Kommentti: Kimi Räikkönen ei sittenkään aja Sauberilla – mitä se tarkoittaa? - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kimi Räikkönen ei sittenkään aja Sauberilla – mitä se tarkoittaa?

Kimi Räikkönen vauhdissa Sauberilla uransa ensimmäisessä F1-kisassa Australiassa maaliskuussa 2001.

Julkaistu: 2.2.2019 10:50

On harmillista, että Sauberin nimi poistuu F1-sarjasta, mutta toisaalta: Alfa Romeo on yksi legendaarisimmista automerkeistä kilpa-autoilussa, kirjoittaa Ilta-Sanomien moottoriurheilutoimittaja Janne Aittoniemi.

Kimi Räikkönen ei osallistu tämän kauden F1-sarjaan Sauberilla. Talli ilmoitti perjantaina, että Alfa Romeo Sauber F1 Teamin nimi muuttuu Alfa Romeo Racingiksi.

Sauberin nimi on ollut F1-sarjassa tallin tulokaskaudesta, vuodesta 1993 saakka. Nimi pysyi mukana silloinkin, kun talli oli BMW:n omistuksessa vuosina 2006–2009.

On harmillista, että Sauberin nimi nyt poistuu F1-sarjasta, mutta toisaalta: Alfa Romeo on yksi kilpa-autoilun legendaarisimmista automerkeistä. Alfa Romeo lähti autourheiluun mukaan jo yli sata vuotta sitten – melkein heti, kun se aloitettiin.

Mikä talli vei neljä ensimmäistä sijaa F1-sarjan kaikkien aikojen ensimmäisessä aika-ajossa Silverstonessa toukokuussa 1950? Se oli Alfa Romeo.

Mikä talli otti samana viikonloppuna kolmoisvoiton F1-sarjan ensimmäisessä MM-osakilpailussa? Sama vastaus. Alfa Romeo.

Periaatteessa Sauberista tuli Alfa Romeon tehdastalli. Käytännössä vielä ei muutu juuri mikään muu kuin tallin nimi. Omistajuuskuvioissa ja johtoportaassa ei ainakaan vielä tapahdu muutoksia. Tallin omistaa edelleen sveitsiläinen sijoitusyhtiö Islero Investments.

Tallin tehdas pysyy Sveitsin Hinwilissä, mutta yhteydet Ferrariin ja Fiat Chrysler -konserniin, jonka automerkkeihin Alfa Romeo kuuluu, ovat entistä tiiviimmät.

Alfa Romeo siirsi jo viime vuonna paljon omia insinöörejään töihin Sauberille. Talli tekee kuitenkin myös jatkossa teknisellä puolella paljon enemmän yhteistyötä Ferrarin kuin Alfa Romeon kanssa.

Sauberilla päätettiin toimia näin, koska tallin johtajat tietävät varsin hyvin, että yksityistallien tilanne on vaikea formula ykkösissä.

– Henkilökohtaisesti en näe, kuinka yksityistalli voi loppujen lopuksi selviytyä formula ykkösissä, Sauberin tallipäällikkö Frederic Vasseur sanoi vuosi sitten ranskalaiselle AutoHebdo -lehdelle.

Alfa Romeosta tuli Peter Sauberin perustaman tallin nimisponsori jo ennen viime kautta. Nyt Alfa Romeo työntää F1-toimintoihin niin paljon enemmän rahaa, että Sauber putosi kokonaan tallin nimestä.

Enää ei siis ole sympaattista Sauber-nimistä tallia, jonka F1-autoilla ovat suomalaisista ajaneet Jyrki Järvilehto, Mika Salo ja Räikkönen.

Käytännössä Alfa Romeo on tästä eteenpäin Ferrarin kakkostalli. Räikköselle ja koko tallille nimen muuttuminen Alfa Romeoksi tarkoittaa suurempia resursseja ja hieman parempia menestymisen mahdollisuuksia.

Ferrari voi myös jatkossa sijoittaa yhden juniorikuljettajistaan kakkostalliinsa.

Tällä kaudella vuoden 2007 maailmanmestarin tallikaverina on italialainen Antonio Giovinazzi, mutta on hyvin mahdollista, että kaudella 2020 Alfa Romeon F1-autoja ajavat Räikkönen ja Ferrarin kuljettaja-akatemiaan äskettäin liittynyt Mick Schumacher.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?