Formula 1

Red Bullin F1-lupaus esitti kovaa vihjailua Mick Schumacherista – suomalaisasiantuntija arvioi: ”Siitä nousisi hirveä haloo”

Julkaistu:

Formula 1
Mick Schumacher on kesän jälkeen ollut liki voittamaton. Suomalainen formulapomo Afa Heikkinen kommentoi saksalaiskuskin suorituksia ja Dan Ticktumin puheita.
Mick Schumacher, 19, on matkalla kohti Kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n Euroopan F3-sarjan mestaruutta.

Schumacher on kauden jälkimmäisellä puoliskolla ollut sarjan selvästi nopein kuljettaja. Hän on jättänyt varjoonsa kaikki muut.

Karvaalle kakkossijalle on jäämässä Red Bullin juniorikuljettaja Dan Ticktum, joka vielä elokuussa johti sarjaa 18 pisteen erolla Marcus Armstrongiin. Tuolloin, Silverstonen kisaviikonlopun jälkeen, Schumacher oli sarjassa vasta seitsemäntenä ja 54 pisteen päässä Ticktumista.

Nürburgringin ja Red Bull Ringin kisoissa viisi voittoa ja yhden kakkossijan ajanut Schumacher ja venäläinen tallitoveri Robert Shwartzman ovat olleet selvästi nopeampia kuin alkukaudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Schumacherin voittomarssi kirvoitti Ticktumilta karvaita kommentteja viime viikonlopun Itävallan kisojen jälkeen. Samalla hän ihmetteli myös Shwartzmanin tasonnostoa.

– Kenelläkään ei ollut mitään mahdollisuuksia kärkikaksikkoa vastaan. Edes heidän muut tallitoverinsa, jotka ovat hyviä kuskeja, eivät päässeet heihin verrattuna mihinkään, Ticktum kirjoitti Instagramissa.

– Kuvailisin heidän vauhtiaan mielenkiintoiseksi. Olen varma, että moni F3-varikolla allekirjoittaa tämän.

Lue lisää: Formulalupaukselta kovaa puhetta ja vihjailua Mick Schumacherista – ”Minulta on ryöstetty mestaruus”

Ticktum kirjoitti myös, että hänet on tuomittu häviämään, koska hänen nimensä ei ole Schumacher.

Mickin isä Michael Schumacher on kaikkien aikojen menestynein F1-kuski seitsemällä maailmanmestaruudellaan ja 91 osakilpailuvoitollaan. Hänen setänsä Ralf Schumacher oli niin ikään kivenkova F1-kuski, joka voitti yhteensä kuusi kisaa autourheilun kuninkuusluokassa.

”Äkkipikainen kaveri”

Muun muassa GP3-sarjassa ja kaksilitraisten Formula Renault -sarjan eurocupissa Koiranen GP:n tiimimanagerina toiminut Afa Heikkinen tuntee Ticktumin historian tarkasti. Britti ajoi Koirasen tallissa muutaman kisan vuonna 2015.

– Ticktum on vähän äkkipikainen kaveri. Kaavailimme, että hän olisi ajanut meillä seuraavalla kaudella. Se kuitenkin peruuntui kilpailukiellon takia, kun lisenssi evättiin vuodeksi. Se varmaan kertoo kaverista jo jotain, Heikkinen sanoo ja naurahtaa.


Kilpailukielto ei tullut Koiranen GP:n väreissä. Ticktum ohitti MSA-sarjan formula 4 -kisassa kymmenen autoa turva-auton takana ja ajoi tahallaan päin Ricky Collardia, koska halusi kostaa kisan alussa tapahtuneen yhteentörmäyksen.

Parempi kalusto kuin tiimikavereilla tai laittomuuksia?

Entä sitten Schumacherin yhtäkkinen menestys? Pitääkö Afa Heikkinen mitenkään mahdollisena, että taustalla olisi jonkinlaista vilunkipeliä?

– Kyseessä on FIA:n alainen sarja. Ei siellä ainakaan mitään räikeää ylilyöntiä pysty tekemään, Heikkinen aloittaa.

– Toki Schumacherin sukunimi painaa vaakakupissa, ja hänet halutaan varmasti formula ykkösiin. Jos sitä pystyttäisiin vähän edesauttamaan, niin tuskin se olisi pois kenenkään intresseistä isossa kuvassa, Heikkinen pyörittelee.

Schumacherin ja Shwartzmanin lisäksi maineikkaassa Prema-tallissa ajaa kolme muutakin kuljettajaa. Heikkinen huomauttaa, että jos Schumacherilla olisi parempi kalusto kuin muilla tallitovereilla, se ei jäisi huomaamatta datasta.

– Siitä nousisi hirveä haloo, koska muutkin tiimin kuljettajat maksavat ajamisesta niin ison rahan. On vaikea nähdä, että siellä olisi mitään isompaa. Ehkä moottoreissa voi olla joitain muutaman prosentin eroja valmistusteknisistä syistä, koska ne eivät ole koskaan täysin identtisiä.


Huippuvire

Schumacher sijoittui Euroopan F3-sarjassa viime kaudella 10:nneksi saavuttaen vain yhden palkintosijan.

Se oli kohtuullinen suoritus debyyttivuonna muttei nappionnistuminen. Loppukesästä alkanut hirmuvire on kuitenkin viemässä Schumacheria kohti mestaruutta. Ero Ticktumiin on 49 pistettä ennen viimeistä kisaviikonloppua, jonka aikana kolmesta kisasta voi kerätä maksimissaan 75 pistettä.

Mistä huippuvire on löytynyt?

– Sukunimi on osaltaan tuonut hänelle aika paljon paineita, eikä ole helppoa ajaa, jos odotusarvot ovat niin korkealla. Huippu-urheilussa huippusuoritus pitäisi pystyä tekemään aika paineettomassa mielentilassa. Ehkä se on vähän lauennut ensimmäisten voittojen jälkeen, Heikkinen puntaroi.

Hän myös huomauttaa, että Schumacherin budjetti lienee sellainen, jolla hän on voinut testata paljon.

Schumacherin yhtäkkiset loistosuoritukset eivät ole mitenkään poikkeuksellista pienemmissä formulaluokissa – etenkin kun puhutaan nuorista. Yksittäisiä onnistumisia seuraa positiivinen kierre.

– Se voi lähteä ihan hyvästä sattumastakin, kun huomaa, että voi voittaa ja tajuaa voivansa pärjätä kaikille. Se on hyvin pienistä asioista kiinni.


Mitä seuraavaksi?

Villeimmissä huhuissa Schumacheria on viety ensi kaudeksi jopa formula ykkösiin, ja Red Bullin junioritiimin Toro Rosson on väitetty harkitsevan saksalaislupauksen palkkaamista.

Moni pitää kuitenkin todennäköisimpänä, että Schumacher jatkaa Prema-tallissa ja siirtyy F2-sarjaan. Myös Heikkinen pitää sitä järkevimpänä ratkaisuna.

– Mielestäni hänen olisi vielä liian aikaista nousta ykkösiin. Oletukseni on, että hän ajaa F2:sia. Olisi yllätys, jos hän ajaa F1-sarjaa, mutta se ei ole ihan poissuljettua. Ihan nimestä johtuen.

On myös huomioitava, että jos Schumacher nousisi jo nyt kuninkuusluokkaan, riskit olisivat isot.

– Aika nopeasti se tulisi bumerangina takaisin, jos hän ei pärjäisi. Olisi puheita, että hän on siellä vain nimen takia. Jos olisin päättämässä hänen puolestaan, menisin ehdottomasti F2-sarjaan.

Nykyaikaa leimaa usein kiire, ja formula ykkösiinkin on viime vuosina noussut runsaasti hyvin nuoria kuljettajia.

Schumacherin kohdalla kiireeseen ei sikäli ole tarvetta, että hänen voisi kuvitella saavan paikan F1-sarjasta myöhemminkin, jos tulostaso on edes kohtuullinen. Tämän allekirjoittaa myös Heikkinen.

– Se tulee ihan varmasti. Keinolla millä hyvänsä löytyy paikka jossain kohtaa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt