Tätä et näe nykyisin F1-kisoissa – Mika Häkkinen vaati salaamaan ikonisen valokuvan talliltaan: ”Voi hyvä luoja!”

Julkaistu:

F1
Keskiviikkona tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun F1-valokuvaaja Mark Sutton otti legendaarisen valokuvan Mika Häkkisestä.
Kuuluisa formulavalokuvaaja Mark Sutton on kiertänyt F1-ratoja vuosikymmenien ajan. Hänen pitkän uransa suosikkikuva täytti nyt 25 vuotta.

Vuosipäivä sai kuvan kohteena olleen Mika Häkkisen puhkeamaan ylistyksiin sosiaalisessa mediassa. Hän julkaisi tiistaina tileillään osia kuvasta.

– Mark Sutton sai kuvattua harvinaisen skandinaavisen otuksen: lentävän suomalaisen! Häkkinen kirjoitti Twitterissä.


Sutton ikuisti Adelaiden katuradalla Australiassa, kuinka Häkkisen McLaren lensi pyörät irti radasta Australian GP:n harjoituksissa. Kyseessä on formulamaailmassa erittäin harvinainen sattumus, sillä F1-autojen siivekkeet synnyttävät voimaa, jonka ansiosta auton renkaat pysyvät yleensä kiinni radan pinnassa.

Sutton kertoi uransa parhaaksi nimeämästään kuvasta ESPN:n haastattelussa vuonna 2010. Hän kyttäsi paikassa, jossa kuskit yleensä ajoivat kanttikivetyksen yli.

– Kuulin, kuinka Häkkinen lukitsi jarrunsa tullessaan mutkaan. Vilkaisin ylös ja näin, kuinka Häkkinen lensi kanttikivien yli ja painoin suljinta, Sutton kertoi.
Silloin edettiin vielä filmiaikaa, joten kuvaajalle selvisi vasta seuraavana päivänä kehityksen jälkeen, että hän oli onnistunut vangitsemaan lentohetken täydellisesti.

– Selasin kuvia ja huusin ääneen voi hyvä luoja – olin saanut tilanteesta kolme neljä upeaa ruutua.

Sutton teetätti kuvasta vedoksen, jonka hän kävi näyttämässä ensimmäisiä kisojaan McLarenilla ajaneelle Häkkiselle.

– Mika sanoi, etten missään nimessä saa näyttää kuvaa tallille. Heti seuraavana hetkenä koko tallin väki oli ympärilläni huutamassa, että mikä kuva siinä on!


Häkkinen siirtyi McLarenille vuonna 1993 Lotukselta. Hän oli ensin tiimin testikuljettaja, mutta nousi kisakuskiksi kauden kolmeen viimeiseen kisaan Michael Andrettin jätettyä McLarenin.

Kaudella 1993 Häkkinen ehti ajaa kolmessa kisassa. Portugalissa hän keskeytti, Japanissa hän oli kolmas ja Australiassa hän keskeytti. Häkkinen ajoi McLarenilla kauteen 2001 saakka ja juhli maailmanmestaruutta 1998 ja 1999.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt