Mika Häkkistä tukeneelle ravintolalle pitää löytää uudet tilat – töitä yhä jatkava Airi, 71, muistelee 20 vuoden takaista huumaa

Legendaarinen Allun grilli jatkaa toimintaansa tutulla reseptillä ”keskellä ei mitään” ja joutuu pian muuttamaan.

Arno ja Airi Kotilaisen legendaarista Allun grilliä uhkaa häätö.

3.11.2018 7:05

Mika Häkkisen ensimmäisen maailmamestaruuden 20-vuotispäivää vietettiin hiljattain. Vuonna 1998 suomalaisten urheilumuistiin piirtyi kuva maailmanmestaruutta harmaassa haalarissa juhlineesta vantaalaisesta.

Häkkisen menestystä seuranneille jäi myös muistijälki vantaalaisesta ravintolasta. Allun grillissä Häkkisen mestaruuden ratkeamista seurasi Suomen tunnetuin F1-kisastudio.

Airi ”Allu” Kotilainen, 71, ja hänen miehensä Arno Kotilainen, 72, ovat eläköityneet, mutta he työskentelevät yhä Allun grillissä.

Legendaarinen moottoriravintola oli Häkkisen ensimmäinen sponsori ja nousi maineeseen 1990-luvulla, kun Häkkinen ajoi McLarenilla Suomea maailmankartalle. Sinivalkoinen F1-tähti mainitsi asiasta julkisuudessa, ja vähitellen Allun grilli sai julkisuutta.

Siihen aikaan Allun grilli sijaitsi Vantaan Varistossa usean huonekaluliikkeen kupeessa. Vuonna 2007 ravintola muutti Myyrmäkeen, jossa Kotilaisen perhe yhä pyörittää toimintaa.

Ison toimistotalon pihassa on suuri parkkipaikka. Koruttomasta ja vaaleanharmaasta rakennuksesta erottuu moottoriravintola Allun grillin keltainen kyltti.

Taivas Myyrmäessä on harmaa. Noin 100-paikkainen ravintola on lounasaikaan suunnilleen puolillaan.

Palvelu ravintolassa on sydämellistä, ja ”Allu” Kotilainen muistelee 20 vuoden takaista sunnuntaiaamua.

– Ihanko oikeasti? En ole huomannutkaan, Kotilainen hymähtää haastattelussa vuosipäivän aattona.

– Ne olivat ihania päiviä meillä. Ravintolamme oli 144-paikkainen, minkä lisäksi kabinetissa oli muistaakseni 24 paikkaa. Kilpailua oli katsomassa 250 ihmistä.

Allun grillin sisäänkäynti Vantaan Myyrmäessä.

Häkkistä maailman huipulle avustanut Allun grilli oli yksi neljästä vantaalaisravintolasta, jotka olivat auki Japanin GP:n takia. Ovet avattiin aamukolmelta.

– Harri (Häkkisen isä) oli sitä mieltä, että ei Mika voita. Sovimme kuitenkin, että jos voittaa, tarjoamme kaikille kuohuviinit.

Mika voitti niin kilpailun kuin maailmanmestaruudenkin, ja kuohuviini virtasi.

Neonkeltaisiin suojaliiveihin sonnustautuneet raksamiehet lappavat lounasta. Muutakin, pääasiassa vanhempaa väkeä on ruokailemassa. Ravintolalla on runsaasti vakioasiakkaita jo 1970-luvun alusta, jolloin Kotilaiset aloittivat ravintolan pitämisen.

– Isän- ja äitienpäivinä on paljon vakioasiakkaita monessa sukupolvessa, ”Allu” kertoo.

Myös Häkkisiin pariskunta tutustui 1970-luvulla. Kotilaiset pyörittivät Kaivokselan Shellin kahvilaa, jossa taksia ajanut Harri Häkkinen kävi usein.

Allun grilli joutui muuttamaan 11 vuotta sitten. Nykyinen tila ei ole ollut ihanteellinen pyhiinvaelluspaikka formula- ja Häkkis-fanaatikoille, vaikka heitäkin yhä näkyy.

– Tämä on ollut huono paikka siinä mielessä, että olemme vähän keskellä ei mitään. Tämä oli ensimmäinen vaihtoehto, kun emme päässeet sopimukseen Variston tilasta. Siitä pyydettiin sata prosenttia lisää vuokraa, mikä oli aivan liikaa, Kotilainen taustoittaa.

Viime ajat eivät ole olleet helppoja. Myyrmäentie 2:n toimistotalo puretaan ensi vuonna, ja Allun grilli joutuu muuttamaan. Asiakkaista on joinakin päivinä pulaa.

– Tässä talossa ei ole oikeastaan enää edes viittä prosenttia vanhoista vuokralaisista. Jatkuvasti joku muuttaa pois. Kun muutimme tähän, isoja firmoja oli paljon ja menekki oli tosi hyvää. Nyt se on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä.

– Olemme koko vuoden hakeneet uutta paikkaa, mutta sellaista ei ole vielä löytynyt, Kotilainen kertoo.

Esimerkiksi Myyrmannin kauppakeskukseen he eivät halua. Ravintola haluaa seisoa omalla paikallaan itsenäisenä eikä olla vain yksi muiden joukossa.

Allun grilli on täynnä F1-muistoesineitä: kypäriä, ajohaalareita, palkintoja ja valokuvia. Häkkisen lisäksi esillä ovat esimerkiksi Mika Salon ja Keke Rosbergin haalarit. Valokuvien joukossa on otos Kimi Räikkösen ensimmäisestä F1-testistä nimikirjoituksella varustettuna.

Lasipöydän jalustana on F1-auton rengas, jolla Häkkinen on ajanut yhden kierroksen.

Ruokalistalta löytyy mm. sisäfilettä eri tyyliin. On Huntin steikki, Monte Carlo, Champion ja tietenkin ”Häkä” special, Häkkisen suosikkiannos, josta löytyy kermaviherpippurikastike ja perunoille aurajuustokastike.

Resepti syntyi, kun Airi Kotilainen opetti aikoinaan nuorta Häkkistä syömään sinihomejuustoa sekoittamalla sitä perunoihin.

Ravintolan kokoelmasta löytyy Keke Rosbergin ajohaalari.

Allun grillin pitkä tarina ja menestys pohjautuvat paitsi autourheiluun ja lämpimään asiakaspalveluun myös luonnollisesti ruokaan.

– Saamme hirveän paljon kiitosta ruuasta. Teemme kaiken itse, Airi Kotilainen kertoo ylpeänä.

Allun grilli ei ole moottoriravintola vain Häkkisen takia, sillä Arno ja Airi ajoivat molemmat nuorempina kilpaa.

Arno kiersi myös 1970-luvulta lähtien pitkään katsomassa kisoja. Viime vuosina hän on keskittynyt käymään lähinnä Monacon Historic-ajoissa, joissa vanhat F1-autot kiertävät rataa.

Mika Häkkisen Mugen Honda -moottorin männät vuodelta 1990, jolloin Häkkinen juhli Englannin F3-sarjan mestaruutta.

Arno ja Airi Kotilainen tapasivat Mika Häkkisen viimeksi syyskuussa Häkkisen 50-vuotisjuhlilla.

Toukokuussa paikalla olivat mm. Häkkinen ja Eddie Irvine, jotka ajoivat vanhoja F1-autoja.

– Ykköset ovat menneet ihan pelleilyksi ja keinotekoisiksi. Siellä ei saa enää edes kolhia ketään.

– Monet kisat ovat sellaisia, ettei niissä ole oikein mitään tapahtumia. Kontakti kuuluu lajiin, Arno Kotilainen linjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?