Yllätysarvio Kimi Räikkösen kirjasta: entinen F1-mekaanikko harmittelee, miten vähän kuskin sekoiluista kerrotaan - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Yllätysarvio Kimi Räikkösen kirjasta: entinen F1-mekaanikko harmittelee, miten vähän kuskin sekoiluista kerrotaan

Marc Priestley olisi kaipaillut lisää tietoa Kimi Räikkösen ratojen ulkopuolisista seikkailuista tämän elämäkertaan.

5.11.2018 12:03

Kari Hotakaisen kirjoittama Kimi Räikkösen elämäkertakirja Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala) on kerännyt pääasiassa myönteisiä arvosteluita.

Suomessa kirjaa on kehuttu ennen kaikkea siitä, että se avaa sulkeutuneena pidetyn Räikkösen persoonaa ainutlaatuisella tavalla, mutta kertoo samalla yksityiskohtaisesti hänen seikkailuistaan yksityiselämässä ja varikoilla.

Maailmalla formula ykkösiä ammatikseen seuraavat eivät ole olleet aivan yhtä ihastuneita kirjaan. Esimerkiksi pitkän linjan brittitoimittaja Keith Collantine on todennut arviossaan, ettei Räikkösen suorituksiin formula ykkösissä ole perehdytty kirjassa tarpeeksi yksityiskohtaisesti.

Nyt kirjasta saadaan arvio todelliselta sisäpiiriläiseltä, sillä Räikkösen entinen mekaanikko, sittemmin toimittajan tehtäviin vaihtanut Marc Priestley on kertonut näkemyksensä kirjasta.

Priestley ylistää YouTubeen lataamassaan videoarvostelussa kirjaa Räikkösen taustojen selvittelystä, mutta on yllättäen kriittisempi sen suhteen, miten niukasti F1-kuskin seikkailuista kerrotaan.

– Tunnen Kimin jo vuosien takaa, mutta minullekin kirjasta löytyy paljon uutta hänestä. Silti paljon jää kertomattakin, jopa niitä tarinoita joista me kaikki olemme kuulleet ja olisimme halunneet kuulla lisää. Niistähän olisi saanut toisen kirjan, mutta kuten kirjan kannessa kerrotaan, tähän se taitaa jäädä, Priestley harmitteli arviossaan.

Lempinimellä ”Elvis” tunnettu Priestley aloitti mekaanikkona McLarenin palveluksessa vuonna 2000. Hän kohosi nopeasti tallin luottomekaanikoksi ja teki tiivistä yhteistyötä Räikkösen lisäksi muun muassa Lewis Hamiltonin kanssa.

Priestley lähti McLarenilta 2009 ja ryhtyi kirjoittavaksi toimittajaksi. Sen jälkeen hän on laajentanut toimintaansa myös televisiotöiden puolelle.

Priestley jekutti Räikköstä

Priestley julkaisi viime vuonna mekaanikkovuosistaan kirjan The Mechanic: The Secret World of the F1 Pitlane, jossa kerrottiin jonkin verran myös Räikkösestä.

Kirjan helmiä oli se, kun Priestley kertoi miten hän päätti hyvästellä Räikkösen Brasiliassa 2006, kun tämä oli tehnyt sopimuksen Ferrarille.

Priestley oli ujuttanut kaikessa hiljaisuudessa sinistä väriainetta Räikkösen ajohanskoihin ennen Interlagosissa ajettua kisaa. Kun viidenneksi sijoittunut Räikkönen kätteli kilpailun jälkeen McLarenin tiloissa muun muassa tallipäällikkö Ron Dennisiä ja Mercedeksen pomoa Norbert Haugia, tököttiä tarttui näidenkin käsiin.

Pedenttina tyyppinä Dennis raivostui asiasta ja antoi potku-uhkausten jälkeen Priestleylle varoituksen. Räikkönen oli kirjan mukaan vain naureskellut Priestleyn tempaukselle.

Räikkönen kuittasi pilan ajamalla Priestleyn kaljuksi myöhemmin samana vuonna, kun talliväki vietti yhteisiä läksiäisiä suomalaiskuskin huvilalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?