja rakkaus lajia kohtaan näyttelivät suurta roolia.

Kyllösen ääni tuli erittäin intohimoisen selostamisen kautta tutuksi koko Suomen kansalle 1990-luvulla, kun Häkkinen samaan aikaan nousi formula ykkösissä huipulle.

– Mikan ensimmäinen mestaruus on paras F1-muisto, mutta ihan lähituntumassa tulee hänen ensimmäinen voittonsa Jerezissä 1997. Vaikka se on oma selostus yhdessä Mustakarin Ekin kanssa, edelleen tulevat kylmät väreet, kun sitä kuuntelee jostakin videoklipistä. Se ensimmäinen voitto tuli niin puskista.

Uran vaikein paikka vuonna 1994

Selostusuran vaikein paikka Kyllöselle oli nähdä ja selostaa, mitä Ayrton Sennalle tapahtui Imolassa 1994.

– Se on ehdottomasti kaikkein synkin muisto. Tiedettiin, että kävi pahoin. Se on ollut selostusurani yksi vaikeimmista hetkistä.

Kyllöstä kosketti kovasti myös maanantaina tullut suru-uutinen mäkihyppääjälegenda Matti Nykäsen kuolemasta.

– Tapasin Matin muutamia kertoja joissakin tv-haastatteluissa ja urheiluun liittyvissä jutuissa. Minulla on erittäin hyvät muistot Matista ja yhteisistä tapaamisistamme. Sattui tosi syvältä, kun kuulin hänen menehtymisestään. Mies lähti ihan liian varhain.

Vantaalla asuva Kyllönen seuraa yhä erittäin tarkasti formula ykkösiä. Hän odottaa Kimi Räikkösen taistelevan tällä kaudella ainakin joissakin kisoissa jopa palkintopallisijasta, vaikka Ferrari vaihtui Alfa Romeoon.

– On selvät ennusmerkit, että jotain isompaa on sen tallin ympärillä tapahtumassa. Uskon, että Kimi nähdään tänä vuonna hyvinkin usein aika korkealla – ainakin viiden, kuuden parhaan joukossa. Myös palkintopallille pääsy voi olla joskus mahdollista, mutta voittojen odottaminen on yltiöoptimismia, Kyllönen arvioi.

Suomen toiselle F1-tähdelle Valtteri Bottakselle tämä vuosi on erittäin tärkeä vaisusti sujuneen edelliskauden jälkeen.

– Toivon todella, että Valtteri pääsisi tänä vuonna kunnolla mukaan mestaruustaisteluun tavalla tai toisella, syntymäpäiväsankari Kyllönen sanoi.

Päivitetty otsikko kello 10.18.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt