Formula 1

Kuvat F1-kaaoskisasta: Kuskit kohtasivat pääsuoralla tylyn näyn – Räikkönen menetti voiton ajanottajien mokan takia

Julkaistu: , Päivitetty:

Formula 1
Brasilian GP vuonna 2003 oli yksi F1-historian sekavimmista.
F1-sarja jatkuu Brasiliassa viikonloppuna.

Brasiliassa on ajettu useita muistorikkaita kilpailuita. Niistä vuoden 2003 kilpailu jää F1-historiaan yhtenä autourheilun kuninkuusluokan kaikkien aikojen kaoottisimmista kisoista.

Tuolloin useat kuljettajat, kuten suurmestari ja sadekelin velho Michael Schumacher, liukastelivat ulos radalta märällä asfaltilla. Autonraatoja kertyi radan viereen jonoksi asti.

Myös Jaguarin australialaiskuljettaja Mark Webber ajautui kovalla vauhdilla ratareunukseen. Silloinen Renault-pilotti Fernando Alonso törmäsi Webberin autosta irronneeseen renkaaseen ja sen jälkeen ratavalliin. Pian tämän jälkeen kilpailu keskeytettiin punaisella lipulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hurjan näköisessä törmäyksessä Alonso loukkasi itseään ja vaikeroi radan vieressä tällin jälkeen. Alonso vietiin ambulanssilla hoitoon, mutta hän ei onneksi loukkaantunut vakavasti.

Voittajasta ei sekasortoisen kisan jälkeen ollut täyttä varmuutta. Lopulta silloinen McLaren-kuljettaja Kimi Räikkönen julistettiin voittajaksi ja pyydettiin korkeimmalle korokkeelle.

Jordanin italialaispilotin Giancarlo Fisichellan nähtiin tulleen toiseksi. Alonson katsottiin sijoittuneen kolmanneksi, mutta häntä ei palkintopallilla törmäyksen ja sitä seuranneiden hoitotoimenpiteiden takia nähty.

Niinpä palkintopallilla koettiin omituinen hetki, kun yksi korokkeista oli kokonaan tyhjänä.

Räikkönen tuuletteli hymyssä suin voittoaan ja ruiskutteli kuohujuomaa vapautuneena. Hän otaksui saavuttaneensa F1-uransa toisen voiton, mutta lopulta kävi toisin.

Sunnuntaina ajettua kisaa seuranneena keskiviikkona Kansainvälinen autoliitto FIA ilmoitti tutkivansa, kuka lopulta voitti kisan. FIA kertoi saaneensa haltuunsa uusia todisteita.
Niiden mukaan Fisichella olisi ehtinyt jo aloittaa kisan 56. kierroksen, kun punaiset liput liehuivat kisan keskeytyksen merkiksi. Alun perin kisan ajanottajat kertoivat, että italialainen olisi keskeytyshetkellä ollut 55. kierroksellaan.

Sääntöjen mukaan tulokset määräytyivät sen tilanteen mukaan, joka kisassa oli kaksi kierrosta ennen kisan keskeytystä. Jos Fisichella oli keskeytettäessä 55. kierroksella, kisan lopputulokset ovat 53. kierroksen jälkeisen järjestyksen mukaiset. Siinä tapauksessa Räikkönen olisi voittaja.

FIA:n tarkastusten perusteella Fisichella oli ehtinyt aloittaa 56. kierroksen. Näin ollen italialainen julistettiin voittajaksi, sillä hän ohitti Räikkösen 54. kierroksen aikana.

– Olen erittäin iloinen, että FIA ja kaikki muut tunnustavat, että voitin. Minä ja tallini uskoimme voittoon jo heti kisan jälkeen. Hämmennys kisan jälkeen oli paha ja olen pettynyt, etten päässyt voittajan paikalle palkintopallilla. Joka tapauksessa olen iloinen voitettuani urani ensimmäisen F1-kisan, Fisichella sanoi tuolloin Autosportin mukaan.

Brasilian kaaoskisaa seuranneen San Marinon GP:n yhteydessä nähtiin sitten toinen erikoinen palkintoseremonia. Räikkönen ojensi Brasilian kisan voittopokaalin Fisichellalle median edessä.

Seremonioissa ”Jäämies” ei näyttänyt olevan moksiskaan menetetystä voitosta. Hän naureskeli ja kätteli reilusti Fisichellaa.

– Olen varma, että McLarenille ja minulle on tulossa lisää voittoja tulevaisuudessa, joten en ole kovin pettynyt, Räikkönen oli todennut FIA:n päätöksen jälkeen.

Sittemmin Fisichella ja Räikkönen päätyivät kauden 2009 aikana myös tallitovereiksi Ferrarilla. Fisichella korvasi italialaistallin kisakuski Felipe Massan, joka loukkaantui vakavasti Unkarin kisan yhteydessä.

Yhä uraansa jatkava Räikkönen on nyt voittanut 21 F1-kisaa.

Fisichellalle F1-voittoja kertyi lopulta kolme. Hänen uransa F1-kisakuljettajana päättyi kauden 2009 jälkeen.


Klo 8.44: otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt